Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

1000'den fazla çocukla çalışan birisi; en iyi insan becerilerine sahip olanların ebeveynleri şu 6 şeyi yapıyor

kids-best-people-skills-parents.jpg

İyi iletişim kuran, duyguları etkili bir şekilde idare eden ve sağlıklı ilişkiler kuran çocuklar sadece sosyal etkileşimlerde doğal olarak yetenekli değillerdir. Bu becerileri ebeveynlerinden veya güvendikleri yetişkinlerden öğrenmişlerdir.

Binlerce çocuk ve aileyle çalıştım, genellikle zor anlarda onlara yardımcı oldum. Empati, iletişim, sınır koyma ve çatışma çözme gibi insan becerileri, hayatın en büyük zorlukları sırasında çok önemlidir. Ayrıca çocukların günlük stresle, arkadaşlıklarla ve aile dinamikleriyle nasıl başa çıktıklarını da şekillendirirler.

Güçlü insan becerilerine sahip çocuklar yetiştiren ebeveynlerin düzenli olarak yaptığı altı şey şunlardır:

1. Dürüst, gelişimsel olarak uygun tartışmalar yaparlar

Çocuklarını korumak ve hastalık, ölüm veya büyük yaşam değişiklikleri gibi zor konulardan kaçınmak yerine, bu ebeveynler zorlu konuşmalara açıklık, dürüstlük ve şefkatle yaklaşarak güvenilir ilişkiler kurarlar.

Basit, net bir dil kullanırlar ve soruları davet ederler, çocuklara rahatsız edici konularda konuşmanın ve destek aramanın sorun olmadığını öğretirler.

Çocuklarının düşüncelerini ve duygularını ifade etmekte kendilerini güvende hissettikleri bir ev ortamı yaratan ebeveynler, kendilerini ifade etmekte ve savunmakta daha kolay zaman geçiren çocuklar yetiştirirler.

2. Çocuklarının büyük duyguları adlandırmalarına ve işlemelerine yardımcı olurlar

Bu ebeveynler, zor zamanlarda neşe ve şakacılık da dahil olmak üzere, çocuklarının önünde kendi duygularını adlandırma ve gösterme konusunda rahattırlar.

Çocukları hayal kırıklığına uğramış, üzgün veya bunalmış hissettiğinde, bu duyguları görmezden gelmez veya "Ağlama", "Önemli bir şey değil" veya "İyisin" gibi şeyler söylemezler. Bunun yerine, çocuklarının deneyimini doğrularlar:

"Ağlamak sorun değil. Seninleyim."
"Üzgün hissettiğini görüyorum."
"Duyguların mantıklı."
Bu, çocuklara tüm duyguların sorun olmadığını öğretir, duygularını düzenlemek için başa çıkma stratejileri öğrenmelerine ve uygulamalarına yardımcı olur ve kendilerini ifade ederken kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.

3. Empati ve bakış açısı edinmeyi teşvik ederler

Çatışmalar veya zorluklar ortaya çıktığında, bu ebeveynler hemen özür dilemeye zorlamazlar. Bunun yerine, çocuklarını diğer kişinin duygularını düşünmeye yönlendirirler ve şu gibi sorular sorarlar:

"Arkadaşının az önce olanlar hakkında ne hissettiğini düşünüyorsun?"
"Kardeşin şu anda iyi görünüyor mu?"
"Kendilerini daha iyi hissetmelerine ne yardımcı olur?"
Bu, çocukların bakış açısı edinme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur, kontrolleri dahilinde olan şeyleri daha iyi anlamalarını sağlar ve hem eylemlerinin hem de dış etkenlerin başkalarını nasıl etkilediğini gösterir; bu da özürlerini daha anlamlı ve ilişkilerini daha güçlü hale getirir.

