Φ politika Gönderi tarihi: 15 Şubat Gönderi tarihi: 15 Şubat Bu basligi neden sectim Bu baslik önemlimiydi? Bence EVET,önemliydi cünkü bazi ülkelerde ve son 22 yildir Türkiyede yasanan, bu kavramin icerdigi yönetim tarzini belki bilmeyenler olabilir,belki bilmedikleri icin bu yönetim tarzini gerekli görenler olabilirden yola cikarak bu baslik altinda, bu yönetim tarzini biz millet olarak acaba hak ettik mi etmedik mi,bu yönetim tarzinda yasamaya devam edecekmiyiz yoksa bundan kacis yani kurtulus var mi?Bunu irdelemek icin önemli gördüm. Özetle tarif edersek;Tiranlik,Yasalarla sinirlandirilmamis bir yönetim bicimi dir. Bu yönetim biciminde tüm yetki tiranin elinde toplanmistir. Eski Yunan Kültürü icinde,tiran sözcük anlamiyla yöneten kisi (Tyrannos)anlaminda kullanilir. Ancak Platon (ö.MO.428/7)ve Aristoteles (ö.MÖ.322)gibi filozoflarla baslayan siyasal düsünce icinde kavram hizla olumsuz bir icerikle tanimlanmaya baslar. Bu gelenek icinde ,tiran adalat duygusundan tamamen yoksun bir yönetici olarak resmedilir. Bu cercevede bir tiranin devlet yönetiminde kendi cikarlari ve arzulari disinda baska bir kaygusu yoktur. Platon,ideal devletin cöküsünü anlatirken tiranligi bu cöküsün nihai duragi olarak görür. Burada kritik olan,tiranliga giden yolun demokrasiden gecmesidir. Asiri ve sinirlandirilmamis bir özgürlük anlayisinin hüküm sürdügü demokrasilerde ki kuralsizlik ortami,olusacak karmasaya son vermesi icin iktidari eline gecirecek olan yöneticiye bir firsat verir ve bu noktada tiranlik ortaya cikar. Baslangicta tiranlikta herkes mutludur;ancak zamanla durum degisir,zira tiran"iyilik fikriyle hareket etmez"kendi halkina karsi zor kullanmaya baslar ve böylece,halk özgürlük isterken kölelesmis,umut isterken korkuyla yasamaya mahkum olmustur. Tiranlik baglaminda Yunan ve Pers tarihinden örnekler veren Aristoteles'e göre tiranlar cogunlukta "Halkin güvenini kazanarak yönetime gelirler".Ancak kralliktan farkli olan tiranligin bireysel erdem ya da soyluluk temelinde bir liyakata dayanmamasi onu kralliktan farklilastiran bir dizi soruna yol acar. Tiran kraldan farkli olarak vazifesinin degil kisisel hazzinin pesinden gider,serefi degil parayi önemser,kendi halkina süpheyle bakar.üst siniflara güvenmez ve onlari rakip olarak görür. Aristoteles,krallik,aristokrasi ve demokrasinin tiranligin tam karsi kutbunda yer aldigini vurgularken "Tiranlardan her zaman nefret edildigini "söyler. Aristoteles bu yönetimlerin disardan gelecek bir müdahaleyle ya da kendi halklarinin ayaklanmasiyla yikilabilecegini söylüyor. Bir tiranin özgürlüge egilimli insanlardan hoslanmadigini ve yurttaslarini düsman olarak gördügünü belirtir. Tübitak H.Bahadir Türk Yukarida acik bir dille anlatilmis olan tiranlik yönetimi bize bu yönetimin insani olmadigini insan karsiti oldugunu ve böyle yönetimlere karsi mücadele verilmesi gerektigini vurguluyor.Muhakkak ki eger insan gibi yasama arzusu icindeysek.Yok ben halimden memnunum deniyorsa tiranlar hep olacaktir. Yukarida ki makalede,bir tiranin yönettigi ülkenin ve halkin durumu acik acik belirtilmistir.Ve Türkiye ve Türk milleti son 15 yil bu ve daha da agirlasan sartlarla yönetilmektedir.Son 3-4 ayda ise artik her sabah uyandigimizda bir polis operasyonu haberi aliyoruz.Bu gözalti haberleri,ya gazeteciler,(muhalif yani bagimsiz)Siyasi Partiler,Muhalif Belediyeler,siradan insanlar veya sanatcilar veya ülkenin gidisati ile ilgili fikir beyan eden kim varsa ,TÜSIAT üyesi veya bir partinin Genel Baskani veya Genclik Kollari Baskani, ya evi basilarak ya da sokakta,restaurantta yaka paca gözaltina alinip tutuklaniyor.Gerekce hep ayni cünkü Savci hep ayni Savci. Yukaridaki makalede:Tiranlik yolu demokrasiden gecer deniyor,bilmiyorum belki hatirlayan vardir,bugün bizi saraydan yöneten T.:Demokrasi bir tramvaydir duraga gelince inilir demisti.Ama biz bütün bunlari göre göre,bile bile Sari Öküzü bu T.na teslim ettik. Gerekce:Halki kin ve düsmanliga tahrik,gercek olmayan bilgileri aleni yayma,terör örgütü üyesi olmasa bile terör örgütü kampanyasi yapmak,Ihanet veya Cumhurbaskanina hakaret. Bütün tutuklananlarin tutuklanma gerekceleri böyle veriliyor.Halbuki gercekte böyle bir suc islenmemistir ancak tutuklama yapilabilmesi icin bu gerekcelere ihtiyac var. Örnegin:Bir siyasi partinin genel Baskani;Ülkeye doldurulan milyonlarca Suriyeli siginmaci adi altinda ki rejim düsmanlarinin ülkelerine geri gönderilmesini istedigi ve ülkenin isgal edildigini ileri sürmesi onun tutuklanmasi icin yeterli bir gerekce olmustur.Demokrasi ile yönetilen hicbir ülkede bir kisi yonetimin yanlislarini elestirdigi icin tutuklanmaz.Bu ancak tiranlik yönetiminde olur. Kartalkaya Otelinde 78 insan diri diri yakildi öldürüldü.Hicbir sucu olmayanlar gözaltina alinip tutuklandi ama gercek sorumlu olan OTELLER SAHIBI Turizm Bakanina tek bir soru sorulmadi cünkü o Bakan Tiran'in Bakaniydi. Eger insanca yasamak istiyorsak,ülkemizin gelecegi icin demokrasiye sahip cikmaliyiz.Ya köle olmaya devam edecegiz ya da dik duracagiz.Belki dik durdugumuz icin dayak yiyecegiz,Cezaevine girecegiz belki ölecegiz ancak bizden sonrakiler icin bu mücadele haktir.Kurtulus Savasi verilmeseydi bugün biz bu vatanda yasiyamazdik.Kurtulus Savasini verenler "Ben ölebilirim"demediler. Ya Tiran ya Demokrasi. saygilarla Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.