Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Christopher Walken: '50 yıldan uzun süredir evliyim. Bir evde yaşıyorum. Çok normal bir insanım

movie-2545676.jpg

Herkes Christopher Walken sesini yapabileceğini düşünüyor. O New York aksanı. O yuvarlak, bal gibi mırıldanma, plan yapan bir kedi gibi. Kendin dene. Hadi. Gırtlağının arkasından konuş. O ünlüleri uzat. Ama yapmaman gereken şey, bunu onun önünde denemek.

Walken, "İnsanlar sokakta yanıma gelip beni yüzüme karşı taklit ediyorlar," diyor. "Biliyorsun, benim konuştuğum gibi konuşuyorlar." 81 yaşında ve çevik olan oyuncu, Zoom kamerasının merceğine bilerek bakıyor. "Ve ilk başta ne yaptıklarından asla emin olamıyorum. 'Neden böyle konuşuyor?' diye düşünüyorum. Ama sonra anlıyorum." Kararsız bir sızlanma sesi çıkarıyor. Bu biraz acımasızca geliyor, diyorum ona, röportajımızdan birkaç dakika önce bir meslektaşımla saf Walkence konuştuğumu tamamen bilmeme rağmen. "Ah, bu her zaman oluyor," diye iç çekiyor.

Ama müdahaleci tavrı bir kenara bırakırsak, sanırım bu bir iltifat. Anlaşılması zor, ürkütücü, çoğu zaman tanımlanması imkansız olan Walken, onlarca yıldır sıradan süperstarlığın dışında varlığını sürdürüyor - bugün ne, bir efsane mi? Taklit edilmesi gereken bir ses. Bir rap şarkı sözündeki bir görüntü. Fatboy Slim videosunda bir dansçı. Ekranda, havalı, psikopat, kaypak, bilge olabilir. Sıra dışı bir konuşmacı; hafif hareket eden biri. Dune'da bir imparatoru, Antz'da bir karıncayı ve birçok şeyde katilleri canlandırdı. New York'un Kralı'ydı. Çok az oyuncu, tüm zamanların en iyi filmlerinden bazılarında (Pulp Fiction; Annie Hall; The Deer Hunter) ve en kötülerinden bazılarında (Gigli; Kangaroo Jack; Kevin Spacey'nin kediye dönüştüğü film) yer aldığını söyleyebilir. Ama çok azı Christopher Walken'dır. Televizyon hariç. Çok yakın zamana kadar iki tane vardı.

Şu anda ikinci, baş döndürücü sezonunun ortasında olan Apple TV+ Rubik küpü Severance'da, gizemli bir biyoteknoloji şirketinin çalışanlarının hayatları ikiye bölünmüştür: Bir tarafları bildiğimiz dünyada, aileleri, sevdikleri ve hobileriyle var olur; diğeri ise yalnızca işyerinin duvarları arasında var olur. İkisi asla bir araya gelmeyecek - hatta birbirlerinin alanından hiçbir şey hatırlamayacaklar bile. Ancak görünürde platonik meslektaşları Burt ve Irving (Walken ve John Turturro tarafından çok tatlı ve olgun bir özlemle canlandırılan, ikisi de 2022'de çalışmalarıyla Emmy adaylığı alan) için aralarında belirsiz bir şey asılıdır - ya dışarıda zaten var olan romantik bir çekim ya da içeride gerçeğe dönüştürmek istedikleri bir şey.

