Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Patates nasıl sağılır? Girişim patatesin içinde süt proteini yetiştiriyor

milk-potato-Growing-dairy-protein.jpg

Yeni ortaya çıkan bir moleküler tarım şirketi beklenmedik bir gıda yeniliğini duyurdu: gerçek inek sütü proteinleri üreten genetiği değiştirilmiş patatesler. Bu devrim niteliğindeki yaklaşım inek ihtiyacını azaltabilir ve sera gazı emisyonlarını düşürebilir. Ve bir gün, bunun yerel süpermarketinizde geleneksel süt ürünlerinin tadını ve işlevselliğini koruyan bir 'patates peyniri'ne yol açması mümkün.

Bu teknoloji, bitki hücrelerine başarılı bir şekilde entegre edilebilecek hayvansal kaynaklı DNA dizilerini belirlemek için yapay zeka destekli genetik mühendisliğine dayanıyor.

Yeni bir peynir türü

İnsanlar 7.000 yıldan uzun süredir peynir yiyor ve bunun nedenini anlamak zor değil. Peynir besin ve kalori açısından yoğun ve uzun süreler boyunca yenilebilir kalabiliyor. Ancak süt endüstrisi sera gazlarının önemli bir itici gücü haline geldi ve küresel emisyonlarımızın yaklaşık %4'ünü (havacılık ve nakliye endüstrilerinin toplamı kadar) üretiyor.

Sonunda Foods'un bunu nasıl azaltacağına dair bir fikri var. İsrail merkezli şirket, süt proteinini bitkilerde yetiştirmek istiyor.

Şirket, sütün yapısından ve peynir yapım özelliklerinden sorumlu temel protein olan kazeini üretmek için ineklere güvenmek yerine, bu proteini doğal olarak yetiştirmek için genetiği değiştirilmiş patatesler üretti. Bu patatesler "biyo-reaktör" görevi görerek, geleneksel süt çiftçiliğinden daha düşük çevresel maliyetle kazein üretebiliyor.

Kazein, süt proteinlerinin yaklaşık %80'ini oluşturur ve peynir yapımında önemli bir rol oynar. Peynire benzersiz dokusunu verir ve peynir yapımında önemli bir adım olan maya veya aside maruz kaldığında pıhtılaşmasını sağlar. Kazein, peynirin eriyebilirliğinden, esnekliğinden ve yapısından sorumludur ve yoğurt gibi süt bazlı ürünlerde yeri doldurulamaz hale getirir.

Maya ve bakteriyel süt proteinleri gibi fermantasyona dayalı alternatifler sektörde ilerleme kaydederken, Finally Foods'un patates bazlı yaklaşımı daha basit, uygun maliyetli ve ölçeklenebilir bir çözüm vaat ediyor. Basitçe söylemek gerekirse, daha ucuz ve daha çevre dostu süt ve peynire sahip olabiliriz.

Neden patates?

Bu kazein yetiştiren patatesler tıpkı normal patatesler gibi yetiştirilir ve hasat edildikten sonra kazein proteini süt üretiminde kullanılmak üzere çıkarılır.

Birçok farklı bitki kullanılabilirdi ancak patatesler çeşitli iklimlerde verimli bir şekilde yetiştikleri, yüksek verimleri olduğu ve küresel olarak bulunabildikleri için ideal bir adaydır. Protein çıkarma işlemi de soya fasulyesi gibi mahsullerden daha basittir.

Şirket bir başka önemli atılım bildirdi. Geleneksel süt ürünlerinde, sütün peynirde pıhtılaşma, erime ve esneme yeteneğine katkıda bulunan dört temel kazein proteini vardır: alfa 1, alfa 2, beta ve kappa. Çoğu mikrobiyal fermantasyon yöntemi, dört kazeini bir arada üretmekte zorlanır ve her proteini ayrı ayrı yapmak için farklı mikrobiyal suşlar gerektirir. Patateslerde, araştırmacıların aynı anda dördünü de yetiştirebildikleri ve temelde peynir proteinini tamamen yarattıkları bildirildi.

Başarılı olursa, bu, patateste yetiştirilen kazeinin geleneksel süt peynirine özdeş bir peynire yol açabileceği anlamına gelir.

Dafna Gabbay, "Pazara kazein proteinleri ve konak bitkiden gelen diğer proteinlerin bir karışımını tedarik etmeyi amaçlamıyoruz," diyor. "Son ürünün GDO olmaması için DNA'sız temiz, saf kazein proteinleri üreteceğiz. Geliştirdiğimiz şey, kazein proteinlerini maliyet açısından etkili bir şekilde çıkarmamızı ve saflaştırmamızı sağlayacak bir sistem."

Bu gerçekten süt üretiminin yerini alabilir mi?

Sentetik süt artık yeni bir ürün, ancak hala gelişmekte olan bir pazar. Son bir rapora göre, sentetik fermantasyon 2035 yılına kadar yalnızca ABD'de bir milyon iş yaratabilir ve süt ürünleri bunun önemli bir parçasıdır.

Hassas fermantasyon ivme kazanmaya devam ederken, moleküler tarım potansiyel olarak daha ucuz ve daha ölçeklenebilir bir yaklaşım sunuyor. Bitkilerde süt proteinleri yetiştirmenin birim ekonomisi, moleküler tarımı uzun vadede daha rekabetçi hale getirebilir.

Ancak bu yolda büyük engeller olacak.

Hükümetler genellikle genetiği değiştirilmiş ürünlere katı kurallar koyar ve genel olarak yapay fermantasyon ürünlerinden daha katı olma eğilimindedir. Mikroplar da günler içinde büyür, bitkiler haftalar veya aylar alır.

Ancak belki de en büyük engel, insanları süt üretimi için genetiği değiştirilmiş ürünleri benimsemeye ikna etmek olacaktır. Son olarak Foods, doğrudan tüketicilere değil, diğer şirketlere satış yapmayı hedefliyor. Ancak bu diğer şirketlerin yine de tüketicileri ikna etmesi gerekecek.

Şimdilik, ilk saha denemesi güney İsrail'de yapılacak. Eğer bu olumlu sonuçlanırsa şirket İsrail ve ABD'de düzenleyici onay arayışına girecek.

Kaynak: ZME

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.