Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Ben Bir Demans Uzmanıyım - İşte Alkolü Bırakmanız Gereken Tam Yaş

Dr. Restak'ın How To Prevent Dementia adlı kitabında nörolog ve yazar, içki içmenin -özellikle düzenli olarak büyük miktarlarda- beyin sağlığınıza zarar verebileceğini ortaya koydu. Bunun "doğrudan bir nörotoksin" olduğunu paylaştı.

Demans-alkol.jpeg

Gerçekten de, alkol hafızamıza bu kadar zarar verebildiğinden, her yaştan insanın içkiyle ilişkisini yeniden gözden geçirmesini öneriyor.

"Kendinize 'neden içiyorum?' diye sorun. Cevap 'çünkü alkol ruh halimi yükseltmeme ve kaygımı azaltmama yardımcı oluyor' ise, biraz tehlikede olabilirsiniz ve muhtemelen tamamen bırakmak en iyisidir," diyor kitabında.

Sosyal eğlence veya tatma amaçlı şarap içiyorsanız "muhtemelen daha az korkacaksınız" olsa da, nörolog yine de içki içenlerin bir durak noktasını öneriyor.

Dr. Restak, "65 yaşında veya daha büyükseniz, alkolü diyetinizden tamamen ve kalıcı olarak çıkarmanızı şiddetle tavsiye ediyorum," diyor.

Neden 65?

Bunun bir kısmı düşme riskinizle ilgilidir.

Dr. Restak, Alzheimer için ağır sigaradan daha az risk faktörü olmasına rağmen, alkolün yine de hafızanıza zarar verebileceğini söylüyor - ancak etkileri kalçalarınız üzerinde daha kötü olabilir.

Doktor, "Alkol ayrıca yaşlılar arasında sık düşme bağlamında da görülmelidir" dedi.

"Düşmelerden kaynaklanan ölüm oranları, özellikle yaşlı erkekler arasında artıyor" diye belirtiyor ve ölümlerin 2007-2016 arasında %30 arttığını ekliyor. Düşmelerin 70 yaş ve üzeri kişilerdeki kazara ölümlerin %70'inden sorumlu olduğunu söyledi.

Bu nedenle, 65 yaşından sonra tüketiminizi sınırlamanız önerilir - özellikle "güçte azalma, kas atrofisi, denge sorunları ve ilaç kullanımı gibi düşmelere katkıda bulunan diğer faktörlerden zaten muzdaripseniz. Bu durumda, alkol içmek özellikle tehlikeli olabilir."

Alkol beyni başka nasıl etkiler?

Evet ― sadece aşırı alkol tüketiminden kaynaklanan özel bir bunama türü vardır.

Dr. Restak, Korsakoff sendromu olarak bilinen durumun "yakın hafızanın ciddi şekilde kaybolmasıyla" işaretlendiğini ve "alkolün beyin üzerindeki doğrudan etkisinden kaynaklandığını" söylüyor.

Bunun nedeni, tiamin seviyelerinizin düşmesidir, yani "normalde işleyen ağır bir içici bir saat içinde kafası karışabilir, dengesini kaybedebilir, sendeleyebilir ve düşebilir. En çok etkilenen şey yakın zamandaki olayların hafızasıdır" diyor doktor.

Dr. Restak, bu rahatsızlığa sahip olanların hafızalarındaki boşlukları "konfabülasyon" ile doldurabileceklerini de belirtiyor ― yani Salı günü ne yaptıklarını unuttularsa ve onlara o gün onları bir lunaparkta gördüğünüzü söylerseniz, hikayeye uyacaklar ve hatta hikayeyi süsleyecekler (yalan söylemeden ― gerçekten inanıyorlar).

Dr. Restak, alkolün aşırı tüketiminin beyin sağlığınıza iyi gelen B12 seviyenizi de etkileyebileceğini söylüyor.

Tamam, tamam, Ocak ayını kuru geçireceğim...

Kaynak: HPUK

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.