Gönderi tarihi: 17 saat önce17 saat Admin Seyahat ederken pasaportunuzu koyabileceğiniz en kötü yer burası.Seyahat ederken pasaportunuzu koyabileceğiniz en kötü yer neresi? Belki Orlando'dan Paris'e gece uçuşunda koltuğun arka cebinde. Küçük oğlum da tam olarak orada bırakmıştı.Kendi pasaportunu taşımakta çok ısrarcıydı ve ben de "Neden olmasın? Bu ona sorumluluk duygusunu öğretir." diye düşündüm.Ama zamanlamam yanlıştı. O zamanlar 11 yaşında olan oğlum, Air France uçağında pasaportunu bırakmıştı. Ve tabii ki, ailem uçaktan indikten sonra uçağa geri dönmemize izin vermediler.Gümrük işlemlerinden nasıl geçecektik?ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, her yıl 300.000'den fazla Amerikan pasaportu kayboluyor veya çalınıyor.Seyahat sigortası şirketi Redpoint Resolutions'ın sözcüsü Raymond Yorke, "Pasaportunuzun güvenliği her şeyden önemli," diyor.Çünkü pasaportunuz olmadan sınır geçemezsiniz. Pasaport gibi önemli bir belge için en iyi yer evinizdeki bir kasadır, ancak bu pasaportun amacına aykırıdır. Yanınızda olmalı ve güvende kalmalı. Peki nasıl?Seyahat ederken pasaportunuzla ne yapmalısınız?Pasaportunuzu güvende tutmak için birkaç ipucu:Pasaportunuzu asla arka cebinize koymayın.Seven Corners Seyahat Sigortası Başkanı Jeremy Murchland, "Pasaport için en kötü yerlerden biri," diyor. Birçok Amerikalının pasaportlarını her zaman yanlarında taşımaları gerektiğini düşündüğünü, ancak bunun onları yankesicilik riskine daha açık hale getirdiğini söylüyor. Murchland, pasaportunuzu otel kasanızda bırakmanızı öneriyor.Pasaportunuzu yanınızda taşıyorsanız, saklayın.Bazen de yanınızda taşımanız gerekir. Peki ya sonra? Sitata CEO'su Adam St. John, "Bavulumun astarında gizli bir fermuarlı cep var," diyor. "Pasaportum ve yedek nakit param gibi değerli eşyalarımı orada saklıyorum." Pasaportunuzu saklamak için diğer popüler yerler arasında para kemeri ve sırt çantasının iç cepleri bulunur.Bunu pasaportunuzla da deneyebilirsiniz.Alışveriş yapıyorsanız ve KDV iadesi almak istiyorsanız pasaportunuzu göstermeniz gerekebilir. Ancak lüks seyahat danışmanı Julie Ann Hargett, pasaportunuzu yine de otel kasasında bırakabileceğinizi söylüyor. "Pasaportunuzun fotoğrafını çekin," diyor. "Çoğu zaman belgenin fotoğrafını göstermek yeterli oluyor. Hargett, eğer yeterli değilse, pasaportunuzu yanınızda getirmenizi, para kemeri gibi güvenli bir yerde saklamanızı, ancak pasaportunuzun bir kopyasını alıp kasada bırakmanızı söylüyor. Fotoğrafınızın olması, pasaportunuz kaybolursa veya çalınırsa yenisini almayı kolaylaştırır.Ya yurt dışındayken pasaportunuz kaybolursa veya çalınırsa?Amerikan pasaportunuz varsa, yeni pasaport başvurusunda bulunmak için en yakın büyükelçilik veya konsolosluğa şahsen gitmeniz gerekir. Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen pasaportların çoğu yetişkinler için 10 yıl, küçükler için ise beş yıl geçerlidir. Ancak acil durum pasaportuysa, yalnızca bir yıl geçerli olabilir.Ayrıca, savunuculuk web sitem Elliott.org'daki kapsamlı pasaport rehberimde pasaportunuzu nasıl kullanacağınıza dair bazı gelişmiş stratejiler de bulabilirsiniz.Bilmeniz Gereken Pasaport Güvenliği StratejileriBazen yurt dışındayken bir otele giriş yaptığınızda, tesis sizden bir onay isteyecektir. Kopyasını saklayın. Dikkatli olun. Kafedeyken masanın üzerinde olduğu gibi, hiçbir yerde gözetimsiz bırakmayın. Crossing Travel CEO'su Sangeeta Sadarangani, "Göz açıp kapayıncaya kadar hemen burnunuzun dibinden çalınabilir," diyor. Bunun yerine, dikkatli olun ve pasaportunuz açıktayken her zaman gözünüzün üzerinde olsun.Pasaportunuzu otel kasasında saklıyorsanız, ayrılırken unutmayın. Bunu nasıl yapıyorsunuz? Euro Travel Coach'un ortaklarından Betsy Ball, ayakkabılarından birini her zaman kasaya koyar. "Böylece, eşyalarınızı toplarken bir ayakkabının eksik olduğunu fark edersiniz," diyor. "Bu, seyahatinize devam etmeden önce ayakkabınızı, pasaportunuzu ve değerli eşyalarınızı kasadan çıkarıp diğer eşyalarınızla birlikte paketlemeniz için sizi teşvik edecektir."Pasaportunuz kaybolur veya çalınırsa, doğru sigorta poliçeniz varsa, yenileme masraflarını karşılar. Miami'li avukat David Weisselberger, yurtdışına seyahat ederken pasaportunun çalınmasının korkunç deneyimini asla unutmayacağını söylüyor. (İlgili: Seyahat edenler dikkat: Siber suç, 2025'in en büyük güvenlik tehdidi.)"Seyahat sigortamın masrafları karşılayacağını varsaymıştım," diyor. "Ancak masrafların yalnızca bir kısmını karşıladığını öğrenince şaşırdım. Poliçenin küçük puntolarıyla, yalnızca otel kasasından yapılan hırsızlıkları kapsadığı, kişisel çantadan yapılan hırsızlıkları kapsamadığı belirtiliyor."Her koşulda kayıp veya çalıntı pasaportu kapsadığından emin olmak için seyahat sigortasını her zaman gözden geçireceğini söylüyor.Peki Fransa'ya girebildik mi?Peki oğlumun pasaportuna ne oldu? Aklımızı başımıza toplayıp bir kapı görevlisinden yardım istedik. Temizlenen uçağı aramasını ayarladı. Ve gerçekten de pasaport, oğlumun bıraktığı yerdeydi. Gümrükten sorunsuz geçtik.Ama bu çok yakın bir an. Aynı zamanda önemli bir ders. Oğlum o zamandan beri dünyanın dört bir yanını dolaştı ve artık pasaportunun nerede olduğunu her zaman biliyor. Onu bir kez bile kaybetmedi.Kayıp bir pasaport, hayatın talihsizliklerinin radarında sadece bir nokta olabilir. Ama Charles de Gaulle Havalimanı'ndaki terminalde, olası bir zorunlu geri göndermeye bakarken, ironiye gülümsemeden edemedim. Okyanusu geçip kapımızla Fransız gümrüğü arasında kalmıştık. Neyse ki Fransa'ya ulaştık, oğlum daha akıllı bir gezgin oldu ve bazen en iyi ebeveynlik anlarının neredeyse felakete yol açacak bir ambalajda hediye olarak sunulduğunu öğrendim.Kaynak: Elliot Report
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.