"John ve ben - gerçek hayatta evli bir çift gibiyiz," diye gülüyor Walken. Çift birbirlerini yaklaşık kırk yıldır tanıyor, ilk kez Seksenlerin başında Yale Drama Okulu'nun bir partisinde tanışmışlar (Turturro yeni mezun olmuştu; Walken ise geçiyordu). Birlikte filmlerde de çalışmışlar - genellikle 1995 yapımı Search and Destroy veya Turturro'nun 2019 yapımı The Big Lebowski'nin garip yarı devamı olan The Jesus Rolls gibi küçük komediler. Ancak Severance onları sık sık ayrı tutsa da - Burt birinci sezonun sonunda emekli oldu, yani iki hayatı bir oldu - şimdiye kadar birlikte çalıştıkları en uzun zaman bu. Walken, "Birlikte inişlerimiz ve çıkışlarımız oldu," diye devam ediyor. "Ve birbirinizin cümlelerini bitirebildiğinizde veya birbirinizin şakalarına gülebildiğinizde, bu tür rolleri oynadığınızda çok şey ifade ediyor." Gülümsedi. "İnsanların birbirlerinden hoşlandığını anlayabilirsiniz."

Walken, siyah bir blazer ve lacivert bir gömlek giymiş, saçları gri, taranmış ve uzun, sanki elektrik çarpmış gibi, New York'tan benimle konuşuyor. Noel'den önce konuşuyoruz, konuşmamız az çok bize doğrultulmuş bir Apple markalı dart tabancasıyla gerçekleşiyor: Uzun zamandır üzerinde çalışılan ikinci sezonun beş bölümünü izledim ama ayrıntılardan bahsetmem yasaklandı. Bugün izleyiciler, Burt'ün dizinin geri dönüşünden beri büyük ölçüde ortalarda olmadığını, emekliliğinin ardından yalnızca gerçek dünyada var olduğunu biliyor. Bu arada Irving, Burt'ün "dışarı çıkan"ının -iş yerindeki "içi çıkan"ının aksine- kendisi olmayan bir adamla evli olduğunu keşfettikten sonra kalbi kırılmış durumda. Bu haftaki bölüme kadar ayrı kalmışlar, ta ki ikilinin sonunda gerçek dünyada tanıştığını ve Burt'ün Irving'i kendisi ve kocasıyla (gizli John Noble) akşam yemeğine davet ettiğini görene kadar. Koşullar da olsa güzel bir yeniden bir araya gelmeydi. Sahneleri dizinin en iyilerinden bazıları olmaya devam ediyor: şefkatli, romantik, beklenmedik bir şekilde, yani erotik.

Tarantino'yu getirdi. Ve biraz utangaç olduğunu ve 12 yaşında gibi göründüğünü hatırlıyorum

"Benim için farklı oldu," diyor Walken. "Genellikle filmlerde kötü şeyler yaparım ama şimdi iyi, romantik birini canlandırıyorum." Ve eşcinsel, ki bu bir ilk. Çok da önemli bir şey değil, diyor. "Gerçek şu ki, orada gerçekten bir ayrım yapmıyorum. Heteroseksüel mi? Eşcinsel mi? Bu benim için hiç ilgi çekici olmadı. İnsanlar birbirlerini seviyor." Omuzlarını silkiyor.

En çok "hoş" bulduğu kısım. "Çünkü oynadığım diğer tüm rollerden çok daha fazla ilgimi çekiyor," diyor. Psikopatlardan bahsediyor. Batman Returns'te Michelle Pfeiffer'ı yüksek bir binanın penceresinden ittiğini veya Sleepy Hollow'da Başsız Süvari'yi oynadığını hatırlıyor musunuz? Ve bunlar sadece birçoğundan ikisi. "Ah, çok eskilere dayanıyor," diye gülüyor. "Yaptığım ilk şeylerden biri Annie Hall'dı, trafiğe girmek isteyen bir adamı oynadım. Sonra kendimi kafamdan vurduğum The Deer Hunter'ı yaptım. Ve sonra, en azından söylemek gerekirse, sorunlu insanlarla özdeşleştim." Kendisinden çok farklı olduğunu ısrarla söylüyor. "Hayatımın gerçekleri şu ki 50 yıldan uzun süredir evliyim, faturalarımı ödüyorum ve bir evde yaşıyorum. Çok normal bir insanım."

