Gönderi tarihi: 22 Eylül , 2007 17 yıl Orhan Pamuk, Salman Rüşdi'ye karşı 22 Eylül 2007 Edebiyat dünyasının iki önemli ismi New York’ta fikir düellosu yapacak. Orhan Pamuk ve Salman Rüşdi’nin karşı karşıya geleceği tartışmanın tüm biletleri satıldı. ŞEYTAN Ayetleri kitabıyla Müslüman dünyasının tepkisini çeken ve hakkında ölüm fermanı çıkarılan Salman Rüşdi ile sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin görüşleriyle Türkiye’de tartışma yaratan Nobel ödüllü edebiyatçımız Orhan Pamuk edebiyat dünyasının yakından takip ettiği bir etkinlikte biraraya geliyor. 5-7 Ekim tarihleri arasında New York’ta düzenlenecek olan New Yorker Festivali’nin “Yazarlararası Söyleşi” bölümünde karşı karşıya gelecek olan iki isim, edebiyat konusunda bire bir tartışma fırsatını bulacak. Highline Balo salonunda gerçekleşecek olan fikir duellosunu izlemek isteyenler 25 dolara satılan biletleri şimdiden tüketmiş durumda. Hatta internette biletleri daha fazla fiyattan satın almak isteyenler ilanlar bile veriyor. 100 yıllık bir geçmişi olan aylık haber ve edebiyat dergisi New Yorker’ın evsahipliğinde gerçekleşen festival her yıl geleneksel olarak New York’ta gerçekleşiyor. ......................................... bir okuyucuda böyle yorumlamis.! Ne tartışacaklar bilmiyorum ama tabi ki ben ülkemizin yazarının arkasında olacağım onu yürekten destekliyorum... evet cok ilginc ,ama neyi tartisacaklar.. fakat ne olursa olsun evet ses getirecek bir tartisma , iksinide sempatiyle bakmiyorum.. ama nede olsa orhan pamuk bizim yazarimiz,bu tartismada onun agzindan cikacak sözler ülkemiz icin cok önemli.! bizlerinde son sempatisini kulanacaktir.. saygilarimla yamyam frankfurt
Gönderi tarihi: 22 Eylül , 2007 17 yıl ya efendi. Şimdi benim anlamadığım senin takdimine göre, sanki ikisi belli bir konuda tamamen zıt görüşlere sahip insanlar gibi olmuş. Adamlar çıkıp edebiyat konusunda tartışacakmış. Hüseyin Üzmez'le Salman Ruşdi tartışmıyor ya Ne anlamda "karşı" ?
Gönderi tarihi: 22 Eylül , 2007 17 yıl Yazar ya efendi. Şimdi benim anlamadığım senin takdimine göre, sanki ikisi belli bir konuda tamamen zıt görüşlere sahip insanlar gibi olmuş. Adamlar çıkıp edebiyat konusunda tartışacakmış. Hüseyin Üzmez'le Salman Ruşdi tartışmıyor ya Ne anlamda "karşı" ? Sayin CYRANO' Ne anlamda "karşı" ? demissiniz tamam haklisin konuda bu ,, zaten sonra dikkatinizi ceken birseyler yokmu isimleri kadar ,konumlarida ayri zaten belirtiyorum neyi tartisacaklar.! öyle ya dünyaya hangi mesaji vermeye calisacaklar.. kendi edebiyat ödülünü salman rüstüye devredecek hali yok.. ozaman.! lordlar kamarasinda agirlananlar,,son günlerde moda olan, bu agirlamalar herhalde birseyler yaratacaktir neyi tartisabilirler.! yaratilmak istenen ortam ne.! hani desek fettullah güle taban yaratiliyor.. vallahi bilemem ama bu lordlar kamarasi gene birseyler pesinde.! unutmayalim Bunun cevabi 19901, yılların başında, İngiltere Başbakanı Margaret Teacher'in İskoçya'daki NATO toplantısında yaptığı konuşmadır. Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra "Şimdi ne yapacağız, Nato’yu fesih mi edeceğiz ?" sorusuna Teacher: "Düşmanı olmayan ideoloji yaşayamaz. Bizim yasayabilmemiz için mutlaka bir düşmanımızın olması lazımdır. Sovyetler Birliği dağıldı ve düşman olmaktan çıktı. Onun yerine yeni bir düşman koymamız gerekiyor. Bu yeni düşman İSLAM olacaktır." Cevabını vermiştir. evet bu konusma zamaninda Avrupa degerlerini dünyayla paylasmayi önlemistir.. hani bunu bir soru olarak baska iletide koydugun ,,ingiltere burdan cikiyor.!! acaba bunun günahinimi cikaracaklar, yoksa Irak,tan cekilmeye düsünen ingilizlerin ,ve Abd,nin yeni planlarin devamini öngören .. bir starejenin uzantisimi olacaktir.. evet aslinda bu tartisma durup dururken nasil ortaya cikabilir.? Orhan pamugun kisisel gücü yetermiydi daha düne kadar tehlikelerden korkan vatandasimiz öbürtaraftan kendini islam aleminin hakli hismindan saklayan sahis bunu mantigin alabiliyormu.! ne kadar ilginc degilmi.! ama arkasinda gülen,lordlar kamarasi,Abd ücgeni olursa ancak böyle ortam yaratilabilirdi bir düsünün.. birde sunu unutmayalim son günlerde sanki köyümüze gider gibi büyüklerimizi görmeye Abd,i gidiyoruz.. sanki dedelerimiz orda yasiyor.! bu carpik düeti genede bekleyip görelim.. Saygilarimla
