Gönderi tarihi: 9 saat önce9 saat Admin Adam 2024 Kia EV6'ini Bir Yıl Kullanmış ve İşte Dürüst GerçekBir yıl ve 24.000 kilometrelik sürüşün ardından, Kia'nın elektrikli crossover'ı bana elektrikli araç sahipliği hakkında çok şey öğretti. İşte inişler ve çıkışlar.Elektrikli araçlar hakkında konuştuğunuzda, neredeyse her zaman menzil kaygısı gündeme gelir. Bu, bir elektrikli aracın aküsünün şarj cihazına ulaşmadan bitmesi ve sürücüsünün büyük, bitmiş bir akü ve yüklü bir çekici faturasıyla ortada kalması korkusudur.Ancak 2024 model bir Kia EV6'ya sahip olduğum bir yılda, ailem farklı bir tür kaygıyla boğuşuyor: kiralama sözleşmemizdeki kilometre sınırı kaygısı. Kısacası, bu lanet olası aracı çok fazla kullanıyoruz.Yılda yaklaşık 24.000 km yol kat ettikten sonra, iki yıllık kiralama sözleşmemiz için ayrılan 32.000 km'yi neredeyse kesinlikle aşacağız. Ve herhangi bir kiralama sözleşmesinde olduğu gibi, bu da muhtemelen aracı teslim ettiğimde maddi bir ceza anlamına gelecek. Ancak bu, EV6'yı (benim ve eşimin ilk tamamen elektrikli arabamız) ne kadar sevdiğimizin ve benzinli Mazda 3 hatchback'imizi artık kullanmak istemememize ne kadar yol açtığının kanıtı.12 ay sonra tek endişem buysa, elektrikli bir gelecek için iyi bir gerekçe olduğunu söyleyebilirim.Kısa bir özet olarak, geçen Ağustos ayında iki yıllığına 2024 model bir Kia EV6 Wind kiraladım. 77,4 kWh bataryaya sahip, çift motorlu dört tekerlekten çekişli model ve EPA tarafından 455 km menzil olarak derecelendirilmiş. GT-Line veya yüksek performanslı GT kadar donanımlı olmasa da, iyi donanımlı geliyor. Kia veya New York'taki bayiden özel bir muamele veya ayrıcalık görmeden, kendim ödedim.Bir süre, EV6 sahibi olduğum hakkında aylık raporlar yazma alışkanlığım vardı. Ama sonra işte daha yoğun bir tempoya girdim. Gidecek yerlerim ve test edeceğim başka arabalar vardı. Bazen haftalarca EV6'yı kullanmadan geçirirken, eşim onu günlük hayatının birincil aracı haline getiriyordu.Yine de ona geri dönmeye devam ediyorum. (Sadece etrafta dolaşmak için ihtiyacım olduğu için de değil.) Orta düzey, vaadi tutulmamış elektrikli araçlardan, yarın Powerball bileti kazansam alacağım yüksek testli araçlara kadar her şeyi kullanıyorum. Tüm bunlara rağmen, EV6'yı her sürdüğümde, şansım olsa bu arabayı tekrar alırdım diye düşünüyorum.Ancak Kia'nın Lancia Stratos'tan esinlendiği iddia edilen aile crossover'ı hakkında her şey mükemmel değil. İşte bir yıllık sürüşün ardından bu araba hakkındaki hem iyi hem de kötü değerlendirmem.Şarj Etmek, Benzin Almak İçin Durmak GibiElektrikli araç alışverişine çıktığımda, Kia EV6 ve Hyundai Ioniq 5 arasında bir yerde olduğumu biliyordum. İkisinden de memnun olurdum, ancak bana daha yakın olanında daha iyi bir fırsat bulduğum için Kia'yı seçtim.Sebep şarj etmekti. Çok fazla elektrikli araç kullanan biri olarak, Hyundai'nin E-GMP platformunun sınıfının lideri şarj sürelerine her zaman hayran kalmışımdır. 