Gönderi tarihi: 5 saat önce5 saat Admin Doktorlar, bu iki popüler kahvaltılık yiyeceği tüketmenin felç riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıyorSabahları kızartarak tüketilen klasik yiyecekleri sevenler, yüksek kolesterolle mücadele edenler için sorun yaratabilecek iki temel malzemeyle ilgili uyarıya kulak vermelidir.Yüksek kolesterol, kanınızda bu mumsu maddenin bol miktarda bulunması anlamına gelir ve zamanla atardamarların tıkanmasına yol açabilir.Bazı durumlarda, bu tıkanıklıklar beyne veya kalbe giden damarları tıkayarak felç veya kalp krizine neden olabilir. Bu nedenle, kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak hayati önem taşır ve genellikle dikkatli yiyecek seçimleri gerektirir, çünkü bazı yiyecekler kolesterolü yükseltmesiyle bilinir.Doymuş yağlar özellikle zararlıdır ve sağlık uzmanları, özellikle halihazırda yüksek kolesterol sorunu olan kişiler için bunları azaltmayı tavsiye eder. Peki tam olarak neye dikkat etmelisiniz?Et, tereyağı ve süt ürünleri gibi hayvansal kökenli çok çeşitli ürünler, doymuş yağ bakımından zengindir.Harvard Health uzmanları, atardamarlarda biriken "kötü" tür olan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü artıran başlıca etkenleri belirledi.Şöyle açıkladılar: "Yüksek kolesterol için en kötü yiyecekler nelerdir? Kırmızı et, kızarmış yiyecekler ve fırınlanmış ürünler, atardamar duvarlarında biriken yapışkan tür olan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini yükseltmeleriyle ünlüdür."Ayrıca şu açıklamayı yaptılar: "Endişelenmeniz gerekenler, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerdir, çünkü kolesterol seviyenizi yükseltebilir ve kilo almanıza neden olabilirler."Yüksek kolesterolü göz önünde bulundurarak, sağlık uzmanları geleneksel İngiliz kahvaltısının iki temel gıdasını belirlediler: sosis ve pastırma. Bu gıdalar, "Yüksek kolesterolünüz varsa yememeniz gereken dört yiyecek" başlıklı bir makalede yer alıyor.Uzmanlar, "Sosis, sosis ve pastırma, kırmızı etin en yağlı kısımlarını kullanır ve bu nedenle kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksek olma eğilimindedir." diye açıkladılar."Hindi veya tavukla yapılan pastırma ve sosis daha sağlıklı görünebilir ve kırmızı etli versiyonlarına göre kolesterolü biraz daha düşüktür, ancak kolesterolsüz değildirler."Ayrıca, doymuş yağ içerikleri nedeniyle sığır eti, domuz eti ve kuzu eti gibi kırmızı etleri ölçülü tüketmeyi öneriyorlar. Tavsiye, eti tamamen kesmeyi değil, ölçülü bir şekilde tüketmeyi içeriyor: "Etten tamamen kaçınmanız gerekmiyor, sadece ara sıra yiyin. Porsiyonunuzu önerilen 85 gramla sınırlayın ve bonfile, domuz filetosu veya bonfile gibi daha yağsız etlere yönelin."Harvard Health, daha sağlıklı protein alternatifleri arayanlar için şunları öneriyor: "Daha da iyisi, eti, derisiz tavuk veya hindi göğsü, balık ve fasulye gibi doymuş yağ ve kolesterolü daha düşük proteinlerle değiştirin."Tavuk kanatları, mozzarella çubukları ve soğan halkaları gibi kızarmış yiyeceklerin yanı sıra kurabiye, kek ve hamur işi gibi fırınlanmış yiyecekler de kısıtlanması gereken yiyecekler arasında yer aldı.Aynı şekilde NHS, etli börekler, sosisler, yağlı etler, tereyağı, domuz yağı, ghee, krema, çedar gibi sert peynirler, kekler, bisküviler ve Hindistan cevizi veya palmiye yağı içeren yiyecekler dahil olmak üzere belirli yiyeceklerin tüketiminin azaltılmasını destekliyor.Kaynak: The Daily Express
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.