Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Dünyanın en büyük dini gösterilerinden biri gerçekleşiyor ve sayılar şaşırtıcı

Milyonlarca Hindu müridi, dünyanın en büyük dini buluşması Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinde başlarken kutsal sularda yıkanıyor.

Maha-Kumbh-Mela-festival-Sacred-Pitcher.jpeg

Önümüzdeki altı hafta içinde, Prayagraj şehrindeki nehir kıyısındaki Maha Kumbh Mela veya Kutsal İbrik festivaline 400 milyon kişinin katılması bekleniyor.

Festival, her 12 yılda bir, dört şehirden birinde her üç yılda bir düzenlenen Kumbh Mela'nın en büyük buluşması olduğu için, büyük anlamına gelen "Maha" ön ekini taşıyor.

Prayagraj'da, takipçiler günahlarından arınmak ve "manevi kurtuluşa" bir adım daha yaklaşmak için üç kutsal nehrin -Ganga, Yamuna ve efsanevi Saraswati- birleştiği yer olan Triveni Sangam'da yıkanacaklar.

Kumbh, Hindu mitolojisinden ve ölümsüzlük iksirini içeren bir sürahi için kavga eden iblisler ve tanrılar efsanesinden esinleniyor. Dövüş sırasında, sürahiden dört damla Dünya'ya, festivale dönüşümlü olarak ev sahipliği yapan Prayagraj, Nashik, Haridwar ve Ujjain'e düştü.

Toplantı, ülkenin dört bir yanından gelen sadhu olarak bilinen Hindu din adamlarının büyük kalabalıklarını çekmesiyle özellikle iyi biliniyor. Sadhular, dünyevi mallardan ve yaşamdan vazgeçmiş, dreadlock'ları, külle kaplı vücutları ve parlak -ve bazen minimal- kıyafetleriyle ünlü münzevilerdir. Salı sabahı, festivalin başlangıcındaki önemli bir anın parçası olarak çok sayıda çıplak sadhu suda yıkandı.

Hindistan Başbakanı ve Bharatiya Janata Partisi (BJP) lideri Narendra Modi, UNESCO tarafından 2017'de "insanlığın somut olmayan kültürel mirası" olarak kabul edilen festivale dünyanın dört bir yanından insanları davet etti.

Yetkililer, etkinliği yalnızca dini bir toplantı olarak değil, geçmişte hem Bollywood hem de Hollywood yıldızlarını çeken kültürel bir gösteri olarak tanıtıyor.

Pazar günü, Müslümanlara karşı kışkırtıcı söylemleriyle tanınan Uttar Pradesh'in safran giysili rahibi ve başbakanı Yogi Adityanath, milyonlarca insanın "Sangam'ın kutsal sularına daldığını" söyledi.

Eskiden Allahabad olarak bilinen Prayagraj, 2018'de Adityanath tarafından Hindu hacılar için manevi bir varış noktası olarak şehrin kimliğinin tanınması amacıyla yeniden adlandırıldı.

Moğol imparatoru Ekber tarafından şehre verilen Allahabad isminin kaldırılması, Modi'nin Hindistan'ı laik, çoğulcu bir devletten Hindu inancına sahip ve Hindu inancı için bir ulusa dönüştürme hırslarıyla uyumlu sembolik bir hareketti.

Bu yılki festival, normalde 6 milyon insana ev sahipliği yapan Prayagraj'a gelen ziyaretçi akını için tesisler inşa etmek için yıllarca planlama ve milyonlarca dolar gerektirdi.

Yaklaşık 160.000 çadır, 150.000 tuvalet ve 776 mil (1.249 kilometre) içme suyu boru hattı, yaklaşık 7.500 futbol sahası büyüklüğünde, 4.000 hektarlık bir alanı kaplayan geçici bir çadır kente kuruldu.

2013 yılında, hacılar şehirde toplanırken bir tren istasyonunda yaşanan kalabalıkta onlarca kişi öldü ve yaralandı. Hindistan'daki dini toplantılarda bu tür ölümcül olaylar nadir değildir ve genellikle yeterli kalabalık kontrolü ve güvenlik önlemlerinin eksikliğini vurgular.

Yetkililer, bu yıl Prayagraj'da ziyaretçileri korumak için ekstra güvenlik önlemleri alındığını, bunların arasında şehrin dört bir yanında 1.000'den fazla polis memurunun görev yaptığı kontrol noktaları bulunan bir güvenlik çemberi olduğunu söylüyor.

Merkezi hükümete göre, şehrin dört bir yanına yapay zeka destekli 2.700'den fazla güvenlik kamerası yerleştirilecek ve yüzlerce uzman tarafından önemli noktalarda izlenecek.

Hükümet, havadan dronların yukarıdan gözetleme sağlayacağını ve ilk kez 100 metreye kadar dalış yapabilen su altı dronlarının 7/24 kapsama sağlamak için etkinleştirileceğini ekledi.

Çok sayıda hacı adayının trenle bölgeye seyahat etmesi bekleniyor, bu nedenle yetkililer 3.000 özel tren ve 13.100 tren hizmeti ekledi.

Uttar Pradesh eyalet hükümetine göre, bağlantıyı iyileştirmek için on dört yeni üst geçit ve alt geçit, 11 yeni yol koridoru, 7.000 otobüs, 550 servis otobüsü, yedi yeni otobüs durağı ve 30 ponton köprü de eklendi.

Festival 26 Şubat'ta sona eriyor.

Kaynak: CNN

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.