Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Matematikçi Apollonius'un Kayıp Eserleri Eski Arapça El Yazmalarında Gizli - Entelektüel Değişimin Kanıtı

Mathematician-Apollonius-Ancient-Arabic-Manuscript.jpg

Yunan matematikçi Apollonius, hiperbol, elips ve parabol kavramlarını tasarlayan antik dünyada "Büyük Geometrist" olarak biliniyordu. "Apollonius'un Konikleri" adlı kitabı bu geometrik kavramları ayrıntılı olarak açıklamıştı, ancak orijinal sekiz kitaptan yalnızca dördü Rönesans döneminde Avrupalı bilginlerin erişimine açıktı.

Leiden Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanan "Peygamberler, Şairler ve Bilginler" adlı yeni ciltte, kayıp kitapların, beş ve yedi, Arapça bir el yazmasında muhafaza edildiği belirtiliyordu. 17. yüzyıldan kalmaydı ve Hollanda'daki Leiden Üniversitesi Kütüphaneleri'nin değerli eşyalarının bir parçası olarak tutuluyordu. Kitap, antik Yunan matematiğinin en önemli eserlerinden biriydi.

El yazmaları, Hollandalı oryantalist ve matematikçi Jacob Golius tarafından Orta Doğu'ya yaptığı seyahatler sırasında edinilmiş ve Leiden Üniversitesi'ne geri getirdiği yaklaşık 200 el yazmasından oluşan büyük bir koleksiyonun parçasıydı. Turkiye Today'e göre bu koleksiyon Batı bilimsel bilgisini geliştirdi ve kayıp antik eserlerin yeniden keşfedilmesine yardımcı oldu.

Apollonius'un kayıp kitaplarının Arapça çevirisine ayrıntılı çizimler ve güzel Arapça kaligrafi eşlik etti. Hogendijk, "Bu el yazmaları, yaratıcılarının zihinsel disiplininin ve odaklanmasının bir kanıtıdır" dedi. Bunlar İslam bilim adamlarının entelektüel bir başarısıydı ve hassasiyetleri ve sanatsal kaliteleri not edildi.

Knewz.com, son kitabın bölümlerinin Batı'ya geri getirilen el yazmalarına ayrıldığını belirtti. Matematiksel çevirinin yanı sıra, Arap ve Müslüman medeniyetlerindeki bilimsel geleneklerin yönlerini sunan dört başka Arapça el yazması üzerine denemeler de içeriyordu.

Editörlere göre, Phys Org'a göre, cilt "Leiden Üniversitesi Kütüphaneleri'nin koleksiyonlarının hem antik hem de modern çeşitli yönlerine yakından aşina olan 50'den fazla akademisyen ve kütüphanecinin katkısına bir giriş niteliğindedir." Antik haritalar, resimler ve Arapça, Türkçe ve Farsça el yazmalarından alıntılarla gösterilmiştir.

The Jerusalem Post'a göre, beşinci ila yedinci kitapların çevirisini içeren el yazması, Thabit ibn Qurra tarafından yapılmış ve Banū Mūsā kardeşler tarafından düzenlenmiştir. Orta Çağ'da Araplar ve Müslümanlar arasındaki bilimsel yönlere ilişkin hesaplar ve analizlerin yanı sıra, ciltte Arap seyahat edebiyatından fantastik hikayeler anlatılmıştır.

Profesör Mostafa Zahri, Leiden Üniversitesi Kütüphaneleri gibi Batı kütüphanelerindeki Arapça el yazmalarının, İslam medeniyetinin matematik ve geometrideki yeterliliğinin bir kaydı olduğunu vurguladı. British Library ve Bibliothèque Nationale de France gibi kurumlar, korunması gereken benzersiz geometrik incelemeler içeren Arapça el yazmaları bulunduruyordu.

Fox40'a göre 17. yüzyıl, ilk Hollandalı Thomas Erpenius'un doğu çalışmalarında üstünlük kazanmasına tanıklık etti. Araştırmada, "Arapça metin edisyonlarına, öğrenciler için temel kitaplara ve en önemlisi, iki yüzyıldan fazla bir süre standart bir çalışma olarak kullanılacak bir Arapça gramerine yoğunlaştı" denildi.

Ancak, "Orta Doğu veya Kuzey Afrika'ya ayak basan ilk Hollandalı... Jacobus Golius'tu. Golius'un şöhreti, esas olarak 1653'te o zamanki Elzevier firması tarafından basılan büyük bir folio cilt olan Arabian-Latinum sözlüğüne dayanmaktadır. Eser, seyahatlerinde edindiği Arapça sözlüksel el yazmasına dayanmaktadır."

Kaynak: Knewz

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.