Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

BYD dünyayı oyalarken Çinli elektrikli araç üreticileri darbe yaptı

BYD-distracted-world-Chinese-EV-coup.jpg

Herkes BYD'nin Tesla'yı geçmesini izledi ve diğer Çinli otomobil üreticilerinin sessiz ilerleyişini kaçırdı.

Geçen yıl dünyanın en çok satan 10 elektrikli araç satıcısından altısı Çinliydi. Geely ve Li Auto'dan daha az bilinen Wuling'e kadar Çinli otomobil üreticileri, Brezilya'dan Tayland'a uzanan otomotiv imparatorlukları kuruyor. Bu şirketler, yalnızca otomobil ihraç etmek yerine, yurtdışında tam teşekküllü üretim ve hizmet ekosistemleri kuruyor.

Bu, Çin'in elektrikli araç endüstrisinin yerel fiyat savaşçılarından küresel rakiplere dönüştüğünün bir göstergesi. Ancak bir sonraki aşama, marka sadakati ve hizmet kalitesi oluştururken maliyet avantajlarını koruyup koruyamayacaklarını test edecek.

Freight Right Global Logistics CEO'su Robert Khachatryan, Rest of World'e verdiği demeçte, "Çinli elektrikli araç şirketleri sadece ürün ihraç etmiyor," dedi. "Kabiliyet ihraç ediyorlar."

BYD, iddialı büyüme hedefleriyle bu alanda öncü rol oynuyor. Shenzhen merkezli şirket, 2025 yılında uluslararası satışlarını geçen yılki 417.204 adetten neredeyse iki katına, yani 800.000 adede çıkarmayı hedefliyor. 1995 yılında akü üreticisi olarak faaliyete başlayan şirket, şu anda 80'den fazla ülkede araç satıyor ve ihracat lojistiğini kontrol etmek için kargo gemilerine yatırım yapıyor.

BYD'nin stratejisi, Çin'den araç sevkiyatının ötesine uzanıyor. Şirket, bu yıl Brezilya ve Macaristan'da araştırma ve geliştirme merkezleri açarken, Hollanda'da 22.000 parça stoklayan bir tesis de dahil olmak üzere yurt dışında yedek parça depoları kuruyor. Bu altyapı geliştirme, yurtdışındaki Çin markalarını etkileyen satış sonrası hizmetteki tarihsel zayıflıkları ele alıyor.

Diğer Çinli oyuncular da benzer yerelleştirme stratejilerini izliyor. Ticaret uzmanları, Geely, Li Auto, Chery, GAC, Changan Automobile ve Great Wall Motor gibi şirketlerin birden fazla kıtada üretim hatları, bayi ağları ve servis merkezleri kurarak yerel istihdam yarattığını ve hükümetlerin Çin otomotiv yatırımlarına daha açık hale geldiğini söyledi.

Bu büyümeyi yönlendiren rekabet avantajları, değer zinciri boyunca agresif maliyet azaltma ve daha düşük emtia maliyetlerinden kaynaklanıyor ve bu da Çin araçlarını fiyat açısından oldukça rekabetçi kılıyor.

Fransız sürdürülebilirlik stratejisi danışmanlık şirketi ExoPeak Partners'ın kurucu ortağı Teymour Bourial, Rest of World'e verdiği demeçte, "Bu, onları gelişmekte olan coğrafyalarda başarılı olmak için çok uygun hale getiriyor" dedi.

Sektör verilerine göre, Çinli markalar geçen yıl gelişmekte olan pazarlara hakim oldu ve hem Brezilya hem de Tayland'da elektrikli araç satışlarının %85'ini ele geçirdi. Küresel olarak dördüncü sırada yer alan Wuling, kompakt ve uygun fiyatlı mini elektrikli araçlarıyla Endonezya gibi Güneydoğu Asya pazarlarında özellikle başarılı oldu.

Çinli otomobil üreticileri artık küresel elektrikli araç üretiminin %70'ini kontrol ediyor. Ortalama araç yaşları sadece 1,6 yıl iken, yabancı markalar için bu yaş 5,4 yıl. Ürün geliştirme döngüleri 18 aya kadar kısaldı ve Batılı otomobil üreticileri hala geleneksel dört ila beş yıllık zaman çizelgeleriyle çalışıyor.

Yurtdışına bakmak aynı zamanda pratik gereklilikleri de yansıtıyor. Çin'in yerel pazarı, sürdürülemez fiyat savaşlarına giren yüzlerce oyuncuyla doygunluğa ulaştı ve bu durum şirketleri yurt dışında büyüme arayışına zorladı. Artan nakliye maliyetleri, bölgesel düzenlemeler ve siyasi sürtüşmeler, geleneksel ihracat modellerini giderek daha da sürdürülemez hale getirdi.

Hızlı büyüme temposu, yurtiçindeki önemli sektör konsolidasyonunu gölgeliyor. 2018'den bu yana 400'den fazla Çinli elektrikli araç şirketi kepenk indirdi ve ExoPeak, mevcut 130 üreticiden yalnızca 15'inin 2030'a kadar ayakta kalabileceğini öngörüyor. Hayatta kalanlar ise en verimli ve yenilikçi oyuncuları temsil ediyor.

Hizmet kalitesi, Çinli otomobil üreticileri için sürekli bir zorluk olmaya devam ediyor.

New York merkezli araç kiralama şirketi eAutoLease'in CEO'su Zoriy Birenboym, Rest of World'e verdiği demeçte, "Harika bir araba üretmek bir şey, ancak bakımını yapamaz veya parçalarını hızlı bir şekilde teslim edemezseniz, alıcılar için baş ağrısına dönüşüyor" dedi.

Bu durumun etkileri otomotiv pazarlarının çok ötesine uzanıyor, küresel tedarik zincirlerini yeniden şekillendiriyor ve köklü üreticileri kendi dönüşümlerini hızlandırmaya zorluyor.

Araç geçmişi veri şirketi Goodcar'ın otomotiv uzmanı Patrick Peterson, Rest of World'e verdiği demeçte, "Bu dalga, elektrikli araç fiyatlarını düşürüyor, ürün döngülerini hızlandırıyor ve hem geleneksel otomobil üreticilerine hem de yeni kurulan şirketlere, ya hızlı adapte olmaları ya da önemsizleşme riskini almaları konusunda büyük bir baskı uyguluyor," dedi. "Sektörün geri kalanı için bu bir uyarı niteliğinde."

Kaynak: Rest Of The World

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.