Gönderi tarihi: 20 saat önce20 saat Admin Uzmanlara Göre Sağlıklı Kan Basıncı (Tansiyon) İçin 1 Numaralı OtAyrıca, mutfağınızda nasıl kullanacağınıza dair ipuçları.Önemli NoktalarKekik, kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilecek antioksidanlarla doludur.Taze kekik, daha fazla lezzet ve sağlık faydası sunar; sebzelere, yumurtalara veya çorbalara serpebilirsiniz.Kekikteki bitki bileşenleri, kan basıncı üzerinde ümit verici etkiler gösterir.Kan basıncını kontrol altında tutmak milyonlarca Amerikalı için en önemli önceliktir. Bazı durumlarda ilaç kullanımı gerekli olsa da, sağlıklı kan basıncı seviyelerini desteklemek için evde (mutfağınız da dahil) yapabileceğiniz şeyler vardır. Ve şaşırtıcı bir şekilde, kekik gibi bitkileri düzenli beslenmenize dahil etmek bunlardan biri olabilir!Kekiklerin kan basıncına nasıl fayda sağlayabileceği hakkında bilgi edinmek için beslenme alanında önde gelen iki diyetisyenle, biri bütüncül ve fonksiyonel diyetisyen, diğeri ise diyetisyen ve şefle görüştük. En son araştırmaların neler söylediğini ve bu diyetisyenlerin kan basıncınızı iyileştirmek için kekiği rutininize nasıl dahil etmenizi önerdiğini öğrenin.Kekik Tansiyon İçin Neden Bu Kadar İyi?Tariflerinizde kullanabileceğiniz birçok sağlıklı bitki var! Aslında, yemeniz gereken en sağlıklı 14 bitki ve baharatı bir araya getirdik ve tahmin ettiğiniz gibi, sağlıklı tansiyon için 1 numaralı tercihimiz de bu listenin başında geliyor.Kekik (Origanum vulgare), genel sağlığı desteklemeye yardımcı olan güçlü antioksidanlar açısından zengindir. Bu bileşikler, zamanla hücresel hasara neden olabilen kararsız moleküller olan zararlı serbest radikallerle savaşır. Kekik gibi bitkilerden elde edilenler de dahil olmak üzere antioksidan açısından zengin diyetler, yüksek tansiyonu olan kişilerde daha düşük tansiyonla ilişkilendirilmiştir.Normal yemek hazırlamada kekik yaprağı ve yağı tüketmek muhtemelen güvenli olsa da, takviyeler, yağlar veya sınırlı araştırma bulunan diğer formları kullanmak sağlık riskleri oluşturabilir. Bu nedenle, bilimsel olarak desteklenen faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, tariflerinizde kekik kullanımını yalnızca yapraklarıyla (kurutulmuş ve taze) sınırlandırdığınızdan emin olun.The Hormone Dietitian'ın sahibi Melissa Azzaro, RDN, "Kekik de dahil olmak üzere taze otlar en güçlü antioksidan kaynaklarından biridir, bu nedenle bir tutam kekik antioksidan alımınıza katkıda bulunabilir." diyor. Azzaro'ya göre, "Geleneksel olarak kekik alerji, yüksek tansiyon, diyabet ve solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar sınırlı olsa da kekik, tüp bebek ve hayvan çalışmalarında potansiyel sağlık yararları olduğu gösterilen karvakrol gibi birçok güçlü bitki bileşiği içerir."Mutfak İpuçlarıAzzaro, "Sağlık üzerindeki faydalarını henüz tam olarak anlamamış olsak bile, kekiği yemek pişirmede kullanmak antioksidan alımını artırmanın kolay bir yoludur." diyor. Ayrıca, kekiğin çok yönlülüğü çeşitli tariflere de uygundur.New York City merkezli diyetisyen ve şef Abbie Gellman'a göre, "Kekik genellikle pizza veya marinara sosu gibi İtalyan tariflerinde kullanımıyla bilinir. Ancak Yunan, İspanyol ve Meksika yemeklerinde de sıklıkla kullanılır. Kekiği kullanmanın pek çok yolu var!"EatingWell olarak, Yunan Esintili Otlu Feta Soslu Burgerlerimiz ve Yavaş Pişiricide Tavuk Parmesan Köftesi gibi tariflerde kekik kullanmayı çok seviyoruz. Ancak kekikle yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Gellman, taze kekiği en sevdiğiniz tarifsiz tariflere ekleyerek denemeler yapmanızı öneriyor:Sote soğan ve mantar veya en sevdiğiniz sebzelerOmletler veya frittatalarEv yapımı salata soslarıAcılı soslar ve çorbalarAncak, sıcak yemeğinize bir avuç taze doğranmış kekik eklemeden önce, pişirme işleminin sonuna kadar beklemenizi ve bitmiş yemeğe eklemenizi öneriyor. Gellman, genel olarak, "Taze kekik, hem lezzet hem de sağlık açısından kurutulmuş kekikten daha iyi bir seçim olacaktır. Ancak taze kekik yoksa, kurutulmuşu da kullanılabilir." diyor.Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz GerekenlerKan basıncı, kanın kalbinizden atardamarlarınıza doğru aktığı güçtür. Bu sürekli kan akışı, vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için oksijen ve besin maddelerinin vücudunuza iletilmesine yardımcı olur. Tıp uzmanları, kanın vücudunuzda ne kadar verimli aktığını belirlemek için kan basıncını ölçer. Çok yüksek kan basıncına hipertansiyon denir.Bir sağlık uzmanı, kol manşeti kullanarak kan basıncınızı ölçmenize yardımcı olabilir. Kan basıncı ölçümündeki ilk sayı olan sistolik kan basıncı, kalbiniz atarken atardamarlarınızdaki basıncı ölçer. İkinci sayı olan diyastolik kan basıncı ise, kalbiniz dinlenirken atımlar arasında atardamarlarınızdaki basıncı ölçer. Kan basıncı ölçülürken, sistolik sayı, diyastolik sayının üzerine milimetre cıva (mmHg) cinsinden kaydedilir.Kan basıncı seviyeleri, yüksek tansiyonu teşhis etmek için kullanılır:Normal Kan Basıncı: <120/80 mmHgYüksek Kan Basıncı: 120-129/<80 mmHgHipertansif (Evre 1): 130-139/80-89 mmHgHipertansif (Evre 2): >139/>90 mmHgYetişkinlerin neredeyse yarısında hipertansiyon vardır. Yüksek tansiyon, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki önde gelen ölüm nedenlerinden ikisi olan kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Yüksek tansiyonunuz varsa veya ailenizde bu rahatsızlık varsa, proaktif olmanız ve sağlıklı tansiyonu desteklemek için sağlık ekibinizle birlikte önlemler almanız önemlidir.Uzman GörüşümüzYüksek tansiyonunuz olsun ya da olmasın, tariflerinize kekik gibi otlar eklemek harika bir fikirdir. Kekik, çeşitli yemeklerde iyi sonuç veren çok yönlü bir lezzet profiline sahip olmasının yanı sıra, kan basıncını düşürmek gibi kanıtlanmış sağlık yararları olan bitki bileşikleri de içerir. Kekiğin insanlarda kan basıncına olan faydaları hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, ön veriler umut vericidir. Alışveriş listenize taze kekik eklemeyi ve en sevdiğiniz tariflerde denemeyi düşünün.Kaynak: EatingWell
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.