Çok sık sinirlenmiyor bile. Özellikle setteyken. "Sevmediğiniz biriyle çalışmak nadirdir," diye açıklıyor. "Bir veya iki kez oldu ama nadirdir. Oyuncular genellikle iyi geçinir. Biz bir kabile, bir aile gibiyiz. Ara sıra merdivenlerden aşağı itmek isteyeceğiniz birileri olur ama..." Şimdi ona biraz klasik Walken kötülüğü olduğunu söylüyorum. "Yemin ederim ki bu sadece gelip geçici bir düşünce."

Onunla biraz zaman geçirin ve kendinizi Walken kodunu çözmek isterken buluyorsunuz. Duvarları olduğu için değil, kimse onun gibi olmadığı için - o dünyadışı, şaşırtıcı, biraz mistik. Sean Penn bir keresinde Christopher Walken'ı tanımlamaya çalışmanın "bir bulutu tanımlamaya" benzediğini söylemişti. Ve mahremiyet buna daha da katkıda bulunuyor. Yetmişlerden beri popüler kültürün temel taşlarından biri ama bir miktar gizemini koruyor. Adının Christopher bile olmadığını biliyor muydunuz? "Bir Severance türü bir şey," diye gülüyor. "Ben Christopher'ım, ancak küçük bir grup insan için Ronnie'yim." Bu kişiler arasında en yakın arkadaşları ve 1969'da evlendiği eski oyuncu yönetmeni eşi Georgianne Walken da var.

Gizemli Ronald Walken, sırasıyla İskoçya ve Almanya'dan göç etmiş bir anne ve babanın kızı olarak New York, Queens'te doğdu. Biyografisindeki gerçekler çoğu zaman o kadar çılgınca ki uydurma gibi geliyor. Ancak Walken beş yaşından itibaren çocuk oyuncuydu, sirke katılmak için kaçtı, aslanları evcilleştirdi ve altmışlı yılların başında bir gece kulübü dansçısı ona Christopher'ı sahne adı yapması konusunda tavsiyede bulundu. Kısa süre sonra tiyatro onu çağırdı ve ardından yetmişlerde bir dizi film hiti izledi: komedi Next Stop, Greenwich Village'da sanatsal bir çapkını oynadı; Annie Hall'da Diane Keaton'ın dengesiz kardeşi; 1979'da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandığı The Deer Hunter'daki trajik Vietnam gazisi. İkincisi onu başrol oyuncusu statüsüne taşıdı. 1983 Stephen King uyarlaması The Dead Zone'da geleceğin önsezilerine kapılan bir öğretmen olarak ve 1986'da yayınlanan suç gerilim filmi At Close Range'de baba zulmüne dair bir vizyon olarak muhteşem bir şekilde hayalet gibi görünüyor.

Yine de Walken'ın en büyük rollerinden bazıları, hızla ekmeği ve tereyağı haline gelen yardımcı işler veya küçük konuk oyuncular: Wayne's World 2'deki adi plak şirketi yöneticisi, Abel Ferrara'nın vampir hikayesi The Addiction'daki uğursuz gece gezgini, Mousehunt'taki huysuz böcek öldürücü. Zaman zaman onda gerçek bir yumuşaklık da var. Steven Spielberg'in Catch Me If You Can'ine bakın. Walken'ı Leonardo DiCaprio'nun yeni dolandırıcısının kaypak, aldatıcı babası olarak görün, film ilerledikçe dışarıya bakmasına izin verdiği panik içindeki kırılganlığı görün.

"Bir aktör olmanın en sevdiğim kısmı, gerçekten, kendi başıma geçirdiğim, senaryoları öğrendiğim, onları incelediğim, replikleri öğrendiğim zamandır," diyor. "Replikleri öğrenmem sonsuza kadar sürüyor, bu yüzden senaryoyla mutfağımda durmak olabilecek en iyi şey."

