Zıplanacak içerik

Elektrikli Aracımı Haftalarca Soğuk Ortamda Şarja Takmadan Bıraktım. Ne Kadar Menzil Kaybettim?

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Elektrikli Aracımı Haftalarca Soğuk Ortamda Şarja Takmadan Bıraktım. Ne Kadar Menzil Kaybettim?

kia_EV6_2023_asset-carousel-5.jpg

Kia EV6'm tatillerde neredeyse bir ay boyunca soğuk bir garajda fişi çekilmeden bırakıldı. Kaybettiğim menzil miktarı gerçekten şaşırtıcıydı.

New York'un kuzeyindeki kışlar şaka değil. Yaşadığım yerde, Şükran Günü'nden itibaren Ocak ve Şubat tarzı soğuk havayla boğuşmaya başladık ve şanslıysak çoğu gün yüksek sıcaklıklar 30'ların altına düştü. Bununla başa çıkmanın birçok yolu var. Şiddetle tavsiye ettiğim bir yöntem, kaliteli yün çoraplara yatırım yapmak; daha da iyi bir fikir, daha sıcak bir yere uçak bileti almak.

Ancak bir elektrikli araç sahibiyseniz ve arabanızı birkaç hafta boyunca yalnız bırakmanız gerekiyorsa ve çok soğuk bir yere park edileceğini biliyorsanız, geri döndüğünüzde ne tür bir menzil bekleyebilirsiniz? Özellikle soğuk sıcaklıkların lityum iyon pillerin düşmanı olduğunu biliyoruz. Aşırı sıcaklarda özellikle iyi performans göstermeseler de, sıcaklıklar düştüğünde daha da kötü performans gösterirler.

Bu yüzden eşim ve ben oldukça iddialı bir tatil programı planladığımızda - yaklaşık bir ay memleketimiz Teksas'ta eyalette seyahat edip arkadaşlarımızı ve ailemizi görecektik, tüm bunlar CES 2025'i çekmek için Las Vegas'a gitmemden önceydi - Kia EV6'mızla küçük bir deney yapma şansımız oldu.

15 Aralık'tan 10 Ocak'a kadar uzakta olacaktık. (Evet, merak ediyorsanız, tatiller bizim için çok yoğundu.) Ayrılmadan önce, arabanın akü ömrünü korumak için uzun bir yolculuğumuz olmadığı sürece çoğu gün yaptığımız gibi EV6'yı %80'e kadar şarj ettik. Sonra onu fişten çekip, soğuk, müstakil garajımızda, sıcaklıklar ortalama 30'larda iken - bazen 54 derece Fahrenheit kadar yüksek, bazen 12 derece kadar düşükken - bırakıyorduk. (Hava durumu garip.)

EV'lere aşina olmayanlar arasında yaygın bir korku vardır: Arabalarını birkaç gün veya hafta boyunca bir yolculuk için park halinde bırakmak ve sonra havaalanına döndüklerinde tamamen bitmiş bir pil bulmak zorunda kalacakları. Sonuçta, kullanılmasa bile herhangi bir pil zamanla şarjını kaybeder. Peki EV6'yı fişten çekersek ve özellikle EV dostu olmayan bir havada, neye geri döneriz? Bunu öğrenmek için harika bir fırsat.

Bağlam için, benim EV6'm Çift Motorlu AWD Wind modelidir. Resmi olarak EPA tarafından 282 mil menzil olarak derecelendirilmiştir, ancak yerleşik bilgisayarının projeksiyonları, sürdüğüm diğer birçok EV'den daha çok hava durumuna bağlı olarak değişmektedir. Ilımlı sonbahar ve yaz havalarında, arabanın menzili birçok kez 300 milden fazla olarak okundu. Son zamanlarda kışın, bundan çok daha düşüktü. Bu projeksiyonları gerçek dünya menzil sonuçlarına çevirmek için çalışıyorum, bu yüzden orada kalın.

Bu yüzden Teksas'a doğru yola çıktığımızda Kia'nın %80 şarjlı olduğundan emin olduk, bu da 183 mil menzil anlamına geliyordu. Sonra araba 28 gün boyunca orada durdu, evimdeki ChargePoint Level 2 şarj cihazından tamamen çıkarıldı ve Kia akıllı telefon uygulamasını kullanarak hiç kontrol etmedim (bu uygulama, ne olduğunu görmek için arabayı ve 12 voltluk pilini kısa süreliğine çalıştırır.)

Ve geri döndüğümüzde, EV6'nın... %78 şarjla 180 mil menzili vardı.

Ve sonra bunun fotoğrafik kanıtını almak için birkaç dakika sonra geri döndüğümde, arabanın bilgisayarı biraz daha yüksek, yine 183 mile kadar menzili gösterdi.

Başka bir deyişle, temelde hiç menzil kaybetmedik. Belki %2, arabanın menzil hesaplayıcısına inanılacaksa, ama bu açıkça herhangi bir kayıp mil anlamına gelmiyordu. Yani evet: EV'nizi bir süre fişe takılı bırakabilirsiniz ve pil (kritik 12 voltluk pil dahil) siz yokken tamamen bitmeyecektir.

Burada belirtmem gereken nokta, her şeyden önce, uzun vadede saklamanız gerekirse tam olarak ne yapmanız gerektiğini bilmek için kullanım kılavuzunuza başvurmanız gerektiğidir. Çoğu kılavuz, mümkünse fişe takılı bırakmanızı önerir, çünkü böylece arabalar gerektiğinde otomatik olarak uygun şarj seviyesini koruyabilir.

Ancak pil sağlığı girişimi Recurrent'taki arkadaşlarımızın da belirttiği gibi, bazı EV'ler diğerlerinden farklıdır; bir Hyundai'yi (aslında benim Kia'mla aynı araç) fişe takılı bırakmanızı önerir, ancak Ford, bir Mustang Mach-E'yi 30 günden fazla saklanması gerekiyorsa 12 voltluk pil bağlantısı kesilmiş halde yaklaşık %50'den başlayarak fişe takılı bırakmanızı önerir. Tesla ayrıca aracınızı uygulama ile çok sık rahatsız etmeden, depolanırken prize takılı bırakmanızı öneriyor ve ayrıca güç tüketimini düşük tutmak için Sentry Modu gibi özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz.

İşte kılavuzumun EV6'nın daha uzun süre depolanması için önerdiği şey: Araç uzun bir süre kullanılmayacaksa, boşalmasını önlemek için yüksek voltajlı pili üç ayda bir şarj edin. Ayrıca, araç aküsü şarjı yetersizse, kapasiteyi doldurmak ve araca servis vermek için aracı hemen şarj edin."

Yani EV6'mdan gerçekten üç ay boyunca uzakta kalacaksam, muhtemelen onu garajımda prize takılı bırakırdım, ardından akıllı telefon uygulamam aracılığıyla periyodik olarak kontrol ederdim, gerektiğinde şarj etmeyi planlardım.

Burada insanlara içten yanmalı bir aracı aylarca saklamanın da iyi bir fikir olmadığını hatırlatmak isterim. 12 voltluk bir akü ölebilir, benzin buharlaşabilir, sıvılar bozulabilir vb. Ama açıkçası, EV6'm haftalarca park halinde kalmayı, sahip olduğum birçok eski benzinli arabadan daha iyi idare etti. Uzun yolculuğumuz sırasında kendini çok iyi gösterdi.

İşte ders: Kullanım kılavuzunuza bakın, ancak EV'nizi uzun süre soğukta park halinde bırakmak muhtemelen o kadar da büyük bir sorun olmayacaktır.

Kaynak: IEG

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.