Gönderi tarihi: 18 saat önce18 saat Admin Adam Evine Starlink interneti Kurmuş ve Diyor ki Keşke Kurmadan Önce Bunları BilseydimYakın zamanda çok daha kırsal bir bölgeye taşındım, bu yüzden Starlink'i kurmak en önemli önceliklerimden biriydi. Bulunduğum bölge, yakındaki bir tepede biraz 4G çekebileceğiniz, internetin ölü bir bölgesi, ama hepsi bu kadar. Telefon görüşmeleri için hücresel bağlantı yok ve sabit hat bağlantısından umabileceğim en iyi hız 3 Mbps. Modern cihazlarla dolu modern bir aileye sahip modern bir adam olarak hızlı internete ihtiyacım var, bu yüzden çocuklarım yatmadan önce bile Starlink'i kurdum.O da oldukça iyi çalıştı. İlk başta beklemediğim bir sürü vızıltı sesi duydum, ama bu tür bir bobin vızıltısı oldukça tipikmiş. Birkaç dakika sonra internete bağlandım!Ama her şey yolunda gitmedi. Starlink'e sahip olmak fiber internete sahip olmak gibi değil ve bu süreçte birçok sürprizle karşılaştım. İşte Starlink'i eve getirmeden önce bilmeyi dilediğim her şey.Starlink monte edildiğinde daha iyiStarlink çalışır çalışmaz arkadaşlarıma "Uzay interneti kuruldu!" diye mesaj attım ve şu görseli ekledim:Evet, doğru. Starlink anteni, içinde geldiği karton kutunun içinde, kalıcı olarak yerleştirilmeyi hiç düşünmediğim bir çimenliğe çıkan basamakların üzerinde duruyor. İlk gece için yeterince iyi çalıştı, ama orada kalmasını istediğim süre bu kadar.Anlaşılan Starlink, engelsiz bir yere monte edildiğinde ve mümkün olduğunca çok Starlink uydusuyla bağlantıyı sürdürecek şekilde yönlendirildiğinde en iyi performansı gösteriyor. Starlink uygulaması, anteni en uygun yönüne döndürmenize yardımcı olan dinamik olarak ayarlanan ekran grafikleriyle tüm süreci oldukça basit hale getiriyor. Benim yere monte performansım (açıkçası) kötüydü, bu yüzden onu daha iyi bir konuma getirmek için zaman ayırmaya değdi.Ama ben tamirci değilim. Elbette bir bilgisayar toplayabilirim, ama merdivene tırmanıp kırmızı tuğlayı delmek pek rahat ettiğim bir şey değil; bu yüzden yerel bir profesyonel TV anteni montajcısı çağırdım.Birkaç saat içinde çanağı çatıma monte etti. Performans 50 Mbps'den aşağı akışta neredeyse 200 Mbps'ye çıktı. Daha iyi kapsama alanı, birinin bahçeme girip çanağı çalma ihtimalinin azalması ve çocuklarımın kablo üzerinden bisiklet sürme ihtimalinin olmamasıyla büyük bir gelişme. Bu tam bir kazan-kazan durumu....ama Starlink monte edildiğinde çirkin olabiliyor.Şahsen, Starlink çanağının oldukça havalı göründüğünü düşünüyorum. Son birkaç on yıldır şehir merkezlerinde muhtemelen gördüğünüz tüm o yuvarlak uydu çanaklarına kıyasla benzersiz bir görüntü. Daha modern.Peki ya kullandığım geçici boru montaj sistemi? Eh, bu pek de iyi değil. Ek ücret ödeyerek daha cazip birinci sınıf montajlar satın alabilirsiniz, ancak boyasız bir destekte devasa bir boru daha ucuz. Maalesef eşim bu konuda pek de hevesli değil.Sanırım orada pek bakmayacağım. Ancak evinizin dış estetiği sizin için önemliyse, harika bir performans ve aynı zamanda güzel bir görünüm sağlayacak şekilde monte ettirmek için benden daha fazla zaman (ve para) harcamaya değer.Starlink'in yükleme hızı hala yetersiz.Fiber internetin kolayca gözden kaçan bir yönü, sadece indirmeler için inanılmaz hızlı olması değil; genellikle indirme hızlarınızla aynı hızda yükleme hızlarına da ulaşabilmeniz. Bu da iş belgeleri, kişisel fotoğraflar, YouTube videoları ve daha fazlasını yüklerken hızlı bir iş anlamına geliyor.Ancak başta da söylediğim gibi, Starlink fiber değil. Ortalama indirme hızım 150 Mbps civarında, bazen 300 Mbps'ye kadar çıkıyor, ancak yükleme hızlarım belirgin şekilde daha yavaş. Bazı kişilerin 50 Mbps yüklemelerinin ekran görüntülerini paylaştığını gördüm, ancak benimkinin 30 Mbps'yi geçtiğini henüz görmedim. Çoğu zaman 15 Mbps'ye yakın.Açıkçası, 15 Mbps mesajlaşma uygulamaları üzerinden fotoğraf göndermek ve Discord D&D seansları sırasında web kameramı yayınlamak için yeterli, ancak arkadaşlarıma ve aileme uzun videolar göndermeye çalıştığımda çok daha belirgin hale geliyor. Ve bu tür bir internet bağlantısıyla Twitch'te 1080p'nin üzerinde bir çözünürlükte oyun oynarken çok yol kat edebileceğimi sanmıyorum.Starlink yönlendiricisi yetersizBunu övünerek söylemek biraz abartılı gelebilir, ancak