Gönderi tarihi: 7 Ekim , 2007 17 yıl Yazar Ülkemde din her şeyi ezemez Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi ile New Yorker Dergisi’nin sanat etkinliklerinde buluşan Nobel Ödüllü Orhan Pamuk, "Memleketimde din her şeyi ezecek kadar güçlü değil" dedi. Rüşdi ise ülkesinde kendi gibi düşünenler olduğunu söyledi. NEW Yorker Dergisi, Sanat Etkinlikleri Festivali’nin ilk gecesinde, Nobel ödüllü Orhan Pamuk ile "Şeytan Ayetleri" kitabının Hint asıllı İngiliz yazarı Salman Rüşdi’yi buluşturdu. New Yorker’ın roman/kurgu editörü Deborah Triesman’ın yöneticiliğinde "Vatan" konulu sohbette bir araya gelen iki yazar, romanlarında anavatanlarının etkisini, işledikleri konulara yaklaşımlarını ve karakterlerin gerçek yaşama uygunluğu gibi konularda görüşlerini, konferans salonuna çevrilmiş bir gece kulübünde, 400 kadar edebiyat meraklısı önünde anlattılar. VATAN NEYMİŞ ANLADIM Editör Triesman’ın, "İkiniz de oldukça laik insanlarsınız. Dinin merkezi bir yere sahip olduğu ülkelerden geliyorsunuz. Kendinizi ülkenizde daha az rahat mı hissediyorsunuz ?" sorusuna, Rüşdi, "Hayır, benim gibi düşünen çok insan var" dedi. Orhan Pamuk ise "Memleketim güçlü bir laik tarihe sahip, din herşeyi ezecek kadar güçlü değil" diye yanıt verdi. Pamuk, kitaplarındaki karakterlerin başından geçenlerin çoğunun kendi başından geçenler olduğunu söyledikten sonra, bir ülkede birkaç ay geçirenlerin yazdığı kitapların gerçekleri yansıtmadığını ifade etti. "Vatan hakkında yazıyorum, çünkü bildiğim şey o. İstanbul’u yazıyorum çünkü hayatımın 50 yılı orada geçti. İnsanlıkla İstanbul’da karşılaştım. Vatan insanlığın olduğu yerdir" diyen Pamuk şöyle devam etti: "Genç yazarlar, dostlar, ’İstanbul’u niye siyah-beyaz anlatıyorsun, bu kent mutlu bir yer’ diyorlar. Ben hüzünlü İstanbul’u seviyorum. Anılarımı seviyorum, vatan annedir, başlangıçtır ve bir lisanımız var. Dünyanın öbür ucuna gidebilirim, ama Türk dili hep benimle beraber gelir. 1985 de Amerika’ya ilk gelişimde kimlik korkusuna kapıldım. İlk kez vatandan uzak olduğumda vatanın ne olduğunu anladım." Doğan ULUÇ / NEW YORK
Gönderi tarihi: 7 Ekim , 2007 17 yıl Yazar Vatan, annem gibi aziz bir kavram İNGİLTERE’de yaşayan Hint asıllı yazar Salman Rüşdi, "vatanda iken vatandaşlara iyi davranmak gerektiğine" işaret ederken, Orhan Pamuk "Bir gerçek var: Vatan aziz bir kavram, annem gibi" dedi. Yaşadığı iki şehir, iki ülke arasında kıyaslama yapan Nobelli Türk yazar şöyle konuştu: "İstanbul’da iken herşeyden, Türkiye’den sorumlu hissediyorum kendimi. New York’da aynı hissi duymuyorum. Burada daha sık kalırsam herkes ve herşey hakkında sorumluluk duymaya başlayacağım kafama dank etti. New York’ta evimde gibiyim, zira sorumlulukları geride bıraktım. Burada vatan sorumluluğundan uzak, dilediğimi yapabilme özgürlüğünü yaşıyorum. Eğer bir yazarsan, herşeyin profesörüsün, her konuda bilgili olman gerek, ülkenin karşılaştığı her soruna yanıt vermen lazım." ORHAN’IN SÖZLERİ DUYGULANDIRDI Rüşdi bu sözlere gülerek, "Orhan’ın sorumluluk hissi beni duygulandırdı. Burada kimse Amerika’nın sorunlarını çözmemizi istemiyor" diye espri yaptı.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.