Gönderi tarihi: 30 OcakOck 30 Admin Hangi sıklıkla duş almalısınız? Sosyal normlara karşı gelen bir doktordan tavsiyeler Cildimiz, yaklaşık 15 ila 20 fit kare (1,4 ila 1,9 metrekare) yüzey alanıyla en büyük organımız olarak kabul edilir — ve bazıları, saç kökleri ve ter kanalları tarafından oluşturulan girintiler ve çıkıntılar dikkate alındığında, bu tahmini en az 10 kat daha fazla yapar. Vücudumuzun ilk savunma hattıdır ve (diğer şeylerin yanı sıra) dışarıyı dışarıda ve içimizi içeride tutmakla görevlidir. Ve cildimizi tertemiz tutmayı severiz, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde. ABD'deki güzellik ve kişisel bakım ürünleri pazarı (cilt, saç, ağız, duş ve banyo, kozmetik ve koku ürünlerini içerir) 2024'te 100 milyar dolardan fazlaydı ve büyümeye devam etmesi öngörülüyor. "Herhangi bir eczaneye girdiğinizde, soğuk algınlığı ve grip ilaçlarının yanında şampuan ve sabun koridorları görürsünüz. Beni düşünmeye sevk etti: Bütün bunlar ne için?" Dr. James Hamblin, yakın zamanda CNN Baş Tıbbi Muhabiri Dr. Sanjay Gupta'ya Chasing Life adlı podcast'inde söyledi. "Bunun ne kadarı sağlık için gerekli? Ve bunun ne kadarı sadece kişisel bir tercih? Zaman ve para mı kaybediyorum? Daha az yapsam daha mı iyi olur?" Bunların hepsi, koruyucu tıp ve halk sağlığı doktoru ve daha sonra The Atlantic için yazarlık yapan Hamblin'in araştırmak istediği sorulardı. Bu yüzden duş almayı bıraktı - kelimenin geleneksel anlamıyla - yaklaşık beş yıl boyunca. (Hikayeden dehşet içinde çıkmadan önce lütfen okumaya devam edin.) Hamblin'in 2020 tarihli kitabı "Clean, The New Science of Skin", deneyini belgeliyor ve temizlik ve hijyenin tarihini izliyor. "Kitapta, beş yıl önce bıraktığımı dikkatlice yazdım - ve bıraktım," diye açıkladı ve o yılların deneme yanılmaya adandığını belirtti. "O süre zarfında... her türlü farklı ürünü denedim. Bu, her türlü farklı rejimin denendiği bir kurstu. Yani, beş yıl boyunca hiç duş almadım - hayır. Ama insanlar bunu gerçekten duymak istiyordu." Ama, dedi, "Kesinlikle çok uzun bir süre çok minimalisttim." Şu anda Yale Halk Sağlığı Okulu'nda öğretim görevlisi olan Hamblin, kişisel bakım ürünleri etrafında "büyük bir sağlık halesi" olduğunu söyledi. Bunları hijyeni teşvik edici olarak düşünüyoruz çünkü birçoğu tıbbi iddialarda bulunuyor ve bu iddialar yalnızca akıllıca pazarlamadan ibaret. "Bu ürünlerin çoğunun hastalık bulaşmasını önlemek için aslında bir şey yaptığına bakarsanız (sadece) üzerinizde hastalık bulaştırabilecek vücut sıvıları olmamasını sağlamak dışında, geri kalanı sizi iyi hissettiriyor ve güzel görünmenizi sağlıyor." Sabunun değerli bir araç olduğunu, özellikle yapışkan, yağlı maddeleri parçalamaya yardımcı olduğunu söyledi. "Ama genellikle yıkamanın çoğunu yapan daha çok mekanik kuvvettir," dedi. "Ellerinizi suyun altında birbirine sürttüğünüzde, bunun çoğunu çıkarırsınız." (Açık olmak gerekirse, çoğu durumdan bahsediyoruz, örneğin gıda işçileri veya ameliyat için steril olmaya çalışan cerrahlardan değil.) Hamblin, kitabını yazmaya ilham vermesinin kısmen o dönemde oldukça yeni bir