Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bill Gates, DOGE'yi 'coğrafya cahili' olarak nitelendirdi, Elon Musk'ın 'dünyanın en yoksul çocuklarının ölümlerine karıştığını' söyledi

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Bill Gates, DOGE'yi 'coğrafya cahili' olarak nitelendirdi, Elon Musk'ın 'dünyanın en yoksul çocuklarının ölümlerine karıştığını' söyledi

girl-2754233.jpg

Bill Gates, yeni bir röportajında hem Elon Musk'ı hem de DOGE'yi eleştirdi.
Microsoft'un kurucu ortağı DOGE'nin "coğrafi olarak cahil" olduğunu söyledi.

Musk'ın USAID'i keserek "dünyanın en yoksul çocuklarının ölümlerine karıştığını" söyledi.

Bill Gates, Perşembe günü yayınlanan The New York Times'a verdiği bir röportajda Elon Musk'ı sert bir şekilde eleştirerek, Tesla'nın kurucu ortağının Hükümet Verimliliği Bakanlığı girişimi kapsamında dış yardımları kesmedeki rolünü eleştirdi.

Microsoft'un kurucu ortağı, artık kapatılmış olan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından yönetilen özel programlar olmak üzere, dış yardımlara yapılan kesintilerin "şaşırtıcı" olduğunu söyledi.

Gates, Times of Musk'a "USAID bütçesini kesen oydu. O hafta sonu bir partiye gitmediği için bütçeyi odun öğütücüye koydu," dedi. "Dünyanın en zengin adamı, dünyanın en fakir çocuklarının ölümüne karıştı."

Gates ayrıca, Başkan Donald Trump'ın görev süresinin başlarında, yönetim yetkililerinin ABD'nin dış yardım yoluyla Gazze'ye prezervatif gönderdiğini söylediği bir olaya da atıfta bulundu. Gerçekte, ABD, Afrika ülkesi Mozambik'teki bir eyalete doğum kontrol hapı sağlıyordu.

Gates, "Mozambik'teki Gazze Eyaletine giden parayı kestiler. Bu aslında ilaçlar için, böylece anneler bebeklerine HIV bulaştırmasın," dedi. "Ancak bu kesintileri yapan insanlar coğrafi olarak o kadar cahil ki, Gazze ve prezervatifler olduğunu düşünüyorlar. O para kesildiği için HIV'e yakalanan bebeklerle tanışacaklar mı? Muhtemelen hayır."

Gates, 2045'te vakfını kapatmadan önce servetinin geri kalanını önümüzdeki 20 yıl içinde bağışlama planlarını tartışırken bu açıklamaları yaptı.

Gates Vakfı, genellikle çocukluk hastalıklarına odaklanarak dünya çapında kamu sağlığı girişimlerine büyük yatırımlar yaptı.

Gates'in Musk'ı eleştirmesi ilk kez değil - ya da tam tersi.

Gates, Musk'ın Birleşik Krallık ve Almanya'daki sağcı davalara verdiği destekle yabancı ülkelerin siyasetini istikrarsızlaştırdığını savundu. Ayrıca Tesla'nın olumlu bir çevresel etkiye sahip olduğuna inandığını ancak Musk'ın iklim krizi konusunda daha açık sözlü olmasını dilediğini söyledi.

Musk ise Gates'in yapay zeka konusunda "sınırlı" bir anlayışa sahip olduğunu söyledi.

Musk, DOGE, Tesla ve Beyaz Saray, Business Insider'ın yorum talebine yanıt vermedi.

Kaynak: BI

• Admin
Gönderi tarihi:

Melinda French Gates, Elon Musk'ın ABD dış yardımına ilişkin kararlar almadan önce 'dünyada neler olup bittiğini gerçekten görmesi gerektiğini' söylüyor

Elon Musk'ın DOGE'si, Amerika'nın dış yardım programlarını kapatmak için hızla harekete geçti.

Melinda French Gates, Musk'ın sahaya inmeden bu kesintileri yapmaması gerektiğini söyledi.

"Gidin seyahat edin. Sonra ne yapacağınıza karar verin," dedi French Gates.

Melinda French Gates, Elon Musk'ın dış yardım kesintilerine yönelik yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor.

French Gates, Perşembe günü yayınlanan bir röportajda Musk hakkında kendisine soru sorulduğunda Fortune ile konuşuyordu. Musk'ın maliyet azaltma kuruluşu olan Hükümet Verimliliği Bakanlığı, binlerce yabancı işçiyi işten çıkardı ve dış yardım programlarını kapattı.

French Gates, Musk hakkında "Bir eyleme geçmeden önce dışarı çıkıp bugün dünyada neler olup bittiğini gerçekten görün derim," dedi. "Gidin seyahat edin. Sonra ne yapacağınıza karar verin."

