Zıplanacak içerik

Az önce Grok-3 ile Perplexity, Gemini'de AI (Yapay Zeka) derin araştırmasını test ettim - işte kazanan

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Az önce Grok-3 ile Perplexity, Gemini'de AI (Yapay Zeka) derin araştırmasını test ettim — işte kazanan

AI-deep-research-Grok-3-Perplexity-Gemini.jpg

ChatGPT, Gemini ve Perplexity gibi popüler sohbet robotlarındaki en son özellik daha derin arama yeteneğidir. xAI bugün Grok-3'ü piyasaya sürdü ve selefi Grok-2'nin on katından fazla hesaplama gücüne sahip. 'DeepSearch' aracı yeni nesil bir arama motoru olarak duyuruldu.

Bu sohbet robotlarının gelişmiş muhakeme yetenekleri, uzman düzeyindeki sorguları işleyebilecekleri ve finans, ürün araştırması ve daha fazlası gibi çeşitli alanlarda büyük miktarda bilgi sentezleyebilecekleri anlamına geliyor. Bu sohbet robotları web'de arama yapar ve ilgili web sitelerindeki içeriklere göz atar, böylece sizin yapmanıza gerek kalmaz.

ChatGPT Derin Araştırma şu anda yalnızca Pro kullanıcıları için ayda 200 dolara sunuluyor. Grok-3 beta aşamasında ve Premium+ kullanıcıları için ayda 30 dolara sunuluyor. Google'ın Gemini ve Perplexity'si, kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan derin araştırma özelliği sunuyor. Gemini Pro 1.5'i Deep Research ile kullanmak için, platformdaki veya uygulamadaki açılır menüden bu modeli seçin. Perplexity AI ile derin araştırma özelliğini kullanmak için, sorgunuzu metin kutusuna girerken etkinleştirmeniz yeterlidir.

Çok sayıda sohbet robotu daha derin araştırmalar yapabilir ve gelişmiş akıl yürütmeyi ele alabilirken, bunların nasıl karşılaştırıldığını kendim görmek zorundaydım. Claude 3.5 Sonnet tarafından derlenen ve genel olarak derin aramada hangi sohbet robotunun en iyi olduğunu belirlemek için bu üç sohbet robotunu bir dizi 5 istemle test ettiğimde neler oldu?

1. Karşılaştırmalı analiz

İstem: "Karbon fiyatlandırma politikalarının ulusal ekonomiler ve emisyon azaltma çabaları üzerindeki küresel etkisini analiz edin."

Gemini, akademik bir tonda resmi bir yanıt sundu. Tekrarlayan ve genel ayrıntılar, yanıtı daha çok Wikipedia girişi gibi gösteriyordu ancak gerçek dünya örnekleri veya fazla ayrıntı içermiyordu.

Perplexity ayrıca güçlü teknik ayrıntılara ve alıntılara rağmen aşırı yoğun bir akademik yanıt sağladı. Yanıt, jargon ve istatistiklere aşırı derecede güvenerek aşırı karmaşık ve sindirimi zor hale getirdi.

Grok-3, ayrıntılı olarak en hızlı yanıtı sağladı ve ilgili örnekler ve analizler içeriyordu. Ayrıca başarıları ve zorlukları da kabul etti.

Kazanan: Grok, ekonomik ve emisyon etkilerini belirli örneklerle parçalayarak son derece ayrıntılı ve nüanslı analiziyle kazandı. Yapay zeka, yanıtı zamanında ve güvenilir kılan son istatistiklere atıfta bulunuyor.

2. Kuantum hesaplama

İstem: "Son beş yılda kuantum hesaplamadaki en son gelişmelerin kapsamlı bir genel görünümünü sağlayın."

Gemini, çok genel, sınırlı son örneklere sahip ve ayrıca aşırı tarihsel bağlam içeren bir yanıt sundu. Bölümler teknik derinlikten yoksunken çok uzun ve tekrarlayıcıydı.

Perplexity, hata düzeltme, donanım yenilikleri, hibrit kuantum-klasik sistemler, algoritmik iyileştirmeler ve ticarileştirme dahil olmak üzere kuantum hesaplamadaki tüm önemli gelişmeleri kapsıyordu. Ayrıca karmaşık konuyu parçalara ayırdı ve bölümleri kategorilere ayırarak okunabilir ve kapsamlı, ancak sindirilebilir hale getirdi.

Grok-3'ün yanıtı tarihi dönüm noktalarına çok fazla odaklandı. İlgi çekici ve iyi yazılmış olmasına rağmen, daha az yapılandırılmıştı ve derinlikten yoksundu. Ayrıca spekülatif bir notla sona erdi, oysa Perplexity daha kapsamlı, analitik bir özet sağladı.

Kazanan: Perplexity, 2020-2025 yılları arasındaki kuantum hesaplama gelişmelerinin en bilgilendirici, yapılandırılmış ve güncel analizini sağladı.

3. Yapay zekanın istihdam üzerindeki etkisi

İstem: "Yapay zekanın çeşitli endüstrilerdeki istihdam eğilimleri üzerindeki etkilerini inceleyin. İş kaybı ve yaratma ile ilgili istatistiksel verileri ekleyin ve işgücü için uzun vadeli etkileri analiz edin."

Gemini, belirli eğilimleri veya rakamları derinlemesine entegre etmeden genel endüstri açıklamaları kullanır. Ayrıca net istatistiksel derinlikten yoksundur ve birçok iddia çok geniş veya belirsizdir.

Perplexity, eğitim boşluklarını ve politika çözümlerini vurgularken iş yaratma ve işten çıkarma konusunda dengeli bir bakış açısıyla yanıt verdi. Perplexity ayrıca hibrit beceri değişimini kapsamlı bir şekilde inceledi ve ekonomik yeniden dağıtım zorluklarını ele aldı.

