Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 3 Ocak Admin Gönderi tarihi: 3 Ocak Bu uygulama, bunama (demans) hastalığına yakalanma riskinizi önemli ölçüde azaltabilir Demans olmak istemiyorum. Gerçekten, gerçekten, gerçekten demans olmak istemiyorum. Neredeyse başka herhangi bir ölüm şekli benim için sorun olmazdı. Lütfen, sadece bunu yapmayın. Bu yüzden, artık orta yaşlara geldiğimden beri çok yürüyorum. Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanlar da dahil olmak üzere daha fazla egzersiz yapıyorum. Yeni beceriler öğrenmeye çalışıyorum, abur cuburu büyük ölçüde azalttım, daha fazla elma ve ıspanak yiyorum, sık sık oruç tutuyorum ve hatta -gerçekten- ilahiler söylemeye başladım. Ve şimdi bir müzik aleti çalmayı da öğreneceğim gibi görünüyor - ancak piyano, saksafon, flüt veya Cross-Granger Kanguru Kesesi Ton Aleti (evet, böyle bir şey var) olup olmayacağı başka bir konu. Bir enstrüman öğrenmenin ve çalmaya devam etmenin beyninizi daha güçlü, daha hızlı ve daha sağlıklı hale getirdiğine dair kanıtlar artıyor - ve demans olma riskinizi büyük ölçüde azaltabiliyor. Exeter, Brunel ve Londra üniversitelerinden araştırmacılara göre, ortalama yaşları 68 olan 1.100 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan yeni bir çalışma, "bir müzik aleti çalmanın daha iyi çalışma belleği ve yönetici işlevle ilişkili olduğunu gösteriyor." "Ayrıca şarkı söyleme ve yönetici işlev ile genel müzik yeteneği ve çalışma belleği arasında olumlu ilişkiler bulduk." diye eklediler. Araştırmacılar, şu anda bir enstrüman çalan kişilerde sonuçların, çocukken çalmayı öğrenmiş ancak devam ettirmemiş olanlara göre daha iyi olduğunu buldu. Çalmaya devam edenler genellikle haftada en az iki ila üç saat bunu yaptı. Araştırmacılar, "Şu anda bir müzik aleti çalan katılımcılarla daha önce çalmış olanlar arasında yapılan bir karşılaştırma, şu anda müzikle uğraşan kişilerde çalışma belleğinin üç ölçüsünden ikisinde ... ve çalışma belleği bileşiminde ... önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi." dedi. Araştırma, Journal of Geriatric Psychiatry'nin son sayısında yer alıyor. Ve bu çalışma da bir istisna değil: Birkaç on yıl öncesine dayanan araştırmalar var. Diğer çalışmalar, örneğin, hayatlarının bir noktasında bir müzik aleti çalan yetişkinlerin, çalmayanlara göre bilişsel testlerde daha iyi performans gösterdiğini ve daha iyi "küresel biliş, çalışma belleği, yönetici işlevler, dil ve görsel-uzamsal yeteneklere" sahip olduğunu buldu. Müzisyenlerin, müzisyen olmayanlara göre daha iyi ortalama uzun vadeli, kısa vadeli ve çalışma belleği vardı. Journal of Neuroscience ve Human Brain Mapping dergisindeki araştırmalara göre, profesyonel müzisyenlerin beyinleri MRI altında bile farklı görünüyor. Aktif müzisyenlerin aslında "daha genç" beyinleri olabilir. Araştırmalara genel bir bakış bunu gösteriyor. Case Western Reserve Üniversitesi'nde müzik terapisti ve psikiyatri alanında yardımcı öğretim görevlisi olan Seneca Block, beyin taramalarının kişinin çaldığı enstrüman türüne bağlı olarak bile farklı göründüğünü söylüyor. "Bir piyano çalanla bir telli çalgı çalan arasındaki farkı görebilirsiniz" diyor. Herkes ikna olmuş değil. Bilim insanları, bu çalışmaların çoğunun nedensellik değil, sadece korelasyon gösterdiğini belirtiyor. Müzisyenler çeşitli testlerde müzisyen olmayanlardan ortalama olarak daha iyi puan alsalar bile, bu şüphecilerin söylediğine göre, bir müzik aleti çalmanın beyninizi geliştirdiğini kanıtlamaz. Bu, daha iyi beyinlere sahip insanların müzik aleti çaldığı anlamına gelebilir. Bu makul bir nokta. Ancak müzik teorisinin neden kazandığını açıklayalım. Öncelikle, her çalışma ilişkisel değildir. Örneğin, bu çalışmada 62 ila 72 yaş arasındaki kişilere altı ay boyunca haftada bir saat piyano eğitimi verildi. Ayrıca her gün yarım saat pratik yapmaları söylendi. Dönemin sonunda, MR'lar kontrol grubundaki kişilere kıyasla beyinlerinde gerçek fiziksel farklılıklar gösterdi. Daha yaşlı bir grup insanın da altı ay piyano eğitimi aldığı benzer bir çalışma, piyano öğrenenlerin beyninin beş farklı bölgesindeki gri maddede artış olduğunu buldu. Başka bir çalışma, sadece dört aylık eğitimin (bu sefer klavye mızıka üzerinde) daha önce hiç enstrüman çalmamış 60'lı, 70'li ve 80'li yaşlardaki insanların beyinleri üzerinde bir etki yarattığını buldu. Bir çalışma, sadece iki haftalık müzik dersinden sonra bile bir etki buldu. Kaynak: MarketWatch Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.