Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elon Musk, Bono'yu (U2'nun Solisti) dış yardım yorumları nedeniyle 'yalancı' ve 'aptal' olarak nitelendirdi

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Elon Musk, Bono'yu (U2'nun Solisti) dış yardım yorumları nedeniyle 'yalancı' ve 'aptal' olarak nitelendirdi

Öncelikle: Bono bu konuda ne dedi bunu bir alıntıyla ortaya koyalım

bono-elon-musk.jpg

Alıntı

Bono, Donald Trump'ın Dış Yardım Yardımına Yönelik Bütçe Kesintilerine "Çok Öfkeli"

U2 solisti, "Aklımıza gelebilecek en inanılmaz katliam, çalışmalarımıza oluyor," diyor.

Bono, aklından geçenleri söylemekten korkmuyor. Esquire US'nin yeni kapak hikayesinde, U2 şarkıcısı ve AIDS yardım savunucusu, Esquire'a bugün dünyanın durumuna "çok öfkeli" olduğunu söylüyor. "Amerika Birleşik Devletleri birçok insan için vaat edilmiş bir topraktı," diyor, "ama bu vaadi bozmak üzere gibi görünüyor."

Kendisinin kâr amacı gütmeyen bir kuruluşu olan ONE, 2003 yılında ABD tarihinde AIDS yardımı için en büyük sağlık müdahalesinin geçirilmesine yardımcı olmakta etkili oldu. Ancak, Amerika'nın liderliği bugün farklı bir hikaye. İkinci Trump yönetiminin ilk 100 gününde küresel yardım çabalarında önemli kesintiler yaşandı.

Bono, "Aklımıza gelebilecek en inanılmaz katliam, çalışmalarımıza oluyor," diyor. "Bunlar, en fakir, en savunmasız topluluklara hizmet etmeye çalışırken hayatlarını veren en zeki, en iyi insanlar ve çöp kutusuna atıldılar."

Tarihsel olarak, U2'nun solisti koridorda çalışmaktan korkmadı. Soldan gelen eleştirilere rağmen, George W. Bush ile tartışmalı bir şekilde Başkan'ın AIDS Yardımı Acil Durum Planı programını geçirmek için çalıştı. Ancak yakın tarihli bir rapora göre, program kurulduğundan bu yana 26 milyondan fazla hayat kurtarmaktan sorumlu olduğunu belirtiyor.

"Kendimi radikal bir merkezci olarak tanımlıyorum," diyor Bono. "Ve bunun saçma geldiğinden eminim, ancak gelecekte nasıl ilerleyeceğimizden de eminim. Aşırı sol ve aşırı sağda servis edilenler, olmamız gereken yer değil."

AP News, Şubat ayında Trump Yönetimi'nin ABD dış yardımını kaldırmasının 60 milyar dolarlık ABD yardımını ortadan kaldırdığını bildirdi. Raporda, "Ebola ve diğer tehditlerin salgınlarını kontrol altına almak ve HIV ve AIDS tedavisi yoluyla Afrika'da 20 milyondan fazla hayat kurtarmakla tanınan, geniş çapta başarılı USAID programları, hala kurum fonlarından kesilen programlar arasında yer alıyor" denildi. Bu arada, ONE, yasa koyucuları başkanın 2026 bütçe talebine karşı çıkmaya zorluyor. Eleştirmenler, şu anda Senato'da oylamaya sunulan bütçe tasarısının hastaneler ve sağlık merkezleri üzerinde daha da büyük bir baskı yaratacağı konusunda uyarıyor.

"İnsanların, 'Amerika Birleşik Devletleri'nin oy hakkı olmayan uzak yerlerde yardım, ilaç veya başka bir şey için neden ödeme yapması gerektiğini anlamıyorum' dedikleri bir yere gelmelerini anlayabiliyorum" diye itiraf ediyor Bono, ancak böyle düşünmenin "ileride sizin için çok fazla jeopolitik sorun yarattığına" inanıyor.

"Yaşam destek sistemlerinin yıkılmasından alınan zevk -onları duvardan çıkarmak- bunun gerçek doğasının ipucu," diye devam ediyor Bono. "Kötülük aramızda dolaşıyor, ancak nadiren bu kadar belirgin oluyor."

Yine de Bono, Amerika'nın gemiyi döndüreceği konusunda umutlu. "Amerikalılara gerçekleri verirseniz, doğru seçimi yapacaklarına dair eski atasözüne inanıyorum," diyor. "Sorun, özellikle şu anda, onlara gerçekleri vermek."

Elon Musk, İrlandalı şarkıcının yakın zamanda yaptığı bir podcast röportajında Trump yönetimini ve Tesla kurucusunu eleştirmesinin ardından Bono'yu "yalancı" ve "aptal" olarak nitelendirdi.

U2 solisti The Joe Rogan Experience'a konuk olarak katıldı ve üç saatlik bir sohbette yeni Apple TV+ belgeseli Bono: Stories Of Surrender'ı ele aldı. Müzisyen ve podcast sunucusu röportaj sırasında ayrıca Trump dönemindeki uluslararası yardım kesintilerinin yarattığı etkiyi de ele aldı.

