Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, Trump'ın Temiz Enerjiyi Çöpe Atmasından Yararlanmaya Hazır

Başkan seçilen Donald Trump'ın önünde sadece dört yıl iktidarda kalabilir - Amerikan demokrasisi devam ederse - ancak bu dört yıl iklim değişikliğiyle mücadelede kritik olabilir. ABD'nin sadece iklim mücadelesinden çekilmekle kalmayıp bu çabada zararlı bir güç haline gelmesiyle, dünyanın geri kalanı büyük bir müttefik olmadan nasıl devam edeceğini çözmeye çalışıyor.

china-clean-energy.jpeg

Trump, fosil yakıt şirketlerine temelde istedikleri her şeyi yapacağına dair güvence verdi ve göreve geldiği ilk gün "diktatör" olacağını ve böylece "del, del, del"ebileceğini söyledi. Elektrikli araç sektörünü yerden yere vurdu, rüzgar türbinlerinin tüm kötülüklerin kökü olduğuna ikna olmuş gibi görünüyor ve iklim değişikliğini defalarca "aldatmaca" olarak adlandırdı. Krizle mücadele etmeye çalışan uluslararası koalisyonun bir parçası olmaya hiç ilgi duymuyor gibi görünüyor ve küresel ortalama sıcaklığın sanayi öncesi seviyelerin 2 santigrat derece üzerine çıkmasını önlemeyi amaçlayan Paris iklim anlaşmasından ABD'yi bir kez daha çekmesi bekleniyor.

Başkan Joe Biden yönetiminde ABD, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli ilerleme kaydetti ve onun yönetiminde başlatılanların önemli bir kısmı muhtemelen devam edecek. Ancak Trump, iklim politikalarını tersine çevirecek ve Amerika'nın fosil yakıtlara olan bağımlılığını uzatacak. Avrupa Birliği, Çin ve iklim mücadelesindeki diğer önemli oyuncular, her zaman yaptıkları gibi Amerikan siyasetinde olup bitenlere yakından dikkat ediyor ve ABD ne yaparsa yapsın iklim çabalarını sürdürmeye hazırlar.

"Muhtemelen 'Aman Tanrım. Yine mi?' diye düşünüyorlar," diyor Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'daki Çevre Çalışmaları profesörü ve Liderliği Yeniden Tasarlama Merkezi'nin yardımcı direktörü Sikina Jinnah. "[Trump'ın zaferi] sadece Avrupa'ya değil, dünyanın geri kalanına da çok taraflı müzakerelerde güvenilmez bir ortak olduğumuzu gösteriyor - sadece iklim bağlamında değil, çok daha geniş anlamda."

AB İklim Komiseri Wopke Hoekstra, Trump ile belirli iklim konularında çalışıp çalışamayacağını görmek istediğini söyledi, ancak ABD muhtemelen küresel iklim mücadelesinden çekilecek. AB'den bazı yetkililer, diğer ülkelerin bu boşluğu doldurabileceğini ve yenilenebilir enerji sektöründe lider olabileceğini öne sürdü.

"ABD işbirliği yapmaya istekli olmazsa Avrupa'nın kendi işini yapacağı hissi var," diyor Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'nda Avrupa siyaseti ve politikası alanında yardımcı doçent olan António Valentim. "ABD'nin özellikle iklim konularında ve diğer konularda daha az lider olarak görülmesinin çok muhtemel olduğunu düşünüyorum."

Valentim, ABD gibi güçlü bir müttefik olmadan Avrupa'nın iklim sorunları söz konusu olduğunda dünya sahnesinde daha az güçlü bir aktör haline gelebileceğini, ancak ABD'nin iklim mücadelesinden çekilmesinin bazı Avrupa ülkelerini iklim değişikliğini ele alma ve yenilenebilir enerjiyi benimseme konusunda daha kararlı hale getirebileceğini söylüyor.

"Sanayileşmiş ülkelerin -yani ABD hariç OECD ülkelerinin- iklim çabalarını yalnızca yenilenebilir enerji geçişinin şu anda yapım aşamasında olduğu ve birçok yerde ekonominin çeşitli bölümlerini elektriklendirmenin maliyet açısından verimli ve güvenliği artırıcı olacağı ölçüde sürdüreceğini düşünüyorum," diyor Oxford Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü olan Federica Genovese Rolling Stone'a. "Şimdi, bunun OECD ülkelerinde evrensel olarak ortaya çıkacak bir model olduğunu düşünmüyorum. Avustralya, Kanada gibi bazılarının büyük, yani nispeten ucuz fosil yakıt kaynakları var."