350 kilovatlık bir DC hızlı şarj cihazında, bu araçlar yaklaşık 18-20 dakikada %10'dan %80'e ulaşıyor. Maksimum şarj hızı yaklaşık 225 kW.Bu, sözde mütevazı olan bu Hyundai ve Kia'ları, dünyanın Porsche ve Lucid'leri arasında yer alarak, satın alabileceğiniz en hızlı şarj olan elektrikli araçlar arasına sokuyor. Tesla Süper Şarj Cihazı kullanmak bile, düşük bir şarjdan %80'e 30 dakikadan biraz daha kısa bir sürede ulaşmak anlamına geliyor.Bu arada, bu araçlardaki rota planlama mükemmel. Navigasyon sistemine nereye gitmeniz gerektiğini söylüyorsunuz ve o da size nerede ve ne kadar süreyle duracağınızı söylüyor. Ayrıca, siz veya aracınız daha hızlı bir seçenek bulursa, bazı şarj cihazı seçenekleri de sunuyor.Çoğu zaman, evde şarj cihazımız olduğu için sık sık yapmadığım hızlı şarj deneyimlerim yaklaşık 10 dakika, hatta daha az sürüyor. Şarj cihazından ihtiyacım olanı alıp gidiyorum. Bazen bu %80, bazen daha az. Benzin almak ve belki de tuvalete gitmekten hiçbir farkı yok.Duyduklarınızı unutun. Benim için "saatlerce şarj beklemek" yok.Keşke araçta yeni EV6'daki gibi Tesla tarzı Kuzey Amerika Şarj Standardı (NACS) prizi olsaydı? Özellikle bagajınıza bir NACS adaptörü sığdırabildiğinizde, benim için önemli bir sorun değil.Menzil Mükemmel, Ama ÖznelYeni E-GMP araçlar, birincil menzilin yanı sıra "maksimum menzil" ve "minimum menzil" değerleri de sunuyor. Bence bu harika bir özellik. Çünkü EV6'nın menzil değerleri değişkenlik gösterebiliyor.Uzun bir yolculuğa çıkmadığım sürece arabamı genellikle %80'e kadar şarj ediyorum. Bazen bu değer 450 km'ye kadar çıkabiliyor; bazen de 420 km oluyor. Bazen 400 km, hatta 550 km civarında oluyor. Menzil tahminlerinin hava durumu veya son sürüş alışkanlıklarınız gibi bir dizi faktöre dayandığını düşündüğünüzde bu mantıklı geliyor; otoyolda 130 km/s hızla uzun süre kalmak, daha sonra daha düşük bir maksimum menzil değeriyle sonuçlanacaktır.Test ettiğim diğer birçok elektrikli araç bu şekilde çalışmıyor ve %100 (bu durumda %80) şarj edildiğinde maksimum menzil değerlerine ulaşıyor gibi görünüyor. Ancak, çift motorlu bir araç olsa bile, EV6'nın hava ılıman olduğunda şarj başına yaklaşık 480 km yol kat ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim. 480 km'ye ulaştığınızda ise menzil konusunda düşündüğünüzden çok daha az endişeleniyorsunuz.Verimliliğim de mükemmel. Kışın kilovatsaat başına ortalama 4,5 ila 5,8 km, yazın ise kilovatsaat başına 6,4 km'nin çok üzerinde yol kat ediyorum.Bakım mı? Ne Bakımı?Bir tamirciye gidip birinin bana adını bile duymadığım bir motor parçasının bozulduğunu söylemesini ve bunu tamir etmenin, çocuklarını Ivy League üniversitesine göndermeme yardımcı olmak anlamına geldiğini hiç özlemiyorum. EV6'da yaptığım en büyük "bakım" iki lastik rotasyonu ve bir silecek suyu takviyesi oldu. Yani yılda 150 doların altında, en fazla.Peki ya diğer tasarruflar? Recurrent'ın içgörülerine göre, bu yazıyı yazdığım sırada yaklaşık 290 litre benzin tasarrufu yaptım. New York eyaletinde normal kurşunsuz benzinin 3,158 dolara satılması, yılda 2.000 dolardan fazla ediyor. Tesla Süper Şarj İstasyonları da dahil olmak üzere çeşitli hızlı şarj seanslarına en fazla 250 dolar harcamışımdır. Bu da ChargePoint Home Flex Level 2 şarj cihazımın kurulum maliyetleri de dahil olmak üzere kendini çoktan amorti ettiği anlamına geliyor.Sadece benzinden tasarruf etmek için elektrikli araç almamanız gerektiğini düşünüyorum çünkü daha yüksek işlem ücreti ve