Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 7 Mart Admin Gönderi tarihi: 7 Mart Mark Zuckerberg, Facebook yönetim kurulunun 2006'da Yahoo'nun 1 milyar dolarlık teklifini reddettikten sonra onu 'kovmaya çalıştığını' açıkladı Şimdi teknoloji devi 1,7 trilyon dolar değerinde. İşte Zuck'ın akıllıca hamlesinden çıkarılacak büyük zengin olma dersi Mark Zuckerberg'in Harvard yurt odasında kurduğu basit bir ağ sitesi olan Facebook'u, küresel ölçekte sosyal medyayı ve yapay zekayı domine eden 1,7 trilyon dolarlık bir güç olan Meta Platforms'a dönüştü. Girişimcinin 2006'da kendi şirketinden neredeyse kovulmasının şaşırtıcı olmasının nedeni budur. "Yahoo şirketi bir milyar dolara satın almak istiyordu ve yönetim ekibindeki herkes onu satmak istiyordu," dedi David Rosenthal ve Ben Gilbert'a Acquired podcast'inin son bölümünde. "Ve yönetim kurulu beni kovmaya çalıştı. Yönetim ekibindeki diğer herkes ayrıldı... Uzun vadeli vizyonu iletme konusunda iyi bir iş çıkarmamıştım." Anlaşmanın bozulmasından yaklaşık yirmi yıl sonra, Meta Platforms 1 milyar dolardan önemli ölçüde daha fazla değere sahip ve şu anda dünyanın en değerli yedinci şirketi. Zuckerberg'in akıllıca hamlesi, uzun vadeli yatırımcılar için önemli bir dersi vurguluyor: Kazananlarınızı erken satmayın. İşte uzun vadeli büyümeye odaklanmanın, yol boyunca hızlı ve kolay kazanımlar elde etmekten daha iyi olmasının nedeni. Bileşik büyümeyi kesintiye uğratmayın En iyi hiper büyüme şirketlerinin bile tam potansiyellerine ulaşmaları birkaç yıl, hatta on yıllar alır. Çığır açan bir teknoloji veya başarılı tüketici ürünleri geliştirmek, seçkin bir uzman grubu üzerinde çalışıyor olsa bile zaman alır. Örneğin, OpenAI 2015'te piyasaya sürüldü ancak önde gelen büyük dil platformu olan ChatGPT'yi yayınlaması yedi yıl sürdü. Benzer şekilde, Amazon pazaryerini üçüncü taraf satıcılara açmak için beş yıl harcadı. Ve varlığının ilk 25 yılı boyunca Apple yalnızca masaüstü bilgisayarlar sattı ve başka hiçbir şey satmadı. Amazon'un yalnızca bir kitap perakendecisi veya Apple'ın yalnızca bir bilgisayar şirketi olduğunu varsaymak, bu hisse senetlerini değerlendirmeye çalışan herhangi bir yatırımcı için bir hata olurdu. Uzun vadeli vizyonu kaçırmak pahalı bir hata olurdu. Amazon hissesini ilk kez Mayıs 1997'de halka arz edildiğinde satın alan bir yatırımcı, hisseyi üç yıl sonra satarak %2.877 gibi şaşırtıcı bir getiri elde etmiş olurdu. Ancak yatırımcı hisseyi süresiz olarak elinde tutarsa, %260.000'den fazla toplam getiri elde etmiş olurdu. Başka bir deyişle, bileşik büyüme daha uzun vadeli ufuklarda en iyi şekilde çalışır. Charlie Munger'ın bir zamanlar söylediği gibi, "Bileşik faizin ilk kuralı: Asla gereksiz yere kesintiye uğratmayın." Daha fazlasını okuyun: 49 yaşındayım ve emeklilik için hiçbir birikimim yok - ne yapmalıyım? Panik yapmayın. İşte yetişmenin (ve hızlı bir şekilde) en kolay 5 yolu Gerçek kazananlar nadirdir Kazananlarınızı kesip erken satmamanızın bir diğer nedeni de mevcut iyi alternatiflerin az olmasıdır. Aşırı büyüme hisseleri son derece nadirdir ve bulunması zordur. Nvidia, Apple, Amazon ve Tesla gibi teknoloji devleri erken yatırımcılar için nesiller boyu sürecek bir servet yarattı, ancak bir sonraki aşırı başarılı çok katlı hisseyi tahmin etmek zordur. Aslında, çoğu hisse senedi endeksin altında performans gösteriyor. First Trust'ın yakın tarihli bir raporuna göre, 2024'te S&P 500'e dahil olan hisse senetlerinin yalnızca %28'i bu endeksi geride bıraktı. Bu nedenle yatırımlarınızı hem Borsanın içinde ve dışında. Hisse senedi seçmek zor bir iştir. Mükemmel liderliğe sahip sağlam bir büyüme hissesi bulmak zaman, çaba, araştırma ve biraz da şans gerektirir. Bu kadar yüksek kaliteli büyüme hisselerini erken satmak ters etki yaratır. Bu yüzden portföyünüzdeki kazananların uzun vadede kazanmaya devam etmesine izin vermek çok önemlidir. Kaynak: Moneywise
Önerilen İletiler
Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın
Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...
Bir Hesap Oluşturun
Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!
Yeni Bir Hesap OluşturunGiriş Yap
Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.
Giriş Yapın