Genovese, Brüksel'deki AB yetkililerinin muhtemelen "önümüzdeki dört yıl içinde ABD'nin iklim liderliğine güvenmediklerini" ancak gerçek eylemin Avrupa'da da bir çekişme noktası olabileceğini söylüyor. Avrupa Parlamentosu'nun kendisi son yıllarda sağa kaydı, bu da bazı iklim çabalarının içeride durmaya başlayabileceği anlamına gelebilir.

Bu arada, şu anda dünyanın en büyük karbon emisyonuna sahip olan Çin, yenilenebilir enerjinin benimsenmesinde büyük adımlar atıyor. ABD'nin enerji politikası konusunda ne karar verirse versin, bunun üzerinde çok az etkisi olacak ve Çin, küresel yenilenebilir enerji pazarında daha da baskın hale gelmek için Amerika'nın tutarsızlığından faydalanabilir.

"Çin, iklim politikalarında küresel lider olarak bir nevi konumlanıyor," diyor Jinnah. "Çin, yenilenebilir enerjide ve elektrikli araçlarda küresel lider olarak ortaya çıktı. Son birkaç yıldır, Küresel Güney'deki ülkeler arasında liderlik rolü üstlendiler ve bu ülkelerle gerçekten güçlü bir kimlik politikasına sahip gibi görünüyorlar."

Çin, Afrika ve Küresel Güney'in diğer bölgelerindeki yenilenebilir enerji projelerine büyük bir yatırımcı haline geldi. Ülke halihazırda dünyadaki güneş panellerinin yüzde 80'ini üretiyor ve dünyadaki rüzgar türbini üretim kapasitesinin yüzde 60'ını kontrol ediyor. ABD yenilenebilir enerji sektöründe daha az rekabetçi hale gelirse, bu muhtemelen Çin'e en çok fayda sağlayacaktır.

Dünyanın iklim değişikliğine karşı mücadeleyi kazanmak için sonsuz bir zamanı yok ve en yüksek potansiyeli kullanılmadığı her yıl, insanlığın iklim değişikliğinin daha da kötü etkileriyle karşılaşma olasılığını artırıyor.

Princeton Üniversitesi'nde jeoloji bilimleri ve uluslararası ilişkiler profesörü olan Michael Oppenheimer, 2 santigrat derecelik ısınmayı önlemenin bu noktada "oldukça zayıf" görünmeye başladığını söylüyor. İnsanların kendilerini "giderek daha tehlikeli bir araziye" yaklaşırken bulduğunu söylüyor.

Oppenheimer, "İklim konusunda bir tutumdan diğerine geçtiğimiz bu dört yıllık aralıklar, iklimi daha yüksek bir sıcaklıkta sabitleme olasılığını giderek artırıyor" diyor. "2,5 dereceyi aşacağımız konusunda gerçek bir tehdit olduğu konusunda çok endişeleniyorum. 3 dereceye çıktığınızda, bu gerçekten kötü. 2 dereceyi aşmamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız."

Oppenheimer, dünya 2 derecelik ısınmaya ve ötesine ulaştığında, ülkelerin aynı anda birden fazla aşırı hava olayıyla, örneğin bir kasırga veya büyük bir orman yangını halkı etkilerken korkunç bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

Eyaletler, özel sektör ve diğer kuruluşlar, federal hükümet bunu yapmayı reddederken iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olma çalışmalarına devam edebilecekler, ancak böylesine büyük bir sorun, daha küçük projelerin bir araya getirilmesiyle değil, büyük önlemlerle en iyi şekilde ele alınır. Trump temiz enerji sektörünün büyümesini durduramayacak, ancak fosil yakıt kullanımından acilen uzaklaşmanın gerektiği bir zamanda bunu yavaşlatabilir.

Bunun yerine Trump, fosil yakıt endüstrisini tamamen benimseyerek, iklim krizine karşı küresel mücadelede Amerika'nın lider rolünden fiilen vazgeçiyor. Belki de ABD, henüz çoğu kişi tarafından düşünülmemiş yeni bir endüstride yakında büyüme görecek: distopik sığınak endüstrisi. Mutlu yatırımlar.

Kaynak: Rolling Stone

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.