Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Kirli Fırın Tepsilerini Yepyeni Görünmeleri İçin Nasıl Temizlersiniz

Fırın tepsisini etkili bir şekilde nasıl temizleyeceğinizi ve pişmiş yağ ve lekeleri nasıl çıkaracağınızı öğrenin.

Clean-Dirty-Baking-Sheets.jpg

Sizin için bilmiyorum ama fırın tepsilerini temizlemek, kocam ve benim olması gerekenden daha fazla ertelediğimiz işlerden biri. Büyük, hantal ve yağlı fırın tepsilerini temizlemek ve kurutmak can sıkıcı olabilir.

İşi biraz daha kolaylaştırmak için, işlemi biraz daha az acı verici hale getirmek için fırın tepsilerinin nasıl temizleneceğine dair en iyi ipuçlarını almak üzere iki uzmana başvurduk.

Fırın Tepsileri Neden Bu Kadar Kirlidir

Fırın tepsilerinizi iyice temizlemenin önemli olmasının birçok nedeni vardır. Florida, Miami'deki Jennifer's Homemade'in kurucusu ve CEO'su olan fırıncı Jennifer Behar, "Eski yağ bozulabilir ve yemeğinizin tadını bozabilir ve genellikle sizin için kötüdür," diye açıklıyor. "Gıda güvenliği ve lezzeti için temiz bir yüzeyle başlamak önemlidir."

Eşit olmayan ısıtma: Kirli bir fırın tepsisi söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken bir diğer şey de eşit olmayan ısıtmadır. GoodCook Bakeware and Food Storage'da kıdemli ürün müdürü olan Missy Stefanik, "Tavada kalan pişmiş ürünler, sıcak noktalar ve yanmaya veya eşit olmayan pişirmeye yol açabilen eşit olmayan ısıtma ile sonuçlanan düz olmayan yüzeylere yol açabilir," diye açıklıyor.

Tavanın türü: Kullandığınız ve temizlediğiniz tava türünü de düşünmeniz gerekir. Stefanik'e göre alüminyum tavalar bulaşık makinesi için güvenli değildir, bu da yalnızca elde yıkamayla sonuçlanır. Yapışmaz fırın tepsileri biraz daha fazla esneklik sunar ve bulaşık makinesine konulabilir. Ancak bulaşık makinesi deterjanları yapışmaz kaplamanın kalitesini düşürebilir ve daha hızlı aşınma ve yıpranmaya yol açabilir. Bu, daha erken bir tava değişimine ihtiyaç duyulmasına neden olur.

Yıkama yöntemi: Stefanik, "En iyi sonuçlar ve daha uzun ömürlü fırın kapları için, ılık sabunlu suyla elde yıkamak ve havluyla kurulamak en iyisidir," diyor. "İyi haber şu ki, yapışmaz kaplamaların çoğu birinci sınıf ayırma işlevi sunar ve tavayı elle temizlemeyi kolaylaştırır."

İhtiyacınız Olanlar

• Karbonat

• Hidrojen peroksit

• Temiz havlu veya kağıt havlular

• Küçük kase

• Eldivenler

• Bulaşık süngeri

• Beyaz sirke

• Bulaşık deterjanı

• Su

Fırın Tepsileri Nasıl Temizlenir

Yöntem 1: Karbonat ve Hidrojen Peroksit Macunu

• Adım 1: Gevşek yiyecek parçacıklarını çıkarmak için fırın tepsisini suyla durulayın.

• Adım 2: Fırın tepsisini temiz bir havlu veya kağıt havluyla kurulayın.

• Adım 3: Küçük bir kasede, ½ su bardağı karbonatı 2-3 yemek kaşığı hidrojen peroksitle karıştırın. Macun diş macununa benzer bir kıvamda değilse, doğru kıvamı elde edene kadar daha fazla hidrojen peroksit ekleyin.

• Adım 4: Macunu fırın tepsisinin yüzeyine eşit şekilde yayın. Uygulamak için ellerinizi (eldivenli) veya bir kaşık kullanabilirsiniz.

• Adım 5: Behar, kalıntıları yumuşatmak ve ovmayı kolaylaştırmak için bunun en az 15-20 dakika bekletilmesini öneriyor.

• Adım 6: Fırın tepsisini ovmak için bir bulaşık teli kullanın.

• Adım 7: Tüm fırın tepsisini tamamen ovduktan sonra, ılık su altında durulayın.

• Adım 8: Fırın tepsisini temiz bir havlu veya kağıt havluyla kurulayın.

Yöntem 2: Karbonat ve Sirke

• Adım 1: Gevşek yiyecek parçacıklarını çıkarmak için fırın tepsisini suyla durulayın.

• Adım 3: Fırın tepsisinin yüzeyine karbonat serpin.

• Adım 4: Karbonatın üzerine beyaz sirke dökün veya püskürtün (sprey şişesi kullanarak). Sirke karbonatla reaksiyona girdiğinde endişelenmeyin. Fırın tepsisindeki kiri kaldırmaya yardımcı olacak köpüren bir etki yaratacaktır.

• Adım 5: Behar, kalıntıları yumuşatmak ve ovmayı kolaylaştırmak için bunun en az 15-20 dakika bekletilmesini öneriyor.

• Adım 7: Tüm fırın tepsisini tamamen ovduktan sonra ılık su altında durulayın.

Yöntem 3: Karbonat ve Bulaşık Deterjanı

• Adım 3: Fırın tepsisinin yüzeyine karbonat serpin.

• Adım 4: Az miktarda bulaşık deterjanını doğrudan karbonatla kaplı alanlara dökün. Bunu yapmanın bir başka yolu da küçük bir kapta bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak bir macun oluşturmaktır. Ardından, bu macunu doğrudan fırın tepsisine uygulayın.

• Adım 7: Tüm fırın tepsisini tamamen ovduktan sonra ılık su altında durulayın.

Fırın Tepsileri Ne Sıklıkta Temizlenmelidir

Behar'a göre, fırın tepsisini her kullandığınızda bulaşık deterjanıyla nazikçe temizlemeli, ardından evde kullanım için birkaç ayda bir (yukarıdaki adımlardan biriyle) ağır temizlik yapmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Fırın tepsisini temizlemek için çelik yünü veya aşındırıcı temizleyiciler kullanabilir miyim?

Stefanik'e göre, çelik yünü veya herhangi bir aşındırıcı temizleyici kullanılması önerilmez çünkü bunlar yapışmaz kaplamaya zarar verir ve bunun sonucunda yeni bir tavaya ve eşit olmayan fırın yüzeylerine ihtiyaç duyulur

Fırın tepsisinde fırın temizleyicisi kullanabilir miyim?

Behar, "Fırın temizleyicisinin fırın tepsilerinde kullanılabileceğinden eminim, ancak kimyasallar çok güçlü ve yemeğiniz için bir fırın tepsisi kullanıyorsunuz, bu yüzden daha doğal bir temizleme yöntemini tercih ediyorum," diyor.

Fırın tepsisinde gelecekte yağ birikmesini nasıl önleyebilirim?

Behar, fırın tepsisinde pişirme yaparken veya yemek pişirirken fırın tepsisinde parşömen kağıdı kullanılmasını öneriyor. "Fırın tepsisini koruyor ve kolay pişirme sağlıyor," diyor. "Kurabiyeler ve diğer pişmiş ürünler yapışmadan hemen çıkar ve ek bir bonus olarak, temizlik genellikle çok kolaydır."

Kaynak: Southern Living

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.