birlikte gelen Starlink Gen 3 yönlendirici (3.000 metrekarenin biraz üzerinde kapsama alanı iddia eden üç bantlı bir Wi-Fi 6 yönlendirici) yeni evim için yeterli değildi. Gerçek şu ki, evim bunun yaklaşık yarısı kadar olmasına rağmen, duvarlar, engeller ve diğer parazit kaynakları nedeniyle her yerde sinyal almakta sorun yaşıyordum.Starlink yönlendiricisini daha iyi kapsama alanı için daha iyi bir yere yerleştirebilir miydim? Evet, belki. Hatta Starlink donanımına bağlı olsaydım kullanabileceğim bir ağ sistemi bile vardı.Ama neyse ki çok daha iyi bir TP-Link Archer GE800 Wi-Fi 7 yönlendiricim var, bu yüzden uğraşmama gerek kalmadı. Benim gibi sivil bir oyuncu için tamamen gereksiz, ancak eğimli duvarlı evimde harika bir kapsama alanı sunuyor ve geçen yıldan beri sadık bir şekilde kullandığım için zaten nasıl kullanılacağını biliyorum. (Neden kendi yönlendiricinizi edinmeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin.)Yine de köprüleme sürecini son derece basitleştirdiği için Starlink'e tebrikler. Sadece fişlerini takın, uygulamada yönlendiriciyi bypass moduna alın, yönlendiriciyi hızlıca yeniden başlatın ve 10 dakikadan kısa sürede kullanıma hazır hale getirin.Küresel bir kesinti için planlama yokStarlink antenimi taktırdıktan iki gün sonra internetim kesildi. Eşim evden yeni çıkmış ve bilgisayarımın bağlantısı kesilir kesilmez kapıyı kapatmıştı, bu yüzden onun hatası olduğunu düşündüm. Belki de kapıyı çok sert çarparak bağlantı parçasını yerinden oynatmıştır?Ancak görünen o ki, bu kadar zararsız bir şey değilmiş. Aslında, tüm küresel Starlink ağı çökmüştü.Masa oyunu grubumdan birkaç arkadaşıma mesaj atıp tekrar nasıl çalıştırabileceğime dair ipuçları göndermelerini istedim. Reddit, Twitter ve DownDetector'dan ekran görüntüleri gönderdiler. Sorunun sadece modemimde veya antenimde olmadığını doğruladılar. Hatta tüm Starlink kesintiye uğramıştı.Görünüşe göre buna benzer bir şey daha önce birkaç kez olmuş, ancak yıllardır Starlink kullanan ve bildikleri kadarıyla hiç kesinti olmadığını iddia eden arkadaşlarım da var. Bu yüzden yakın zamanda tekrar olmasını beklemiyorum, ancak teknoloji teknolojidir ve başarısızlığa uğrayabilir. Uzay internetinin büyüsü bile zaman zaman çalışmayabilir.Arkadaşlarınız Starlink için sizi yargılayacakKasım 2024'ten beri dünya çapında insanlar Elon Musk ve onu destekleyenlere karşı protesto gösterileri düzenliyor. Birçok Tesla sahibi, olası saldırıları önlemek için araçlarına Tesla'larının CEO'su çıldırmadan önce satın alındığına dair çıkartmalar yapıştırdı.Starlink için durum o kadar kötü değil, ancak internete bağlanmanın başka bir yolunu bulup bulamayacağımı soran arkadaşlarıma katlanmak zorundayım. Hatta bulabilseydim, bulurdum! Amazon, kendi alçak Dünya yörüngesindeki geniş bant uydu ağı olan Kuiper Projesi üzerinde çalışırken, bunun tam olarak faaliyete geçmesine daha yıllar var ve Starlink'e yetişmesi daha da uzun sürebilir. Ayrıca, milyarder CEO'lar açısından bakıldığında, Musk'tan Bezos'a geçmek her şeyden çok yatay bir hamle.Geostatik uyduları olan ve bant genişliğine sahip olabilecek başka sağlayıcılar da var, ancak gecikme süresi düşük. Eutelsat bir noktada benim için meşru bir seçenek olabilir, ancak henüz değil. Sonuç olarak, Starlink'in performansı ve uygulanabilirliği, Musk bağlantılı bir şirketi destekleme konusundaki kendi endişelerimden daha önemli. Bu değişene kadar, gururumu ve birkaç arkadaşımın küçümsemesini yutmak zorunda kalacağım.Starlink: İnanılmaz teknoloji, kusurlu uygulamaİtiraf etmek mümkün değil: Starlink, beni her zaman büyüleyen Jetgiller dönemi gelecek teknolojisi gibi hissettiriyor. Çalışıyor, neredeyse kusursuz ve pek fazla gerçek rakibi yok. Neredeyse hiç internet bağlantısı olmayan bir yerde süper hızlı, düşük gecikmeli internete sahip olmak gerçekten harika.Ama keşke daha iyi görünümlü, daha az göze çarpan bir montaj sistemi için daha fazla para ödeseydim. Keşke çökmesi durumunda daha iyi bir yedekleme çözümüm olsaydı. Keşke dünyanın en iğrenç CEO'larından biriyle bağlantılı olmasaydı.Şimdilik, mevcut en iyi çözüm ve kullanımı keyifli. Yine de daha da iyi olabileceğini düşünmemek elde değil.Kaynak: PCW
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.