Gönderi tarihi: 3 ŞubatŞub 3 Admin Ebeveynlerin 'cam bebek' etkisi hakkında bilmesi gerekenler ve bununla nasıl başa çıkılacağı Ebeveynlik her zaman mükemmel bir denge bulmakla ilgili değildir; bazen, o anda herkesin ihtiyaçlarını karşılamak için elinizden gelenin en iyisini yapmakla ilgilidir. Önemli ihtiyaçları olan bir çocuğu yetiştiriyorsanız - sağlık durumu, davranışsal zorluklar veya başka bir şey nedeniyle - ip üstünde yürüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Onları desteklemek için elinizden gelen her şeyi yaparken aynı zamanda kardeşlerinin de görüldüğünden ve değer verildiğinden emin olmaya çalışıyorsunuz. Ve yine de, özenli ilginize ve dikkatinize rağmen, kendinizi şu soruyu sorarken bulabilirsiniz: Diğer çocuğum karmaşada kayboluyor mu? Bu sizinle örtüşüyorsa, yalnız değilsiniz. "Cam çocuk" kavramı tam da burada devreye giriyor - bir yargı olarak değil, birçok bakım veren ailenin karşılaştığı benzersiz dinamikleri anlamanın bir yolu olarak. Cam bebek nedir? Ödüllü blog yazarı, TEDx Konuşmacısı ve Brilliant SMB'nin 15 yıllık Kurucusu ve CEO'su Alicia Maples tarafından ortaya atılan "cam çocuk" terimi, kardeşinin olağanüstü ebeveyn ilgisine ihtiyaç duyduğu bir çocuğu ifade eder. "Cam" kırılganlıkla ilgili değildir; görünmezlikle ilgilidir - ebeveynler diğer çocuklarının özel bakımına odaklandıkça ihtiyaçları bazen fark edilmeyebilir. İyi haber mi? Bu dinamiği fark etmek güçlü bir ilk adımdır. Farkındalığı artırarak, her çocuğun görüldüğünü, sevildiğini ve değer verildiğini hissetmesini sağlamak için anlamlı adımlar atabilirsiniz. Cam bebek olmak nasıl bir histir? Cam çocuklar, yüksek sesle söylemeseler bile, genellikle ağır duygusal yükler taşırlar. Şunları yapabilirler: Kardeşleri kadar mücadelelerinin önemli olmadığını düşünerek, kendilerinin göz ardı edildiğini hissedebilirler. "Barışı korumak" veya sizi daha fazla yormamak için duygularını bastırabilirler. Kardeşlerinin neden gerekli olduğunu anlamalarına rağmen, aldıkları ilgiye içerledikleri için suçluluk duyabilirler. Melissa Gallagher'ın viral bir TikTok videosunda yansıttığı gibi, birçok cam çocuk "güçlü olan" veya "aile terapisti" gibi hissederek büyür, her zaman başkalarını önce koyarken kendi ihtiyaçlarını bir kenara iterler. Özel gereksinimli çocukların kardeşlerine yardım konusunda uzmanlaşmış bir program olan Kardeş Destek Projesi'nin yöneticisi Emily Holl'a göre, "Sosyal medyada, destek gereksinimi olan kişilerin kardeşlerinin bir kısmının (kesinlikle hepsinin değil) 'cam çocuklar' terimiyle özdeşleştiğini gördük çünkü kendilerini ebeveynleri, diğer aile üyeleri ve profesyoneller tarafından görünmez hissediyorlar." Çocuğunuzun görünmez hissedebileceği işaretler Cam bebekler genellikle duyguları konusunda sessizdir ve bu da mücadele ettiklerinde fark edilmesini zorlaştırır. Aşağıdaki gibi ince işaretlere dikkat edin: İçine kapanma veya aşırı zaman yalnız geçirme. Okulda veya aktivitelerde mükemmellik için çabalama. Aile içinde duygusal veya pratik olarak çok fazla sorumluluk alma. Bu davranışlar başarısız olduğunuz anlamına gelmez; bunlar yalnızca çocuğunuzun şu anda biraz daha fazla ilgiye ihtiyacı olabileceğine dair ipuçlarıdır. Nasıl yardımcı olabilirsiniz: Dikkat dengelemek için pratik ipuçları 1. Küçük, anlamlı anlar yaratın. Çocuğunuzun özel hissetmesini sağlamak için saatlere ihtiyacınız yok. Sadece 10 dakikalık odaklanmış, birebir zaman geçirmek bile -birlikte kitap okumak, yatmadan önce sohbet etmek veya bir atıştırmalık paylaşmak- güçlü bir mesaj gönderebilir: Seni görüyorum ve sana değer veriyorum. 