Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, askeri teknolojisini test etmek için Pakistan'ı kullanıyor ve bu Batı'yı endişelendirmeli mi?

China-Pakistan-test-military-tech.jpg

  • Çin, Pakistan ve Hindistan arasındaki son askeri çatışmaları yakından izliyordu.
  • Askeri analistler, Çin'in Pakistan'a, eylem halinde görebileceği silahlar sağladığını söyledi.
  • Bu, iki bölgesel süper güç olan Çin ve Hindistan arasındaki artan gerginliğin ortasında geliyor.

Askeri analistlere göre, Çin, kendi silahlarının performansı hakkında değerli istihbarat elde etmeyi umarak, Pakistan ve Hindistan arasındaki son çatışmaları büyük bir ilgiyle izliyordu.

Bu ayın başlarında yaşanan çatışmalarda, Hindistan'ın militan gruplara ve Pakistan hava savunmalarına yönelik saldırılarda İsrail ve Batı yapımı silahlar kullandığı, Pakistan'ın ise Çin yapımı jetler ve füzelerle karşılık verdiği bildirildi.

Bu, onlarca yıldır açık bir savaşta olmayan Çin'e, Batılı donanımlara karşı askeri teknolojisini eylem halinde izlemesi için nadir bir fırsat sağladı.

Londra'daki Asya-Pasifik Vakfı'nın uluslararası güvenlik direktörü Sajjan M. Gohel, BI'a "Pakistan artık Çin askeri teknolojisi için bir vekil platform görevi görüyor" dedi.

Bu, Pekin'in "sistemlerini doğrudan çatışma olmadan test etmesini, iyileştirmesini ve göstermesini" sağlıyor dedi.

Pakistan'ın elindeki Çin silahları

Nükleer silahlara sahip Pakistan ile Hindistan arasında geçen hafta yaşanan askeri çatışmalar, uzun zamandır bölgesel rakipler olmalarına rağmen, on yıllardır yaşanan en ciddi çatışmalardı.

Ve bu çatışmalar, Asya'nın en güçlü ekonomilerinden ikisi olan Çin ile Hindistan arasındaki derinleşen rekabetin zemininde yaşandı.

Gohel, "Çin'in Ukrayna-Rusya çatışmasında olduğu gibi Hindistan-Pakistan çatışmalarını da izleyip ders çıkarması kaçınılmazdır" dedi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'ne göre, Çin son yıllarda Pakistan'a desteğini artırdı, ekonomik bağları güçlendirdi ve Pakistan'a silah ve askeri teknolojisinin yaklaşık %80'ini sağladı.

Raporlara ve yetkililere göre, Pakistan muhtemelen Chengdu J-10C 'Vigorous Dragon' savaş uçaklarına ek olarak Hindistan'a karşı Çin yapımı P-15 füzeleri ve HQ serisi hava savunma sistemleri konuşlandırdı.

Pakistan, geçen hafta Fransız yapımı Rafale jetleri de dahil olmak üzere birkaç Hint uçağını düşürmek için J-10C jetlerini kullandığını iddia etti. İddialar doğrulanmadı ancak bunun sonucunda Rafale üreticisi Dassault'un hisseleri düştü.

Pakistan, 2022'de Çin'den ilk J-10C jet partisini aldı.

Tek motorlu, çok amaçlı uçak, Pekin'in Amerikan F-16 ve İsveç'in Saab Gripen gibi Batılı savaş uçaklarına cevabıdır. 2000'lerde piyasaya sürülen J-10'un bir yükseltmesidir ve hassas güdümlü bombalar, gemi savar füzeleri ve orta menzilli havadan havaya silahların bir karışımını taşıyabilir.

Pakistan-Hindistan çatışması, Çin jetinin canlı muharebede kullanıldığı ilk zamanlardan biridir.

Başkalarının savaşmasını izlemek

Son çatışmalarda Çin silahlarının yer alması Batı için muhtemelen endişe vericidir.

Saldırılardan elde edilen istihbarat, sistemleri Batılı muadillerine karşı daha etkili hale getirmek için ince ayar yapmak ve ayarlamak için kullanılabilir.

Çin'in "çatışmayı yakından izlemesi muhtemel" dedi Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ndeki Savaş, Düzensiz Tehditler ve Terörizm Programı direktörü Daniel Byman.

"Sistemlerinin gerçek dünya koşullarında çeşitli Hint sistemlerine karşı nasıl performans gösterdiğini görecek" dedi. "Hangi karşı önlemlerin ve taktiklerin daha etkili olduğunu ve sistemlerini geliştirmenin yollarını öğrenecek."

Analistler geçen hafta Reuters'a Çin'in çatışmayı izlemek için büyük olasılıkla casus uyduları, casus botları ve bölgesel askeri üslerden oluşan geniş ağını kullandığını söyledi.

Bazı bölgelerde Çin'in silahları Hindistan tarafından konuşlandırılanlardan daha iyi görünüyor.

Pakistan, İsrail yapımı HAROP uzun menzilli insansız hava araçları da dahil olmak üzere iki düzineden fazla Hint insansız hava aracını düşürdüğünü iddia ediyor.

Bu arada Hindistan, Pakistan tarafından ateşlenen birkaç Çin yapımı P-15 güdümlü füzeyi düşürdüğünü iddia ediyor ve bu da Çin'in öğrenebileceği bazı dersler olduğunu gösteriyor.

Küresel silah satışları

Gohel, Çin'in silah satışları yoluyla daha yakın bölgesel ve küresel ittifaklar kurma stratejisinin savaş alanındaki çatışmalardaki performanslarına bağlı olduğunu söyledi.

"Çin birkaç sorunu ortaya koymak isteyecektir," dedi Gohel. "Sensörleri ve hedefleme sistemleri Batı'nın gizliliği ve parazitleriyle eşleşebilir veya onları etkisiz hale getirebilir mi? Füze sistemleri istenen menzile ve doğruluğa ulaşıyor mu? Komuta, kontrol ve veri bağlantısı entegrasyonu baskı altında nasıl performans gösteriyor?"

Çin ayrıca Pakistan'ı uzun zamandır Hindistan'a karşı değerli bir tampon olarak görüyordu ve son yıllarda ortak Himalaya sınırında Hindistan ile çatıştı. Ve ABD'nin Hindistan ile bağları büyüdükçe Çin Pakistan'a desteğini artırdı.

"Çin ile Pakistan arasındaki askeri ilişki işlemsel değil. Stratejik bir vizyona gömülü," dedi Gohel.

Ateşkes, ancak hiçbir şey çözülmedi

Trump yönetimi hafta sonunda Hindistan ile Pakistan arasında ateşkes sağladığını duyurdu, ancak o zamandan beri ara sıra çatışmalar yaşandığı söyleniyor.

Yine de, çatışmadan öğrenilen stratejik dersler, Çin ve Hindistan nüfuz için mücadele ederken ve Çin Batı ile askeri güç ve donanım açısından rekabet ederken, bölgesel güvenlik üzerinde daha uzun vadeli bir etkiye sahip olabilir.

"Çin'in Hindistan ve Pakistan arasındaki bu çatışmada öğrendikleri, PLA'nın eğitimine ve modernizasyonuna doğrudan katkı sağlayabilir," dedi Gohel, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na atıfta bulunarak, "özellikle de uzun vadeli stratejik bir rakip olarak gördüğü Hindistan açısından."

Kaynak: BI

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.