Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Microsoft'un 2030'daki Windows işletim sistemi vizyonuna göre klavye ve farenize elveda deyin; ikisi de 'Z kuşağının DOS'u kullanması kadar yabancı hissettirecek'

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Microsoft'un 2030'daki Windows işletim sistemi vizyonuna göre klavye ve farenize elveda deyin; ikisi de 'Z kuşağının DOS'u kullanması kadar yabancı hissettirecek'

"Fareyle, klavyeyle ve yazıyla gezinme dünyası, Z kuşağının DOS kullanması kadar yabancı gelecek." Microsoft'un Kurumsal ve İşletim Sistemi Güvenliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı David Weston, Windows'un geleceği hakkında böyle diyor. Nasıl yani? Elbette yapay zekâ! Bu arada, kuantum sayesinde sınırsız işlem beş yıl içinde gelecek. Evet, gerçekten.

keyboard-mouse-Microsoft-vision-Windows-OS-2030.jpg

Weston, eski kemirgen ve gagalama tahtasının sonu için kesin bir zaman dilimi vermiyor. Ancak yorumları, Microsoft'un resmi Windows YouTube kanalında yayınlanan "Microsoft Windows 2030 Vizyonu" başlıklı yeni bir videoda yer alıyor. Fare ve klavye gerçekten bu kadar hızlı bir şekilde yok olabilir mi?

Weston'a göre, bu cesur yeni insan-makine paradigması yapay zekâ sayesinde mümkün olacak. "Bence gözlerimizle daha az, bilgisayarlarımızla daha çok konuşacağız," diyor, "bu çok daha doğal bir iletişim biçimi olacak."

Ayrıca bilgisayarlarımızdan çok daha karmaşık şeyler yapmasını isteyebileceğiz; örneğin Weston'ın Microsoft'taki uzmanlık alanı olan güvenliği yönetmek gibi.

"Beş yıl içinde, bir güvenlik uzmanı işe alabileceğinize inanıyorum; aslında perde arkasında bir yapay zeka ajanı olacak. Ancak onunla etkileşim kurma şekliniz, bugün insanlarla yaptığınıza çok benzeyecek," diye açıklıyor. Teams'de bu yapay zeka ajanıyla konuşacak, e-posta gönderecek, görevler belirleyecek vb.

Bu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin şu anda yalnızca büyük işletmeler için geçerli olan düzeyde güvenlik hizmetlerine erişmesini sağlayacak.

Daha genel olarak, Weston bu yapay zeka devriminin çalışma hayatımızdaki sıkıcılığı ortadan kaldıracağını ve hepimizi eğlenceli ve ödüllendirici şeylere odaklanmaya teşvik edeceğini düşünüyor. Bu, herkesin "bugün sevmediğimiz zahmetli işlerden" daha azını yapmasını ve insanların iyi olduğu şeylere odaklanmalarını sağlayacak: Fikir üretme, yaratıcılık, vizyon, hangi ürünlerin gerekli olduğu konusunda diğer insanlarla bağlantı kurma."

Sanki bunlar yetmezmiş gibi, Weston bir bomba daha patlatıyor. Önümüzdeki beş yıldaki başlıca trendlere dair tahminlerini ortaya koyarken, "kuantum biçiminde sınırsız işlem gücüne sahip olacağız" diye düşünüyor.

Weston için asıl çıkarım, güvenlik ve şifreleme üzerindeki etki. Peki ya sadece beş yılda sınırsız işlem? Bu oldukça iddialı bir iddia ve Nvidia CEO'su Jensen Huang gibi diğer uzmanların görüşleriyle pek uyuşmuyor.

Aslında bu, Weston'ın güvenliğin temel ilkelerine bakış açısını etkilemeyecek. Bunun yerine, temellerin aynı kalacağını düşünüyor. Bu, en son güvenlik yamasına güncelleme yapmak ve parolalarınızı değiştirmek gibi gerçekten basit şeyler anlamına geliyor. "Temeller hala saldırıların %98'ini engelliyor. 20 yıl önce bu doğruydu, 20 yıl önce de doğruydu," diyor. Ve bunun değişeceğini de düşünmüyor.

Weston'ın ne kadar isabetli olduğunu görmek ilginç olacak. Klavye ve farenin ölümüyle ilgili haberlerin geçmişte yeterince abartıldığını söyleyebilirsiniz. İster sıradan dokunmatik ekranlar, ister sanal gerçeklik ve el hareketleri, hatta beyin implantları olsun, birçok teknoloji PC kontrol arayüzlerinde bir sonraki büyük gelişme olarak öne sürüldü.

Ama 2025'teyiz ve konu hâlâ klavye ve fare. Ya da mobilseniz belki de dokunmatik yüzey. Microsoft'un bu konuda 2030'a kadar tam olarak hangi teknolojileri kullanıma sunacağını görmek kesinlikle ilginç olacak. Ancak gerçekliğin Weston'ın vizyonuyla tam olarak uyuşmayacağını hissetmekten kendimi alamıyorum.

Başka hiçbir şey olmasa bile, bir bilgisayarla konuşmak, yazmaktan mutlaka daha sorunsuz ve daha az çaba gerektiren bir şey değil; açık planlı ofislerde herkesin bilgisayarına bağırması fikri etrafındaki gizlilik ve kişilerarası görgü kurallarını hiç saymıyorum. Bu alanı takip edin, ama 2030'da bile, elle de olsa, etkisiz bir şekilde yazmaya devam edeceğime bahse girerim.

Kaynak: PC Gamer

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.