2. Başarılarını kutlayın. Her çocuk kutlanmayı hak eder. İster bir sınavda A olsun, ister akşam yemeğinde paylaştıkları komik bir hikaye olsun, başarılarını kardeşlerine yaptığınız kadar coşkuyla takdir edin ve övün. 3. Açık konuşmaları teşvik edin. Çocuğunuzu desteklemenin en anlamlı yollarından biri, duygularını rahatça paylaşabileceği güvenli bir alan yaratmaktır. Psikoterapist Nadia Addesi, Buzzfeed'e "Onaylanmak, duyulmak ve görülmek demektir ve her çocuğun buna ihtiyacı vardır." diyerek onayın gücünü vurguluyor. "Seni duyuyorum" veya "Duyguların benim için önemli" gibi basit olumlamalar, çocuğunuzun gerçekten değerli ve anlaşılmış hissetmesine yardımcı olmakta büyük bir fark yaratabilir. Ayrıca, "Evdeki her şey hakkında nasıl hissediyorsun?" gibi nazik, açık uçlu sorular sorabilir ve yargılamadan veya işleri düzeltmek için acele etmeden yanıtlarını gerçekten dinleyebilirsiniz. 4. Dahil etmeyi sınırlarla dengeleyin. Cam bebekleri bakım kararlarına veya görevlerine dahil etmek yardımcı olabilir, ancak onları aşırı yüklememeye dikkat edin. Hayır demenin veya sadece çocuk olmanın sorun olmadığını bilmelerini sağlayın. Onarma ve yeniden inşa etme: Asla çok geç değildir Çocuğunuzun geçmişte görünmez hissettiğini fark ederseniz, paniğe kapılmayın; çocuklar dirençlidir ve ilişkiler onarılabilir. Deneyimlerini samimiyetle kabul ederek başlayın. "Şimdi bunun senin için ne kadar zor olabileceğini anlıyorum ve seni ne kadar sevdiğimi bilmeni istiyorum" gibi içten bir ifade çok işe yarayabilir. Bu noktadan sonra tutarlılık anahtardır. Düzenli olarak kontrol edin, duygularını ifade etmeleri için onları teşvik edin ve eylemlerinizle onların ihtiyaçlarının başkalarınınki kadar önemli olduğunu gösterin. Ya cam bir bebek olsaydınız? Kendiniz de cam bir çocuk gibi büyüdüyseniz, ebeveynlik mükemmeliyetçilik veya kendini ihmal etme gibi çözülmemiş duyguları veya alışkanlıkları ortaya çıkarabilir. Bunu kabul etmek, iyileşmeye ve döngüyü kırmaya doğru güçlü bir adımdır. İyileşmeye nasıl başlayabilirsiniz: Kendi deneyiminizi kabul edin: Çocukluğunuzu düşünmeniz ve duygularınızı doğrulamanız sorun değil. Kendinize, "Böyle hissetmem sorun değil; bu beni nankör veya yanlış biri yapmaz." diyebilirsiniz. Destek arayın: Günlük tutarak, güvendiğiniz bir arkadaşınızla konuşarak veya bir terapistle çalışarak, geçmişinizi işlemek için kendinize alan tanımak, netlik ve şefkatle ilerlemenize yardımcı olabilir. Mükemmeliyetçiliği yeniden çerçevelendirin: Ebeveynliğin her şeyi doğru yapmakla ilgili olmadığını kendinize hatırlatın. Her şey mükemmel olmasa bile sevgi ve niyetle ortaya çıkmakla ilgilidir. Öğretmek istediğiniz şeyi modelleyin: Öz bakımı uygulayarak ve kendi duygularınızı ifade ederek, çocuklarınıza da duygularını ve refahlarını önceliklendirmenin sorun olmadığını öğretiyorsunuz. Eski bir cam çocuk olarak ebeveynlik yapmak, sadece çocuklarınız için değil, kendiniz için de derinden iyileştirici olabilir. Ve tüm cam çocuklar bu dinamikleri deneyimlemez; her aile benzersizdir. Dengeli, duygusal olarak destekleyici bir ev yaratmak için attığınız her adım, nesiller arası kalıpları kırmaya ve yeni bir şey inşa etmeye doğru bir adımdır. Güvence notu Bakıcı bir ailede ebeveynlik yapmak dünyadaki en zor işlerden biridir. Genellikle sınırlı zaman ve enerjiyle çok fazla şeyi idare etmeye çalışıyorsunuz ve yetersiz kaldığınızı hissetmeniz kolay. Ancak burada olmanız, bu dinamikleri düşünmeniz, ne kadar derinden önemsediğinizi gösteriyor ve en önemli şey de bu. Birkaç dakikalık bire bir zaman ayırmak veya cesaretlendirici sözler söylemek gibi küçük değişiklikler bile büyük bir fark yaratabilir. Adım adım ilerleyin. Bunu yapmanın mükemmel bir yolu yok; sevgi ve niyetle dolu kendi yolunuz var. Kaynak: Motherly
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.