Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Finlandiya Neden Hala Dünyanın En Mutlu Ülkesi, ABD ise En Düşük Seviyede

happiness.jpeg

Mutluluğu ölçmek zor hatta belki de imkansızdır. Yine de araştırmacılar her yıl bunu yapmaya çalışıyor. Gallup anket verilerinin büyük bir kısmını analiz eden yıllık bir sıralama olan Dünya Mutluluk Raporu, Finlandiya'yı bir kez daha Dünya'nın en mutlu ülkesi olarak taçlandırdı.

2025 sıralamaları ilgi çekici bir hikaye anlatıyor: İskandinav ülkeleri hakim, ABD şimdiye kadarki en düşük pozisyonuna düştü ve eşitsizlik mutsuzluğun önemli bir itici gücü. Peki neden?

Kamu güveni çok önemlidir

İyi hava sizi ancak bir yere kadar götürür. İskandinav ülkeleri (Finlandiya, Norveç ve Danimarka) mutluluk listelerinde sürekli olarak üst sıralarda yer alır. Finlandiya artık on yıldır üst üste listenin başında yer alıyor ve İzlanda da podyuma yabancı değil. Altıncı sıradaki "geride kalan" İsveç bile artık dördüncü sırada. İlk on ülkeden dokuzu Avrupalıydı, tek istisna İsrail'di.

Dünya Mutluluk Raporu 2025'in en alt sıralarında Afganistan, Lübnan, Lesotho, Sierra Leone ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti yer alıyor. Bu ülkeler zorlukların günlük yaşamın bir parçası olduğu ülkeler. Sadece 1.721 puanla son sırada yer alan Afganistan, Taliban yönetimi altında siyasi çöküş, yaygın yoksulluk ve baskıdan muzdarip olmaya devam ediyor. Özellikle Afgan kadınlar için hayat son derece zorlaştı.

Lübnan'ın ekonomik çöküşü, yaygın yolsuzluk ve felç olmuş bir hükümetle birleşince halkın güvenini yok etti. Aslında halkın güveni ve güçlü kamu kurumları mutlulukla güçlü bir şekilde ilişkili görünüyor. Fin ve İskandinav halkları kurumlara ve genel olarak topluma olan güvenlerini sürekli olarak ifade ediyorlar. Basitçe söylemek gerekirse, yolsuzluk mutluluğu öldürüyor. Şeffaf, işleyen hükümetlere sahip ülkeler, skandal ve verimsizlikle boğuşanlardan daha üst sıralarda yer alıyor.

Bu arada ABD düşmeye devam ediyor. 2012'de Obama'nın ilk döneminden sonra 11. sıraya yükseldikten sonra ABD sürekli düşüşte. Ülke şu anda 24. sırada yer alıyor ve bu şimdiye kadarki en düşük pozisyonu. Ülkenin kurumlara olan güveninin rekor düzeyde düşük olduğunu bildirmesi tesadüf değil.

Zenginlik ve eşitsizlik

Dünya Mutluluk Raporu, 140'tan fazla ülkeden alınan Gallup Dünya Anketi verilerinin üç yıllık ortalamasını kullanarak sıralamalarını hesaplıyor ve refaha katkıda bulunan altı temel değişkene odaklanıyor: Kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, yaşam seçimleri yapma özgürlüğü, cömertlik ve yolsuzluk algıları.

Uluslar arası karşılaştırmaları anlamlı hale getirmek için araştırmacılar, varsayımsal bir "Distopya" oluşturuyorlar; altı kategorinin hepsinde en düşük değerlere sahip bir ülke ve ardından her gerçek ülkenin bu temel çizginin ne kadar üzerine çıktığını ölçüyorlar. Bir ülke her faktörde ne kadar yüksek puan alırsa, vatandaşları 0 ile 10 arasında bir ölçekte yaşam memnuniyeti bildiriyor. Daha sonra bu ayarlanmış puanlar ortalaması alınarak nihai bir ulusal mutluluk puanı üretiliyor.

Ancak çoğu ülkede puanlar düşüyor. Mutluluğun altın standardı olan Finlandiya bile 7.804'ten 7.74'e düştü. İsrail'in 7.473'ten 7.34'e düşüşü daha dramatikti. Mutluluktaki bu düşüşün büyük bir kısmı eşitsizliğe ve İsrail'in durumunda silahlı çatışmaya bağlanabilir.

Zenginliğin mutlulukla bir bağlantısı elbette var. Ancak tek başına zenginlik mutluluğu satın almaz. Temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra daha önemli olan, bunun ne kadar adil dağıtıldığıdır.

Çok yüksek GSYİH'ye sahip ancak aynı zamanda çok yüksek eşitsizliğe sahip olan ABD ve İngiltere gibi ülkeler tablonun üst kısmında yer alıyor ancak en üstte değil. Bu arada, daha ilerici vergi sistemlerine sahip olan İsveç veya Hollanda gibi ülkeler daha üst sıralarda yer alıyor. Bu, önceki çalışmaların bulduklarıyla tutarlıdır: sosyal ve ekonomik eşitsizlik, demokrasinin nerede ve ne zaman aşındığının en güçlü tahmin edicilerinden biridir ve aynı zamanda mutsuzluğun da tetikleyicisidir.

Ülkenizi nasıl daha mutlu hale getirirsiniz

Butan'dan da onurlu bir şekilde bahsetmeliyiz. 1970'lerde, Butan kralı meşhur bir şekilde "Gayri Safi Milli Mutluluk, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'dan daha önemlidir" demişti. O zamandan beri, Gayri Safi Milli Mutluluk (GSMH) fikri, ülkenin halkının farkındalığına ve refahına odaklanmasıyla Butan'ın kalkınma politikasını etkiledi. Ancak Gallup, Butan'da anket yapmıyor, bu yüzden Butan'ın mutluluk ölçeğinde ne kadar iyi durumda olduğundan emin değiliz. İlginç bir sosyal deney ve İskandinav ülkelerine rakip olabilir.

Ancak mutluluğun tarifi gizemli değil; onlarca yıllık araştırmalarla destekleniyor. Ülkeleri daha mutlu eden temel şeyler şunlardır:

Sosyal Altyapıya Yatırım Yapın - Ücretsiz sağlık hizmeti ve eğitim karşılığını verir

İş-Yaşam Dengesini Teşvik Edin - Daha kısa çalışma haftaları ve ücretli izin refahı artırır.

Eşitsizliği Ele Alın - Aşırı servet uçurumları mutluluğu aşındırır.

Hükümete Güven Oluşturun – Şeffaflık önemlidir. Yolsuzluk insanları mutsuz eder.

Sosyal Bağlantıları Güçlendirin – Bir ulus, insanlar birbirine güvendiğinde gelişir.

Çoğu ülke zamanla giderek daha mutlu hale geldi, ancak bir dönüm noktasına ulaşıyor olabiliriz. Küresel belirsizlik mutluluğu daha nadir bir meta mı yapacak? Yoksa ülkeler mutluluğu artırmak için gösterilen ilkeleri benimseyecek mi? Zaman gösterecek. Ancak bir şey açık: mutluluk sadece zenginlikle ilgili değil. Güvenlik, topluluk ve güvenle ilgili. Ve şimdilik Finlandiya altın standart olmaya devam ediyor.

Bu hikaye ilk olarak ZME Science'da yayınlandı. Her gün daha akıllı olmak ister misiniz? Bültenimize abone olun ve en son bilim haberleriyle güncel kalın.

Kaynak: ZME

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.