Joe Rogan ile konuşurken Bono, Boston Üniversitesi tarafından yapılan ve Musk'ın Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE) tarafından denetlenen Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) dağıtılması sonucu dünya çapında 300.000 kişinin öleceğini tahmin eden yakın tarihli bir çalışmadan bahsetti. 1980'lerden beri yoksulluk ve AIDS ile mücadele amacıyla Afrika'ya insani yardım gezileri düzenleyen ve daha önce USAID ile çalışan aktivist Bono, kesintilerin kilit personelin toplu işten çıkarılmaları nedeniyle gıda, su ve tıbbi yardımın mahsur kalmasına yol açtığını söyledi.

Dublinli rockçı, "Teknelerde, depolarda çürüyen yiyecekler var. Bu sizi s**ecek - mutlu olmayacaksınız, hiçbir Amerikalı olmayacak, ama var, sanırım Cibuti, Güney Afrika, Dubai ve - bekleyin - Houston, Teksas'ta depolanan 50.000 ton yiyecek var. Ve bu, Gazze'ye gitmektense, Sudan'a gitmektense çürüyor, çünkü deponun kodlarını bilen insanlar kovuldu, gittiler. Bu ne? Bu Amerika değil, öyle değil mi?" dedi.

Tartışmalı podcaster'a konuşan Bono, yetersiz beslenen çocuklarla çalışan bir Hristiyan yardım kuruluşunun kesintiler nedeniyle "hangi çocuğa serum takılacağını seçmek" zorunda kaldığını söylerken, kötülüğün çocukların ölümlerinden "sevindiğini" söyledi. Bono, "Kötülüğün güçlü bir kelime olup olmadığını, çok güçlü bir kelime olup olmadığını bilmiyorum, ancak saf kötülük hakkında bildiğimiz şey, ölümlerden, insan hayatının, özellikle de çocukların hayatının israf edilmesinden sevindiğidir," dedi. "Aslında bundan seviniyor ve ister yetersizlik olsun, ister beklenmedik sonuçlar olsun, insanlar için çok geç değil."

Trump'ı destekleyen podcast sunucusu, "dünyanın dört bir yanında muazzam iyilikler yapan birçok kuruluş olduğunu" kabul ederken, USAID'in "hiçbir denetim, makbuz" olmayan bir "kara para aklama operasyonu" olduğunu iddia etti. Ama şöyle devam etti, "Dünyaya yardım ediyoruz ve Kongo'daki insanların temiz suya kavuşması için kuyular açmaktan, erişimi olmayan yerlere yiyecek ve ilaç ulaştırmaktan bahsettiğinizde, bunların hiçbir şekilde kesilmemesi gerekirdi.

"Ve bu, bu radikal kesintileri yapmadan önce açık olmalıydı. Yardımı sürdürmenin ve dolandırıcılık olmamasının bir yolu olmalı. İronik olan şey, Elon Musk tüm bunları önermiş ve DOGE komitesi tüm bunları önermiş olmasına rağmen, bütçe açısından hiçbir kesinti yapmadılar... Hiçbir kesinti yapmadılar."

Bono'nun alıntıladığı 300.000 rakamı, Boston Üniversitesi'nde matematikçi ve bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Brooke Nichols tarafından geliştirilen bir modelden geliyor. Bulgular, Trump yönetimi altındaki dış yardım kesintileri nedeniyle yaklaşık 96.000 yetişkin ve 200.000 çocuğun öldüğünü bildiren The Washington Post tarafından desteklendi.

Ancak geçen hafta Trump yönetimindeki görevinden ayrıldığını duyuran Musk, podcast'teki yorumlarının ardından Bono'ya yüklendi. "O tam bir yalancı/aptal. Sıfır kişi öldü!" milyarder, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda eski bir yetkili olan ve Bono'nun bahsettiği sayıların "Covid sayılarından daha sahte" olduğunu yazan Mike Benz'in paylaştığı bir tweet'e yorum yaptı.

Geçtiğimiz ay yeni belgeselinin ilk gösteriminde Bono, Trump'ın yardım kesintileri nedeniyle onu eleştirmekten geri kalmadı. Cannes'da prömiyeri yapılan film, Bono'nun anılarından esinlenerek yapıldı ve eşi Ali, çocukları Jordan ve Elijah ile Ukrayna'nın ordu mensupları, U2'nun The Edge'i, aktörler Sean Penn ve Kristen Stewart ve insan hakları avukatı Amal Clooney gibi bir dizi ünlü katıldı.

Andrew Dominik'in yönettiği, 30 Mayıs'ta Apple TV+'da yayınlanan siyah beyaz uzun metrajlı Bono: Stories of Surrender, babalık, inanç, ölümlülük, siyaset ve U2'nun müzik sahnesindeki kalıcı varlığı temalarını ele alıyor. 65 yaşındaki Bono, lansman etkinliğinde 1985 Live Etiyopya kıtlık yardımı için yardım konseri düzenleyen ve babasının sesinin zihninde yankılandığını belirten Aid, "Babam derdi ki, 'Dünya adil olsaydı, hayırseverliğe ihtiyacınız olmazdı.' Bu yüzden Live Aid'i zorlamak zorunda kaldık."

Rock efsanesi, Trump'ı ve dünyanın en zengin adamı olan Musk'ı eleştirerek, ABD dış yardım harcamalarını büyük ölçüde azaltarak milyonlarca dolarlık potansiyeli boşa harcadıklarını iddia etti, görünüşe göre "sevinçle". Ayrıca bunun sadece tedbirsiz bir politika olmadığını, aynı zamanda "sevginin yokluğunun tanımı" olduğunu da belirtti.

The Irish Star, yorum için Bono'nun temsilcisiyle iletişime geçti.

Kaynak: Irish Star

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.