sağlık trendinden kaynaklandığını söyledi. "İnsanlar aniden probiyotik almaya ve optimum bağırsak florasına sahip olmak istemeye başladılar," dedi. "Ve aynı şeyin cilt sağlığında da potansiyel olarak gerçekleştiğini gördüm çünkü etrafınızda trilyonlarca mikrop var. Cilt mikrobiyomu bağırsak mikrobiyomundan daha küçüktür, ancak benzer bir ilkedir." Tıpkı bağırsağımızda olduğu gibi cildimizde de bol miktarda ve çeşitli bir mikrobiyal topluluk yaşar. Cilt mikrobiyomu, hem vücudumuzun iç dünyası hem de dış dünya ile etkileşime giren bir aracıdır. Bu etkileşimlerin sonuçları, bireysel sağlığımızı ancak yeni anlamaya başladığımız şekillerde etkiler. Sürekli olarak yıkamak sorunlara yol açabilir. “Cildinizin doğal olarak salgıladığı yağlar ve kimyasallar ile o ciltte yaşayan cilt mikrobiyomu arasında bir uyum vardır,” diye açıkladı. “Sıcak bir duş aldığınızda ve (sabun) kullandığınızda mikrobiyomu geçici olarak bozarsınız. Ancak cildinizi kurutarak ve tüm yağları yok ederek, esasen o mikropların yaşadığı toprağı da bozarsınız.” Bu mutlaka kötü bir şey değil, dedi, “ancak dinamiği değiştirir. Ve egzama veya aknede olduğu gibi (olan) bir iltihaplı basamağa yatkınsanız, (o sorunu) daha da kötüleştirebilirsiniz.” Bunu, her zaman toprak için iyi olmayan bir ormanın tamamen kesilmesine benzetti. “Bağırsak mikrobiyomu hakkında gerçekte bildiğimizden daha fazlasını bilmiyoruz,” dedi. “‘Şu bir mikrobu yok ettin; "Bu mikrobu geri koyacağız ya da onu başka biriyle değiştireceğiz ve kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Anlaması zor, çok daha bütünsel bir ekosistem." Duş alışkanlıklarınızı değiştirerek daha doğal (ve muhtemelen daha sağlıklı) bir cilt mikrobiyomu beslemekle ilgileniyorsanız, insanlara nasıl bir kişisel bakım rejimi izlemeleri gerektiğini söylemek istemeyen Hamblin'in aklında tutması gereken beş şey var. Banyo yapmak hijyenle aynı şey değildir Hijyen, bulaşıcı hastalıkların bulaşmasını önlemek için yapılır, dedi Hamblin, temizlik ise daha kişisel ve ritüelistiktir. Hijyen, "tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkamak gibi, böylece hiçbir vücut sıvısını yaymazsınız - elinize hapşırmaz ve sonra birinin elini sıkmazsınız - diğer insanları hasta etmemek için özellikle yapacağınız şeylerin en temelleridir" dedi Hamblin. "Temizlik, kendinizi yenilenmiş ve tazelenmiş ve en iyi halinizde hissetmenin çok daha geniş bir kategorisidir" dedi. "Ve kesinlikle tamamen kozmetik değildir: Bunun psikolojik bileşenleri vardır." Her gün baştan ayağa sabunlanmanın "tamamen kozmetik ve eğlence amaçlı bir tercih" olduğunu ve sağlığınız için gerekli olmadığını ekledi. Hamblin, birisinin çok kötü kokarak ve çok dağınık görünerek dolaşabileceğini ve hiç kimse için sıfır risk oluşturabileceğini belirtti. "Ancak bunların birbirine karıştırılmasının uzun bir geçmişi var... mikrop teorisi öncesi zamanlarda bile." Uygun bir duş için üzerinde anlaşılmış bir tanım yok Bazı insanlar için durulamak yeterlidir, diğerleri ise çorbadan fındığa kadar şımartılma deneyimini ister. Ve bu iki seçenek arasında geniş bir yelpaze vardır. Hamblin, "Bazı insanlar için uyanmış ve güne başlamış gibi hissetmek ve kendilerini yenilenmiş hissetmek önemlidir - ve bu bir tür ritüeldir," dedi. "Saçlarını yıkamasalar ve neredeyse hiç sabun kullanmasalar ve bunu yapmak iki dakika sürse bile, bu yine de önemlidir. "Diğer insanlar, 'Hayır, gerçekten köpürtüp tüm rutini uygulaman ve ... (bunu) duş almak için baştan ayağa ovman gerekiyor' derlerdi." 