toplu taşıma veya evde şarj için ödeyeceğiniz ücret gibi başka maliyetler de var. Ama benzini özlemiyorum, orası kesin.V2L Bir Gün Olmazsa Olmaz Bir Özellik OlacakKış elektrik kesintisi sırasında arabamla bir demlik kahve yaptığımı hatırlıyor musunuz? EV6'nın araçtan yüke adaptörünü çok sık kullanmıyorum. Ama bu özellik, ihtiyaç duyduğunuzda inanılmaz derecede kullanışlı. (Aslında eşim, yakın zamanda tüm elektrikli araçların bunu yapamayacağını öğrendiğinde çok şaşırdı.)Kia EV9, uygun ekipmanı kullandığınızda tüm evinizi üç güne kadar çalıştıracak şekilde tasarlandı. Neyse ki benim bu kadar uç bir kullanım alanım olmadı. Ama bir elektrik kesintisi durumunda arabadan güç alabileceğim bir ev devresi kurmak istiyorum. Ders şu: Güç kaynağı sadece tekerlekleri döndürmekten daha fazlasını yapabilen bir arabanız olduğunda, geri dönmek istemeyeceksiniz.Performans, Benzer Benzinli Arabaları Geride BırakıyorWind AWD EV6, 0'dan 100 km/s hıza 5,1 saniyede ulaşıyor. Bu, onu sahip olduğum en hızlı araba yapıyor; gençken kullandığım modifiyeli Subaru WRX ile hemen hemen aynı. Ancak günlük kullanımda bu araba inanılmaz derecede hızlı ve sollamada harika. En sevdiğim şey, aracı orta viteste Spor Moduna alıp, şüphelenmeyen yolcularımın o ani torku hissetmesini sağlamak.Evet, bana bu fiyat etiketine sahip, benzinle çalışan ve bu hıza ayak uydurabilen bir aile crossover'ı gösterin. Bekleyebilirim.Teknolojinin Bir Kısmı Mükemmel. Bir Kısmı... Pek DeğilEV6'nın sesli kontrolleri piyasadaki en iyiler arasında. Konuşma tanıma, belirsiz navigasyon komutlarını somut adreslere dönüştürme ve genel olarak istediğimi yapma konusunda araç mükemmel. Aynı şey, şarj yönetimi, şarj cihazı bulma ve rota planlama gibi elektrikli araç odaklı özellikler için de geçerli.Diğer yönlerden, yaşını gösteriyor. EV6'nın bilgi-eğlence sistemi, standart benzinli Kia modelleriyle aynı seviyede, ancak bazı düşünceli EV odaklı özellikler eklenmiş. Hız, kişiselleştirme ve araç içi uygulamalar açısından, Polestar 2, Volvo EX40, Chevrolet Equinox EV ve Cadillac Optiq gibi araçlarda test ettiğim Android Automotive ve Google'ın tüm yerleşik sistemlerinin gerisinde kalıyor.Aracımda ayrıca otoyol şerit değiştirme asistanı özellikli, pratik bir radarlı hız sabitleyici de var. Bu güzel, ancak Kia ve Hyundai, General Motors'un Super Cruise veya Ford'un BlueCruise'uyla boy ölçüşebilecek hiçbir şey sunmuyor. Umarım bir gün bu değişir.Ve sürekli yeni özellikler ekleyen kablosuz yazılım güncellemeleri istiyorsanız, bir Tesla veya Rivian alın. Kia ve Hyundai Motor Group bu konuda oldukça geride kalıyor. Biz EV6 sahipleri birkaç navigasyon sistemi güncellemesi ve hata düzeltmesi alıyoruz, hepsi bu kadar.Ayrıca, Kia Connect Aboneliğim bir yıl sonra sona erdi. Artık iPhone'umu kullanarak arabayı uzaktan çalıştırıp kilitleyemiyorum, klimayı önceden ayarlayamıyorum veya diğer özellikleri yönetemiyorum. Bu sistem yıllık 200 dolar. Ancak uygulama o kadar yavaş ve laglı ki, parayı harcamaya yanaşmıyorum.Hyundai Motor Group, yazılım özellikleri için müşterilerden ücret talep etme konusunda iddialı planlara sahip, ancak bunun gerçekleşmesi için önce sunduğu hizmetleri iyileştirmesi gerekiyor.Bu Bir