Gönderi tarihi: Dün 10:311 gün Admin Buzlu Kahve mi, Soğuk Demleme mi: Hangisi Daha İyi Bir Keyif Verir?Önemli NoktalarSoğuk demleme genellikle daha güçlü bir kafein içerir ve daha az asidiktir, bu da onu daha yumuşak ve daha enerji verici bir içecek arayanlar için iyi bir seçenek haline getirir.Buzlu kahve, sıcak demlenir ve ardından soğutulur, bu da genellikle süt veya tatlandırıcılarla yumuşatılan daha acı bir tada neden olur.Her iki içecek de sade tüketildiğinde besin değerleri açısından benzerdir, bu nedenle daha iyi seçim kafein toleransınıza, tat tercihlerinize ve sindirim hassasiyetinize bağlıdır.Sıcak yaz günleri, sabaha soğuk bir kahveyle başlamak anlamına gelir. Peki, günlük rutininize güçlü bir enerji artışı ve ferahlatıcı bir içecekle başlamak istediğinizde hangisini seçersiniz?Buzlu kahve ve soğuk demleme, görünüm ve hatta tat olarak benzer içeceklerdir, ancak aynı değildirler. Yani, her soğuk kahve içeceğinin kendine özgü bir tadı ve farklı miktarlarda kafeini vardır. Her içecek, sağlık hedeflerinize ve sabah (veya öğleden sonra) kahvenizin hangi amaca hizmet etmesini istediğinize bağlı olarak benzersiz bir şekilde faydalı olabilir. Elbette, her yaşam tarzında hem soğuk demleme hem de buzlu kahve için yer vardır, bu yüzden sizin için en uygun içeceğin hangisi olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.Buzlu Kahve Nedir?Buzlu kahve, esasen soğutulmuş ve ardından buz üzerinde servis edilmiş sıcak kahvedir.La Colombe'nin Chicago ve Teksas'taki Pazar Eğitmeni Cordie Nelson, "Buzlu kahve, soğuk servis edilmeden önce sıcak suyla demlenir," diyor. Buzlu kahve demlemenin birkaç yolu vardır.Nelson, "Eski usul, kahveyi iki kat daha güçlü demleyip birkaç saat soğumaya bırakma tekniği var," diyor. "Kahvenin aroması, oksidasyon (bir elementin oksijene maruz kaldığında elektron kaybettiği kimyasal reaksiyon) nedeniyle zarar görür ve içecek çok acı bir tada sahip olur." Bu nedenle birçok kişi, buzlu kahvelerinin acılığını telafi etmek için bol şeker ve sütle servis edilmesini tercih eder.Elbette, baristaların buzlu kahve için bir demleme tüyosu vardır. Nelson, "Ben şahsen kahveyi doğrudan buz üzerinde demleme yöntemi olan flaş demleme veya Japon buzlu kahve yöntemini tercih ediyorum," diyor. "Flaş soğutma, yalnızca sıcak ekstraksiyonun elde edebileceği belirgin aromaları yakalarken oksidasyonu azaltır ve benzersiz, parlak ve kompleks bir buzlu kahve ortaya çıkarır."Soğuk Demleme Nedir?Soğuk demleme, suyu ısıtmadan demlenen veya demlenen soğuk bir kahve içeceğidir. Soğuk demleme yapmanın en yaygın iki yöntemi, öğütülmüş kahveyi tüm aromaların suya geçmesi için bir gece (veya daha uzun süre) soğuk suya batırmak veya Kyoto tarzı soğuk damlatmadır.Nelson, "Bu yöntem, Hollandalı ticaret gemilerinin Japon tüccarlarına ateşsiz bir kahve hazırlama yöntemi olarak tanıttığı 1600'lere dayanıyor," diyor. "Teknik, 5 ila 8 saatlik bir sürece dönüştürüldü ve mükemmelleştirildi. Soğuk veya oda sıcaklığındaki su, öğütülmüş kahvenin üzerine yavaşça damlar. Sonuç, çok aromatik olduğu bilinen narin bir fincan kahve olurken, daldırma soğuk demleme, zengin ve yumuşak aromasıyla bilinir."Hangi Kafeinli İçecek Size Daha Fazla Enerji Verir?Nelson, "Soğuk demleme genellikle daha fazla kafein içerdiği için kahve ve su birlikte daha uzun süre kaldığı için daha fazla kafein içerdiği düşünülür," diyor. Yine de, herhangi bir kahvedeki kafein miktarı, kullanılan çekirdeklerin türü ve miktarı da dahil olmak üzere birkaç farklı faktöre bağlıdır.Nelson, "Soğuk demleme genellikle 1:5 çekirdek-su oranıyla konsantre olarak demlenir ve servis etmeden önce soğuk suyla seyreltilir," diye açıklıyor. "Hızlı soğutmalı kahve, kullandığınız kahveye bağlı olarak genellikle daha geleneksel bir 1:17 oranı ve biraz daha sert öğütme ile demlenir."Daha az asidik olduğu için şekersiz daha keyifli olabilen soğuk demleme, günün ilerleyen saatlerinde glikoz artışı sona erdiğinde şeker düşüşünü önlemeye de yardımcı olabilir. Kahvenize takviye veya aroma ekliyorsanız, buzlu kahve daha fazla lezzet için en iyi seçeneğiniz olabilir.Sağlığınız İçin Hangi Kafeinli İçecek Daha İyi?Buzlu kahve ve soğuk demleme birbirine çok benzeyen içecekler olduğundan, özellikle sade tüketildiklerinde benzer besin değerlerine sahiptirler. Dolayısıyla "daha sağlıklı" bir içecek seçerken, aslında ne aradığınıza bağlı. Biraz enerjiye ihtiyacınız varsa, soğuk demleme tam size göre. Soğuk demleme ayrıca buzlu kahveye göre daha az asidik olma eğilimindedir ve bu da sindirim sorunları olanlar için faydalı olabilir. Ancak kafeine karşı hassasiyetiniz varsa, buzlu kahve daha mantıklı bir seçimdir.Kahvenize süt, şeker veya aromalı şuruplar eklememeye çalışın, çünkü bu kalori, doymuş yağ ve daha fazlasını artıracaktır.Kaynak: Real Simple
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.