Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 11 Şubat Admin Gönderi tarihi: 11 Şubat Amerika'da CDC'ye göre insanların gıda zehirlenmesi geçirdiği en yaygın yerler Kirlenmiş gıdaların geri çağrılmasına veya salgına yol açtığına dair bir manşet olmadan geçen bir gün yok gibi görünüyor. Kasım 2024 ortasında, Gıda ve İlaç Dairesi, Kroger, Wegmans, Sprouts ve Trader Joe's gibi popüler marketlerde satılan organik havuçlardan kaynaklanan ve ABD eyaletlerinin üçte birinden fazlasındaki insanları etkileyen bir E. coli salgınını araştırmaya başladı. 2024'ün başlarında, Boar's Head şarküteri etlerinden kaynaklanan bir listeria salgını, 7 milyon pound etin geri çağrılmasına, 19 eyalette 61 bildirilen hastalığa ve 10 ölüme neden oldu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, her yıl yaklaşık 6 Amerikalıdan 1'i gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanıyor. Her yıl hastalanan 48 milyon kişiden 128.000'i hastaneye kaldırılıyor ve yaklaşık 3.000'i ölüyor. Gıda kaynaklı hastalıklar genellikle kirli yiyecek veya içeceklerle tüketilen bakteriler, virüsler ve parazitler yoluyla yayılır. FDA'ya göre başlıca suçlular arasında norovirüs, hepatit A, salmonella, E. coli ve listeria bulunur ve bunların hepsi grip benzeri semptomlara yol açabilir. Ancak bazı durumlarda durum daha ciddi olabilir. Genellikle mide gribi veya böceği olarak adlandırılan norovirüs oldukça bulaşıcıdır ve sıklıkla çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yoluyla yayılır. Salmonella genellikle çiğ kümes hayvanlarında, yumurtalarda ve pastörize edilmemiş sütte bulunur ve bazen ciddi kan dolaşımı enfeksiyonlarına yol açabilir. Özellikle az pişmiş kıyma ve yapraklı yeşilliklerle bağlantılı olan E. coli, hemolitik üremik sendrom olarak bilinen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir komplikasyona neden olabilir. Daha az yaygın olsa da listeria, özellikle hamile kadınlar, yaşlılar, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için ciddi riskler de oluşturur; Şarküteri etleri, yumuşak peynirler ve pastörize edilmemiş süt ürünleri yoluyla yayılma eğilimindedir ve ciddi vakalarda düşük veya yenidoğan enfeksiyonlarına yol açabilir. Belirli yiyecek türleri daha çok gıda kaynaklı hastalık salgınlarıyla ilişkilendirilir. Tüketici Raporları'nın 2017'den 2022'ye kadar geri çağırmalar ve hastalık salgınlarına ilişkin analizine göre, yapraklı yeşillikler, kümes hayvanları, şarküteri eti ve peynir en sık ilişkilendirilen yiyecekler arasındadır. Taze ürünler, kirlenmiş toprak veya suya maruz kalma potansiyeli nedeniyle özellikle savunmasızdır; yumurta ve süt ürünleri ise uygun şekilde işlenmediğinde veya saklanmadığında patojenlere ev sahipliği yapabilir. Ayrıca, restoranlar, kafeteryalar ve ikram etkinlikleri gibi toplu ortamlarda hazırlanan yiyecekler düzenli olarak salgın kaynağı olmuştur. Örneğin, Chipotle, 2015 ile 2018 yılları arasında lokasyonlarında kirlenen gıdaların 1.100'den fazla gıda kaynaklı hastalık vakasına yol açması üzerine 25 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Marketler, okullar ve gıda işleme tesisleri de önemli salgınların kökü oldu ve çeşitli gıda işleme ortamlarında gıda kaynaklı hastalık riskinin yaygın olduğunu vurguladı. Bu salgınların en sık sizin yakınınızda nerede meydana geldiğini merak ediyor musunuz? Stacker, 2010'dan 2022'ye kadar Minnesota'da gıda kaynaklı salgınların en yaygın olduğu ortamları belirlemek için CDC'den alınan verileri analiz etti. Bir lokma veya yudum almadan önce nerelerde ekstra dikkatli olmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin. #1. Oturmalı restoranlar - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 277 (tüm olayların %51,6'sı) - Bildirilen hastalıklar: 3034 (%42,3) - Bildirilen hastane yatışları: 50 (%23,9) #2. Yaşı Evleri - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 48 (tüm olayların %8,9'u) - Bildirilen hastalıklar: 407 (%5,7) - Bildirilen hastane yatışları: 62 (%29,7) #3. Toplantılarda ayaküstü sunulan atıştırmalıklar - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 31 (tüm olayların %5,8'i) - Bildirilen hastalıklar: 682 (%9,5) - Bildirilen hastane yatışları: 4 (%1,9) #4. Catering şirketleri - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 27 (tüm olayların %5,0'ı) - Bildirilen hastalıklar: 487 (%6,8) - Bildirilen hastane yatışları: 13 (%6,2) #5. Açık büfe restoranları - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 11 (tüm olayların %2,0'ı) - Bildirilen hastalıklar: 124 (%1,7) - Bildirilen hastane yatışları: 15 (%7,2) #6. Okullar veya kolejler - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 6 (tüm olayların %1,1'i) - Bildirilen hastalıklar: 404 (%5,6) - Bildirilen hastane yatışları: 4 (%1,9) #7. Marketler - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 6 (tüm olayların %1,1'i) - Bildirilen hastalıklar: 36 (%0,5) - Bildirilen hastane yatışları: 1 (%0,5) #8. Cezaevleri veya hapishaneler - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 5 (tüm olayların %0,9'u) - Bildirilen hastalıklar: 409 (%5,7) - Bildirilen hastane yatışları: 1 (%0,5) #9. Dini tesisler - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 5 (tüm olayların %0,9'u) - Bildirilen hastalıklar: 126 (%1,8) - Bildirilen hastane yatışları: 6 (%2,9) #10. Uzun dönemli bakım tesisleri - Bildirilen salgınlar, 2010-2022: 3 (tüm olayların %0,6'sı) - Bildirilen hastalıklar: 70 (%1,0) - Bildirilen hastane yatışları: 1 (%0,5) Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.