Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Fiber Gerekmiyor: Yeni Çip, Havadan 10 Gig Hızda Veri Aktarmak İçin Işığı Kullanıyor

PCMag editörleri ürünleri bağımsız olarak seçer ve inceler. Ortaklık bağlantıları aracılığıyla satın alırsanız, testlerimizi desteklemeye yardımcı olan komisyonlar kazanabiliriz.

light-1834289.jpg

Google'ın ana şirketi Alphabet'in bir projesi, kablosuz olarak gigabit internet hızları sunmayı vaat eden yeni bir çipi piyasaya sürüyor.

Teknoloji, geleneksel optik fibere güvenmeden yüksek hızlı internet sunmak için ışık huzmeleri kullanan Taara'dan geliyor. Bunun yerine, ekip bir hücre kulesine yerleştirilebilen ve ışık sinyallerini havadan iletebilen, saniyede 20 gigabit'i 20 kilometre ötedeki başka bir alıcıya iletebilen bir ekipman yarattı.

Taara projesi o zamandan beri ekipmanı yoğunlaştırmanın bir yolunu geliştirdi, böylece kurulumu daha kolay hale gelirken karmaşıklığı da azalttı. Taara Genel Müdürü Mahesh Krishnaswamy bir blog yazısında "Taara Lightbridge'in temel işlevlerinin çoğunu aldık -ki bu bir trafik ışığı büyüklüğündedir- ve onu bir tırnak boyutuna küçülttük" diye yazdı.

Ortaya çıkan "silikon fotonik çip" hala internet verilerini havadan iletmek için ışık kullanıyor. Ancak artık işlemciye yerleştirilmiş yüzlerce küçük ışık yayıcısı aracılığıyla "ışık demetini yönlendirmek, izlemek ve düzeltmek" için yazılım kullanıyor. Buna karşılık, orijinal sistem ışınları optimize etmek için aynalar ve sensörler gibi fiziksel donanımlara güveniyordu.

"Moonshot Factory laboratuvarlarındaki testlerde, ekibimiz iki Taara çipi kullanarak açık havada 1 kilometre mesafelerde 10 Gbps (saniye başına gigabit) hızında veri iletmeyi başardı. Bunun, silikon fotonik çiplerin bu mesafeden açık havada bu kadar yüksek kapasiteli veri ilettiği ilk sefer olduğuna inanıyoruz," diye ekliyor blog yazısı.

Taara ekibi, bu teknolojiyi pahalı optik fiber döşemeye gerek kalmadan yetersiz hizmet alan bölgelerde yüksek hızlı interneti genişletmenin umut verici bir yolu olarak görüyor. Krishnaswamy, "Bu üniteler, fiber döşemenin günler, aylar hatta yıllar alabileceği süre yerine saatler içinde kurulabilir," diye yazdı.

Ekip ayrıca Wired'a Taara'nın, yörüngedeki uyduları ve radyo dalgalarını kullanarak yerdeki kullanıcılara yüksek hızlı internet gönderen SpaceX'in Starlink'ine rakip olabileceğini söyledi. Sorun şu ki, Starlink'in kapasitesi, nüfuslu bölgelerde aşırı talep olması durumunda zorlanabiliyor.

Krishnaswamy Wired'a "Bir son kullanıcıya tipik bir Starlink anteninden 10, hatta 100 kat daha fazla bant genişliği sunabiliriz ve bunu maliyetin çok daha düşük bir kısmına yapabiliriz" dedi.

Bununla birlikte, teknoloji bazı zorluklarla karşı karşıya. Örneğin, sis, yağmur ve hatta uçan kuşlardan kaynaklanan kötü hava koşulları, Taara'nın ekipmanının yüksek hızlı internet verilerini göndermesini engelleyebilir. Ancak Wired'a göre Taara ekibi hafifletici önlemler geliştiriyor.

Yeni nesil Taara çipinin önümüzdeki yılın bir zamanında piyasaya sürülmesini bekliyoruz. Ancak maliyeti ve teknolojinin nerede ve nasıl konuşlandırılacağı da dahil olmak üzere birçok şey belirsizliğini koruyor. Bu arada, Taara ekibi, silikon üzerinde binlerce yayıcıya sahip olacak yeni bir modelle fotonik çiplerin menzilini ve kapasitesini genişletmek için çalışıyor. Taara'nın gelişiminin bir parçası olarak, proje optik iletişim bağlantılarını bir düzineden fazla ülkede konuşlandırdı.

Kaynak: PCMag

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.