30 saniyede girip çıkan insanların 15 dakikada çıkan biriyle aynı deneyimi yaşamadığı doğru olsa da, seçim son derece kişiseldir. Belki de çocukken "nasıl yapman gerektiğini" öğrendin ve sonra yetişkin olduğunda kendi rutinini uyarladın, dedi. Peki bu değişiklikleri ne etkiledi? Pazarlama algımızı renklendiriyor Temelleri öğrendikten ve kendi başımıza bırakıldıktan sonra, geleneksel ve sosyal medyada okuduklarımız ve gördüklerimiz ve toplumda karşılaştıklarımız, kolektif olarak neyin kabul edilebilir olduğuna dair fikirlerimizi etkiliyor. "Bir sürü pazarlama ile boğuluyorsunuz - bazılarını içselleştiriyorsunuz, bazılarını içselleştirmiyorsunuz, gerekli ve iyi veya yapmazsanız iğrenç olarak görüyorsunuz," dedi. "Her gün, hatta günde iki kez veya terlediklerinde duş almaları gerektiğini hisseden birçok insan var. Ve çok daha az sıklıkta (duş alan) ancak bundan bahsetmekten hoşlanmayan başka insanlar da var," dedi. Hamblin, insanların hala damgalandığı ve açıkça yüzlerine karşı "iğrenç" veya "iğrenç" olarak adlandırıldığı birkaç alandan biri olduğunu söyledi. "Biliyorum çünkü bana çok sık böyle denildi." Ürünler hemen hemen aynıdır Saçınıza ve vücudunuza ne süreceği kişisel bir tercihtir ve estetikle ilgilidir: Sizin için neyin işe yaradığını, hangi hissi ve kokuyu tercih ettiğinizi söyler Hamblin. "Ambalajlarda yapılan tıbbi iddialara dayanarak bir şeyler yapmazdım," diye ekler. "Eğer sizin için hepsi aynıysa ve güzel görünen şişeleri veya kokuları özellikle umursamıyorsanız ve ne kullanırsanız kullanın cildinizin aynı göründüğünü ve hissettirdiğini düşünüyorsanız, o zaman en ucuz olanı seçerdim çünkü kimyasal olarak çok az fark vardır," der. "Sabunlar ve deterjanlar yalnızca belirli bir şekilde değişebilir. Ve diğer her şey, ya sizi belirli bir şekilde kokutmak için yapılmış katkı maddeleridir, yani kokular veya cildinize sürdüğünüz deterjanın kurutucu etkilerini ortadan kaldırmak için tasarlanmış yumuşatıcılar içerirler." Pandemi mikrobiyoma olan ilgiyi geriletti Covid-19 2020'de pandemi haline geldiğinde, tüm mikropları öldürme rehberliğini izledik. "İnsanların cilt mikrobiyomuna, endüstriye, bilime olan ilgisinde gerçek bir duraklama oldu," dedi. "Ve çok geriye gittik ... 'Sadece cildimdeki her şeyi yok et. Hiçbir şeye maruz kalmak istemiyorum,'" dedi ve bunun bir acil durum sırasında iyi ve gerekli olduğunu ekledi. Ancak bu değişiyor olabilir. "Şimdi pandemiden önceki halimize doğru yavaş yavaş geri dönüyoruz," dedi. Ürünlerde ciltteki sağlıklı mikroplarla ilgili bazı pazarlamalar bile gördüm ve insanlar buna bir fikir olarak daha açık hale geldiler." Kaynak: CNN
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.