Gönderi tarihi: 27 MayısMay 27 Admin Google, kuantum bilgisayarlarının Bitcoin'i çok daha erken kırabileceğini söylüyor Google, kripto cüzdanlarını güvence altına alan aynı teknoloji olan RSA şifrelemesini kırmanın, daha önce tahmin edilenden 20 kat daha az kuantum kaynağı gerektirebileceğini açıkladı. Teknoloji şirketi, Aralık 2024'te Willow adlı yeni bir kuantum hesaplama çipi tanıttı ve Bitcoin'i en az iki günde kırabileceğini söyledi. Şirket, Willow'un çoğu süper bilgisayarın çözmesi 10 septilyon yıl sürecek bir sorunu beş dakikada çözebileceğini savundu. O zamanlar, eleştirmenler Willow'un gücünün Bitcoin'in karma oranını dakikalar içinde geçebileceğine, Bitcoin blok zincirini yeniden yazabileceğine veya hatta Satoshi'nin paralarını çalabileceğine inanıyordu. Google, kuantum hesaplamayı BTC'nin güvenliği için potansiyel bir tehdit olarak görüyor Google, atılımının kuantum hesaplamayı pratik bir gerçeklik ve Bitcoin'in güvenliği için potansiyel bir tehdit haline gelmeye bir adım daha yaklaştırdığını söyledi. Şirketin Kuantum Araştırmacısı Craig Gidney, kuantum güvenli kripto sistemlerinin geçişini planlamanın, savunmasız ekosistemlere yönelik kuantum saldırılarının maliyetini anlamayı gerektirdiğine inanıyor. Gidney, Gidney+Ekera 2019'da 20 milyon kübite sahip bir kuantum bilgisayarı tarafından 2048 bitlik RSA tam sayılarının sekiz saatte çarpanlarına ayrılabileceğini belirten bir tahmin yayınladığını söyledi. Ona göre, araştırma makalesinde gereken kübit sayısını önemli ölçüde azalttı. "Bir milyondan az gürültülü kübite sahip bir kuantum bilgisayarı tarafından 2048 bitlik bir RSA tam sayısının bir haftadan kısa sürede çarpanlarına ayrılabileceğini tahmin ediyorum. Bu, önceki tahminimize göre kübit sayısında 20 kat azalma anlamına geliyor." –Craig Gidney, Google'da Kuantum Araştırma Bilim İnsanı. Google araştırmacısı, insanların dijital varlıklarının şimdilik hala güvende olduğuna inanıyor. Ayrıca, önemli olanın yörünge olduğunu ve kripto para tutan herkesin dikkatini çekmesi gereken bir yöne işaret ettiğini savundu. Google, atılımın daha iyi algoritmalardan ve daha akıllı hata düzeltmeden geleceğini söyledi. Algoritmik tarafta, firmanın araştırmacıları, şifrelemedeki ağır matematiksel kaldırmadan iki kat daha hızlı modüler üsleri nasıl hesaplayacaklarını buldular. Ekip ayrıca, daha kullanışlı kuantum işlemlerini aynı fiziksel alana paketleyen yeni bir hata düzeltme katmanı ekleyerek mantıksal kübitlerin alanının yoğunluğunu üç katına çıkardıkları için hata düzeltme iyileştirmelerinin mümkün olduğunu buldu. Google araştırmacıları ayrıca, özel kuantum bileşenlerini (T durumları olarak adlandırılır) daha güçlü ve daha güvenilir hale getiren bir numara olan sihirli durum yetiştirmeyi de uyguladılar. Ekip, bunun kuantum bilgisayarlarının ekstra kaynak israf etmeden karmaşık görevleri daha verimli bir şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olduğunu ve bunun da temel kuantum işlemleri için gereken çalışma alanını azalttığını söyledi. Bitcoin, RSA'nınkine benzer matematiksel ilkeler üzerinde çalışan eliptik eğri kriptografisi üzerinde çalışır. Google, kuantum bilgisayarların RSA'yı beklenenden daha hızlı kırabilmesi durumunda BTC'nin güvenlik zaman çizelgesinin daha da kısalacağına inanıyor. Project 11, Shor'un algoritmalarını çalıştıran kuantum bilgisayarların BTC'yi kırabileceğine inanıyor Proje 11 adlı bir kuantum bilişim araştırma grubu, kuantum bilgisayarı kullanarak BTC'nin şifrelemesinin basitleştirilmiş bir versiyonunu bile kırabilen herkes için yaklaşık 85.000 $ değerinde bir Bitcoin ödülü başlattı. Ekip, Bitcoin'in 256 bitlik şifrelemesine kıyasla daha küçük olan 1 ila 25 bit arasında değişen anahtarları test ediyor, ancak bu ilerlemenin izlenmesini gerektiriyor. Proje 11, BTC güvenliğinin eliptik eğri kriptografisine dayandığını yazdı. Araştırma grubu ayrıca Shor'un algoritmasını çalıştıran kuantum bilgisayarlarının sonunda bunu kıracağına inanıyor. Ekip şu anda tehdidin ne kadar acil olduğunu test ediyor. Google, rakiplerinin kuantum bilgisayarlar kullanılabilir hale geldiğinde şifresini çözmek için şifrelenmiş verileri zaten topluyor olabileceğine inanıyor. Teknoloji firması, hem Chrome'da hem de dahili olarak trafiği şifrelediğini ve kullanılabilir hale geldiğinde ML-KEM'in standartlaştırılmış versiyonuna geçtiğini söyledi. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü geçen yıl kuantum sonrası kriptografi standartlarını yayınladı ve 2030'dan sonra savunmasız sistemlerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını önerdi. Google'ın araştırması, programın hızlandırılması gerekebileceğini öne sürüyor. IBM, 2030 yılına kadar 100.000 kübitlik bir kuantum bilgisayarı planlamak için Tokyo Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi ile ortaklık kurdu. Quantinuum ayrıca 2029 yılına kadar tamamen bağışık bir kuantum bilgisayarı sunmayı hedefliyor. Kaynak: Cryptopolitan
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.