Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Shake Shack kurucusu: En iyi çalışan 6 'duygusal beceriye' sahip olandır: 'IQ'nuzun ne olduğu umurumda değil'

emotional-skills.jpeg

Danny Meyer, işe alımı işinin en önemli kısımlarından biri olarak görüyor.

67 yaşındaki Meyer, son 40 yılını bir restoran yöneticisi olarak geçirdi. İlk restoranını 1985'te açtı, 2004'te burger zinciri Shake Shack'i kurdu ve New York merkezli restoran grubu Union Square Hospitality Group'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olarak birkaç lokanta ve bar açtı.

Mali işler müdürlerinden bulaşıkçılara kadar yeni çalışanlar işe aldığında, her şeyden önce belirli bir özellik kümesi arıyor. Meyer, 19 Mart'ta Qualtrics X4 Zirvesi'nde "IQ'nuzun ne olduğu umurumda değil," dedi. "Biz HQ [misafirperverlik katsayısı] için işe alım yapıyoruz... IQ'nun temelde söylediği şey, kişinin öğrenme yeteneğidir. HQ ise, birinin başkasına mutluluk sağladığında kendisinin ne kadar daha mutlu olduğudur."

Meyer, birinin yüksek bir misafirperverlik katsayısına sahip olup olmadığını, "her zaman yüksek seviyede mevcut" olan altı "duygusal beceriye" sahip olup olmadığına göre ölçtüğünü söyledi:

  1. Dürüstlük
  2. İyimserlik
  3. Entelektüel merak
  4. Çalışma ahlakı
  5. Empati
  6. Öz farkındalık

Dürüstlük, Meyer'in en önemli duygusal becerisidir, çünkü "en iyi çıkarınıza olmasa bile doğru şeyi yapma yargısına" sahip olduğunuzu gösterir, dedi.

Benzer şekilde, Meyer iyimserliği işe alım için özellikle iyi bir ölçüt olarak vurguladı. Meyer, "İyimser olan insanlar aslında eylemlerinin bir başkasının hayatını daha iyi hale getirebileceğine inanırlar. Bu yüzden bu gerçekten iyi bir başlangıç noktasıdır," dedi ve ideal çalışanların "her şeyi bilenler" değil, "her şeyi öğrenenler" olduğunu ekledi.

Meyer, altı duygusal beceriye sahip birinin işini en iyi şekilde yapmayı önemsediğini, kendini başka birinin yerine koyabildiğini ve neye ihtiyacı olduğunu anlayabildiğini ve kötü bir gün geçirdiğinde bile bir takım oyuncusu olabileceğini söyledi.

Birçok uzman, yumuşak becerilerin neredeyse her modern iş gücünde giderek daha önemli hale geldiğini söylüyor; özellikle de yapay zeka çağında. Milyarder Mark Cuban'dan Amazon CEO'su Andy Jassy'ye kadar iş insanları sıklıkla bu becerilerin değerini vaaz ediyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2025 İşlerin Geleceği Raporu'nun baş yazarlarından Till Leopold, Şubat ayında CNBC Make It'e "Yaratıcılık, iş birliği, dayanıklılık, çeviklik gibi 'insan becerileri' dediğimiz şeylere ihtiyacımız var" dedi.

Ancak Meyer'e göre, bu tür yumuşak becerilerde üstün olan insanları bulmak söylendiği kadar kolay değil.

Örneğin, kendinize dair farkındalığınızın olmadığı yönünde bir geri bildirim aldıysanız, kasıtlı olarak kendinizi sorgulamanız gerekebilir. Arkadaşlarınıza ve kendinize "Neyde iyiyim? Hangi koşullarda en iyi şekilde çalışırım? Beni en çok ne tatmin eder?" gibi sorular sorun. Nörobilimci Juliette Han Haziran 2023'te bunu önerdi.

Özellikle iyimser olmayan kişiler, Hinge CEO'su Justin McLeod'un daha sinir bozucu anlarında kullandığı bir uygulama olan şükran günlüğü tutarak bu beceriyi geliştirebilirler, dedi LinkedIn'in 13 Mart'ta yayınlanan "This is Working" podcast'inin bir bölümünde.

"Kendimi kötü veya kırgın hissediyorsam veya başka bir şey yapıyorsam, minnettar olduğum 10 şeyin bir listesini yazmanın dünya görüşümü anında değiştirmenin bir yolu olduğunu her zaman fark ederim," dedi McLeod.

Yumuşak beceriler ilk bakışta "ikinci sınıf şeyler gibi" gelebilir, ancak bu becerilere sahip adayları bilerek işe alan patronlar bundan büyük ölçüde faydalanacaktır, diye ekledi Meyer. "Bunlar, işe alındıkları teknik konuda gerçekten iyi olmalarının yanı sıra, ne iş olursa olsun, beklenmedik şeyleri başarma konusunda da harika olan kişilerdir."

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.