4. Sorun çözmeyi ve sınır koymayı teşvik ederler

Çatışmaları çözmek veya rahatsızlığı gidermek için hemen müdahale etmek yerine, bu ebeveynler çocuklarının zorluklarla kendi başlarına başa çıkmalarını sağlar. Çözümler dikte etmek yerine şunu sorarlar:

"Bunu daha iyi hale getirmek için ne deneyebiliriz sence?"
"Birkaç fikir ister misiniz, yoksa önce bir şey denemek ister misiniz?"
Çocuklarının sınır koymaları gereken zamanı anlamalarına yardımcı olurlar, onlara sınırları açık ve saygılı bir şekilde ifade etmeyi öğretirler:

"Bundan hoşlanmıyorum. Lütfen durun."
"Şu anda biraz alana ihtiyacım var."
"Bu konuda rahat değilim."
Sorun çözmeyi sınır koyma ile birleştirerek, ebeveynler çocuklarının kendilerini savunma ve sosyal zorluklarla başa çıkma konusunda özgüven geliştirmelerine yardımcı olurlar. Ayrıca, her durumun net bir çözümü veya hızlı bir çözümü olmadığını da kabul ederler ve bu anlarda destek sağlamaya odaklanırlar.

5. Çocuklarını ne bekleyeceklerine hazırlarlar

Çocuklarını yeni etkileşimlere itmek ve bunu çözeceklerini ummak yerine, bu ebeveynler çocukları önceden hazırlayarak ve pratik yapma fırsatları vererek başarıya hazırlarlar.

Çocuklarının daha özgüvenli hissetmelerine yardımcı olurlar:

Tıbbi bir prosedür veya doğum günü partisi gibi yeni bir etkinlikten önce ne bekleyecekleri hakkında konuşmak: "Kontrol için doktora gidiyoruz. Nasıl büyüdüğünüzü ölçecekler, kalbinizi ve akciğerlerinizi dinleyecekler ve kulaklarınızın, burnunuzun ve ağzınızın içine bakacaklar."
Rol yapma zor etkileşimler, örneğin ihtiyaçlarını savunmak. "Birisi neden keki yiyemeyeceğinizi sormaya devam ederse ne söyleyebileceğinizi pratik edelim."
Onlara sosyal durumlarda sınır koymayı öğretmek: "Birisi sizi güvenli olmayan veya kaba hissettiren bir şey yapmaya zorluyorsa, ne söyleyebilirsiniz?"

6. Sosyal ve duygusal becerileri öğretmek için oyunu kullanırlar

Oyun sadece eğlenmekle ilgili değildir. Sosyal ve duygusal olarak yetenekli çocuklar yetiştiren ebeveynlerin aptalca davranmaktan korkmadıklarını, ancak oyunun bir çocuğun duyguları işleme, zorluklarla başa çıkma ve ilişkiler kurmanın doğal yolu olduğunu da anladıklarını gördüm. Onlar:

Çocukların zor durumlarla veya duygularla başa çıkmalarına yardımcı olmak için oyun oynayın: "Vay canına! Hadi şu çılgın duyguları güvenli bir şekilde dışarı atalım. Bir ayı gibi davranabilir veya doğum günü mumlarını üfleyebilir misin!?"

Çocukların bağlantı kurmalarını ve kendi yaratıcılıklarını, iş birliklerini ve özgüvenlerini geliştirmelerini sağlamak için yapılandırılmamış oyun zamanlarına öncelik verin: "Şu anda tüm dikkatim seninle. Ne oynamak istersin? Oyunun sorumluluğunun sende olmasını istiyorum."

Yeni deneyimlere hazırlanmak ve sınırları, empatiyi ve iletişimi öğretmek için eğlenceli anlar kullanın: "Teddy'nin muayeneye ihtiyacı var! Onunla doktorculuk oynayabilir misin?"

Bu ebeveynler oyuna değer vererek, çocuklarının büyümeleri ve gelişmeleri için kritik öneme sahip olan ve onlara ömür boyu hizmet edecek sosyal ve duygusal becerileri geliştirmelerine yardımcı olurken bağlantı ve güven kurarlar.

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.