Grok-3 ilgi çekici ve iyi yapılandırılmış bir yanıtla yanıt verdi, ancak veriler o kadar derinlemesine kaynaklandırılmamış veya analiz edilmemiştir. İş yerinden çıkarma sayılarından bahsederken, yapay zekanın belirli endüstrilerdeki rolünü Perplexity kadar kesin bir şekilde nicelleştirmez.

Kazanan: Perplexity'nin yanıtı hem derinlemesine analitik olması hem de kesin sayılar ve kaynaklarla istatistiksel veri zenginliği olması nedeniyle öne çıkıyor.

4. Yenilenebilir enerji benimsemesi için küresel stratejiler

İstem: "Geçtiğimiz on yılda yenilenebilir enerji benimsemesini teşvik etmek için GSYİH'ye göre en iyi 10 gelişmiş ve en iyi 10 gelişmekte olan ülke tarafından kullanılan stratejileri araştırın."

Gemini aşırı yüzeysel bir kapsama sahip gibi görünüyor, bu da derin finansal ve politika analizinden yoksun olduğu anlamına geliyor. Veriler çok genel ve yatırım eğilimlerine ve belirli proje başarılarına daha az vurgu yapıyor.

Perplexity, her ülke için yenilenebilir enerji ilerlemesine ilişkin net, niceliksel içgörüler sağladı ve bu, belirli rakamlar ve itibarlı kaynaklarla desteklendi.

Grok-3'ün yanıtı oldukça ayrıntılı ve yapılandırılmıştı ancak yeterli kapsamlı karşılaştırma veya eğilim olmadan ülke bazında çok fazla odaklanmıştı. Grok'un yanıtı ayrıca yatırım stratejilerini Perplexity kadar derinlemesine analiz etmiyor ve çok taraflı anlaşmaları ve sınır ötesi enerji entegrasyon çabalarını gözden kaçırıyor.

Kazanan: Perplexity, en veri odaklı, karşılaştırmalı ve ileriye dönük yanıt olarak kazanıyor ve bu da onu en iyi yanıt yapıyor.

5. Sağlık sistemlerinin karşılaştırmalı çalışması

İstem: "Dünyanın dört bir yanındaki farklı sağlık sistemlerinin son on yılda pandemilere nasıl yanıt verdiğini karşılaştırın ve zıtlıklarını ortaya koyun. Çeşitli stratejilerin, kaynak tahsislerinin ve halk sağlığı politikalarının etkinliğini değerlendirin."

Gemini güçlü bir yanıt verdi ancak Grok-3 kadar ayrıntılı bilgi sunmadı ve çok çeşitli sağlık sistemlerini etkili bir şekilde analiz etmedi. Yanıt çok akademikti ve konuşma perspektifinden takip edilmesi çok zordu.

Perplexity iyi araştırılmış bir yanıt sundu ancak ülkeler arasında doğrudan karşılaştırmalar yoktu. Bazı içgörüler daha genel hissettirdi ve daha az istatistiksel derinlik sundu.

Grok-3 hastane kapasitesi, test oranları, aşılama kapsamı ve fon tahsisleri hakkında ayrıntılı istatistikler sağlar.

Kazanan: Grok-3 farklı sağlık sistemi türlerinin (tek ödeyici, çoklu ödeyici, özel ağırlıklı ve gelişmekte olan) pandemilere nasıl yanıt verdiğini sistematik olarak analiz eder. Veri odaklı içgörülerle, yapay zekanın yapılandırılmış yaklaşımı farklı modellerin krizleri nasıl ele aldığını görmeyi kolaylaştırır.

Genel kazanan: Perplexity

Bu deneyde Perplexity genel kazanan olarak ortaya çıkıyor. Güçlü yönleri araştırma derinliği, organizasyonun netliği, analiz genişliği ve güçlü veri entegrasyonu gibi temel alanlarda rekabeti geride bırakıyor. Perplexity beş istemde istatistiksel derinliği net karşılaştırmalı içgörülerle dengeleyen oldukça yapılandırılmış bir yaklaşım gösterdi. Güvenilir kaynakları ve nicel verileri etkili bir şekilde kullanarak yanıtlarının yalnızca bilgilendirici değil aynı zamanda iyi desteklenmiş olmasını sağladı.

Sentezde güçlü olan ancak bazen daha geniş anlatılara yönelen Grok'un aksine, Perplexity, derinlemesine, olgusal analiz için daha güvenilir hale getiren kesin, araştırma destekli bir yaklaşım sürdürdü. Bazen çok akademik olan veya hatta zaman zaman konudan sapan Gemini ile karşılaştırıldığında, Perplexity, her yanıtın doğrudan sorunun temel bileşenlerini ele aldığından emin olarak, istemin amacına odaklandı. Küresel stratejileri karşılaştırma, politika etkinliğini değerlendirme ve gerçek dünya sonuçlarını entegre etme yeteneği, onu en kapsamlı ve dengeli sohbet robotu yaptı ve genel olarak en iyi performans gösteren robot olarak ona üstünlük sağladı.

Sohbet robotları ilerlemeye ve yeni özellikler geliştirmeye devam ettikçe, benzersiz yeteneklerini tam olarak test eden ve inceleyen istemlerle yeteneklerini rekabete karşı denemeye ve test etmeye devam edeceğiz.

Kaynak: TG

• Admin başlığı şöyle değiştirdi Az önce Grok-3 ile Perplexity, Gemini'de AI (Yapay Zeka) derin araştırmasını test ettim - işte kazanan

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.