Severance'daki Burt'ün aksine, Walken emekliliğe kendisi de cazip gelmiyor. "Tek yaptığım oyunculuk," diyor. "Bırakırsam ne yaparım? Golf oynayan, kitap yazan insanlar var. Seyahat ediyorlar, çocukları ve torunları var. Benim bunlardan hiçbiri yok, bu yüzden işe gidiyorum. Ama film ve tiyatro tarihine baktığınızda, çok az aktörün bittiğini söylediğini görürsünüz." Ona sadece Sean Connery'nin, bir filmde kötü bir deneyim yaşadıktan sonra her şeyi bırakıp resmen emekli olduğunu düşündüğümü söylüyorum. "Ama o büyük bir golfçüydü," diyor Walken. "Yani yapacak bir şeyi vardı." Çenesine vurarak düşünüyor. "Ben golf oynamıyorum."

Yönetmenler bazen emekli olur, diye ekliyor. "Quentin bir yerde daha fazla film çekmeyeceğini söylemişti ama umarım bu doğru değildir." Birkaç yıl önce sadece bir film daha çekme sözü veren ve filmografisini toplam 10 filme çıkaran Tarantino'dan bahsediyor. İkili bir süre öncesine gidiyor, Walken ekranda Tarantino'nun en ünlü monologlarından ikisini okuyor, önce True Romance'deki Sicilya mafyası hakkındaki konuşma - Walken'ın Dennis Hopper'ın beynini uçurmasıyla doruğa ulaşıyor - sonra Pulp Fiction'daki bir askerin altın saatinin gülünç, müstehcen arka plan hikayesi. Tarantino'nun True Romance zamanlarından kalma eski bir sözü var, Walken'ın repliklerini mükemmel hale gelene kadar aylarca titizlikle öğrenmesinden "utandığını" söylüyor. "Böylesine harika bir aktörün işimi bu kadar ciddiye alması neredeyse korkutucuydu," diyor.

Walken, Pulp Fiction rolü için de hemen hemen aynı şeyi yaptığını hatırlıyor. "Konuşmayı yaklaşık dört ay boyunca yaptım ve sanırım sekiz sayfa uzunluğundaydı," diyor. "Başka ne yapıyor olursam olayım, günde bir saatimi o konuşmayı gözden geçirerek ve yavaş yavaş öğrenerek geçirirdim. Ve her seferinde sonuna geldiğimde, beni güldürürdü. Çünkü diyalogları sayfada mevcut."

Ortak bir arkadaş, aktör Harvey Keitel tarafından tanıştırıldılar. "O sırada Chateau Marmont'ta kalıyordum ve Harvey bana, 'Tanışman gereken bir adam var, o harika biri,' dedi ve Quentin'i getirdi. Ve biraz utangaç olduğunu ve 12 yaşında göründüğünü hatırlıyorum." Walken bağırıyor. "Ve Harvey'nin Orson Wellesvari bir genç keşfettiğini düşündüm. Neyse, o harika biri."

Genç yeteneklere karşı her zaman bir gözü vardı. 1985'te At Close Range'i çekerken Penn ile bağ kurdu ve ardından o zamanki kız arkadaşı, Madonna adında bir pop yıldızı süpernovası ile tanıştı. "Onunla çok vakit geçirdim çünkü sette olurdu ve ondan çok hoşlanırdım," diyor. Kısa bir süre sonra çiftin nikahına katıldı. "İnsanların kameralarla çalılıklardan atladığı ve tepemizde helikopterlerin uçtuğu tek düğündü," diye gülüyor. "Ayrıca katıldığım en gürültülü düğündü."

Yıllar sonra ve Penn ile ayrıldıktan uzun süre sonra Madonna, Walken'ı arayıp müzik videolarından birinde oynamasını istedi. Onun için mükemmel bir rolü vardı.

"Ölüm Meleği'ydi," diye gülümsüyor Walken, alaycı ve ürkütücü bir şekilde.

"Başka kim olabilirdi ki?"

Kaynak: TI

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.