Sis Makinesiİşte EV6'ların garip bir özelliği: Havalandırma menfezlerinin altındaki, hem klima kontrol sistemi hem de harita ve navigasyon sistemleri gibi diğer özelliklere kısayol işlevi gören o düğme sırası. O küçük ok işleviyle ikisi arasında geçiş yapmanın harika bir tasarım olduğunu düşünmüyorum, ama bu anlaşmayı bozan bir şey değil.Benim daha büyük sorunum, bu arabadaki klima kontrollerinin -özellikle verimlilik için ideal olan otomatik modda- kışın ön camların buğulanmasını bir türlü engelleyememesi. İnanılmaz derecede sinir bozucu. Bir forum sahibinin dediği gibi, "Arkadan Çekişli Uzun Menzilli EV6'm, 50 yıllık sürüş hayatımda sahip olduğum en buğulu araç." Benimkini 50 yerine 20 yap, seninle aynı fikirdeyim dostum.Bunun çözümünü bilen varsa bana e-posta göndersin. Sana bir kadeh içki borçluyum. Cidden.Kapı Kolları Hakkında...Birçok elektrikli araçta olduğu gibi, EV6'nın kapı kolları da görünürdeki verimlilik ve aerodinamik nedenlerle aracın gövdesine tam olarak oturtulmuş. Benim eski EV6'larımda, GT veya GT-Line bir araç kullanıyorsanız, aracın kilidini açtığınızda otomatik olarak çıkarlar. Ben kullanmıyorum, bu yüzden arabayı kilitlemek veya kilidini açmak için onları kapıya sertçe sokmak zorunda kalıyorum - bu şeyde hafifçe vurma yok - veya içeri girmek istediğim her seferinde çıkarmak zorunda kalıyorum.Neyse ki Kia bu sorunu çözdü. Tüm yeni EV6'larda elektrikli açılır kapı kolları bulunur. Keşke benim arabamda da böyle olsaydı.Karar: Amerika'nın En Az Değer Gören Elektrikli AracıEV6'yı belki de Amerika'nın en az değer gören elektrikli aracı olarak görmeye başladım. EV6, Ioniq 5 ile aynı donanıma sahip olsa da, Hyundai'nin aracı 2024'te Kia'yı iki kat fazla sattı ve bu fark bu yıl daha da açıldı.Nedenini söyleyemem. Belki de EV6'nın alışılmadık, neredeyse station wagon benzeri gövdesi, ya da Tesla'nın yeni fişli EV6'sının 2025'te showroom'lara gelmesinin biraz zaman almasıdır. (Ve Tesla muhtemelen bir haftada EV6'nın yılbaşından bu yana sattığı kadar Model Y satıyor.) Bazen, Kia'nın çok daha geleneksel görünümlü Kia EV5 ile benim buz grisi harikalar diyarımdan daha başarılı olup olmayacağını merak etmeden duramıyorum.Ama yine de bu arabayı seviyorum. Onu kullanmaktan asla sıkılmıyorum. Ailem için performans, menzil, şarj ve kapasite açısından doğru karışımı sunuyor. Piyasadaki en iyi elektrikli araç olmasa bile, bazı yönleriyle çok daha pahalı elektrikli araçları geride bırakıyor.Unutmayın: Burada yaşadığım tek gerçek baş ağrıları, eğer bunlara baş ağrısı diyebilirseniz, cam buğusu, kapı kolları ve yanlış on yıldan kalma bir akıllı telefon uygulamasıydı. Bunlar gerçek elektrikli araç sorunları bile değil. Herhangi bir benzinli araçta da sorun olabilir.Elektrikliye geçenlerin geri dönmemesine şaşmamalı.Gelecek yıl, kiralama sürem bittiğinde ve veda etmek veya satın almak zorunda kaldığımda EV6 ile ne yapacağım? Elektrikli araçların değer kaybı nedeniyle satın alma fiyatının gerçek değerinin altında olacağını biliyorum. Bunu çözmek için zamanım var. O zamana kadar bu Kia ile kat edeceğim kilometreler var ve hepsini sabırsızlıkla bekliyorum.Kaynak: InsiderEVsG
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.