"Evet, ülkemizdeki insanlar acı çekiyor. Bu konuda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Ancak dünya çapında insanlar gerçekten acı çekiyor ve işe yarayan bir programımız varken daha fazla yoksulluk ve daha fazla hastalık istediğimizi düşünmüyorum," diye ekledi French Gates.

Musk, Ocak ayında Başkan Donald Trump göreve geldikten kısa bir süre sonra insani yardım kuruluşu olan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı hedef aldı. USAID, 2024 mali yılında Ukrayna, Ürdün ve Etiyopya gibi ülkelere yardım sağlamak için yaklaşık 32,5 milyar dolar harcadı.

Musk, 3 Şubat'ta, USAID'in genel merkezini kapattığı gün bir X gönderisinde "Hafta sonunu USAID'i odun parçalayıcıya besleyerek geçirdik. Harika partilere gidebilirdik. Bunun yerine bunu yaptık," diye yazdı.

Ardından, 4 Şubat'ta USAID, personelinin neredeyse tamamının 7 Şubat'ta idari izne çıkarılacağını söyledi. Mart ayında, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, USAID'in programlarının %83'ünün iptal edileceğini ve Dışişleri Bakanlığı'nın ajansı devralacağını söyledi.

French Gates, daha önce kendisini hayırseverliği nedeniyle eleştiren Musk ile olan anlaşmazlıklarını birkaç kez dile getirdi.

Haziran ayında Musk, French Gates'in Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilme kampanyasını desteklemesinin ardından bunun "Batı medeniyetinin çöküşü olabileceğini" söyledi. Musk, Babylon Bee çalışanı Ashley St. Clair'in French Gates'in desteğiyle ilgili bir X gönderisine yanıt veriyordu.

St. Clair, ayrı bir X gönderisinde "Birçok süper kötü adam hikayesi hayırseverlik kisvesi altında takip ediliyor" diye yazdı.

Musk, yanıt olarak "Evet" diye yazdı.

Temmuz ayında yayınlanan The New York Times ile yaptığı bir röportajda French Gates, Musk'ın siyasi aktivizmine yönelik eleştirilerinin "aptalca" olduğunu düşündüğünü söyledi. Musk'ın yorumlarının kendisini üzmediğini ancak onun gibi teknoloji CEO'larının uzmanlıkları olmayan konularda yorum yapmayı nasıl sevdiklerine şaşırdığını da sözlerine ekledi.

"Yani, toplum hakkında beni her zaman şaşırtan bir şey var: Yıllardır teknoloji liderlerinin ebeveynlik tarzları hakkında röportajlarını izliyorum, o hafta şirketinde 60 saat geçirmiş bir erkek ve eminim harika bir CEO'dur ve şirketlerinde harika bir iş çıkarmıştır - belki de değil -" dedi French Gates.

"Ama sonra ebeveynlik hakkında soru soruluyor ve tüm bu saçmalıkları söylüyorlar ve burada bir şeylerin uyuşmadığını düşünüyorsunuz. Bu yüzden ben sadece - bana göre bu yorumların bazıları biraz saçma," diye ekledi.

French Gates'in hayır işleri onlarca yıl öncesine dayanıyor. 2000 yılında, şu anki eski kocası Bill Gates ile Gates Vakfı'nı kurdu. Çift, 2021'de boşandıklarında 27 yıldır evliydi.

French Gates, Mayıs 2024'te Gates Vakfı'ndan ayrıldığını duyurdu. Hayır işleri artık çoğunlukla 2015'te kurduğu bir yatırım ve kuluçka şirketi olan Pivotal Ventures tarafından yönetiliyor.

Mayıs 2024'te Times için yazdığı bir köşe yazısında, French Gates önümüzdeki iki yıl içinde dünya çapında kadınlar ve ailelerle ilgili amaçlara ve ayrıca ABD'deki üreme haklarına 1 milyar dolar bağışlayacağını söyledi.

"Yıllar önce şu tavsiyeyi aldım: 'Kendi gündemini belirle, yoksa başkası senin için belirler.' O günden beri bu sözleri hep yanımda taşıdım," diye yazdı.

Geçtiğimiz ay, French Gates, hayırseverliğiyle ilgili olarak teknoloji dünyasından aldığı eleştiriler hakkında kendisine sorulan işletme profesörü ve yazar Scott Galloway'in podcast'ine katıldı. French Gates, Galloway'e bu saldırıları görmezden gelmeyi ve hayır işlerine odaklanmayı seçtiğini söyledi.

"Bence işi yapmadığınızda ve arenada olmadığınızda, başkalarını eleştirmek ve başkalarına yansıtmak veya onları kötü göstermek daha kolay çünkü o işi yapmak istemiyorsunuz," dedi French Gates.

"Bu onlara kalmış. Eğer öyle davranmak istiyorlarsa? Tamam, ama beni rahatsız etmiyor. Benim işim devam ediyor," diye ekledi.

Musk ve French Gates, Business Insider'ın yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kaynak: BI

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.