Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2024 Ara 26 Admin Narın Sağlık ve Besinsel Faydaları Nelerdir? Narlar kalorisi ve yağı düşük ancak lif, vitamin ve mineral açısından zengindir. Faydaları arasında antioksidanlar, kalp sağlığı, idrar sağlığı, egzersiz dayanıklılığı ve daha fazlası bulunur. Narlar yuvarlak, kırmızı meyvelerdir. Ariller adı verilen çıtır çıtır, sulu yenilebilir tohumlarla dolu beyaz bir iç ete sahiptirler. Genellikle içinde kullanıldıkları canlı renkli meyve suyuyla tanınıyor olabilirler ancak bu eşsiz meyvelerin sunabileceği çok daha fazla şey vardır. Bu makale narların birçok sağlık faydasını incelemektedir. 1. Besinlerle dolu Genel olarak, narlar kalori ve yağ bakımından düşük ancak lif, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Aşağıda, ortalama bir narın tanelerinin besin değerleri verilmiştir: Kalori: 234 Protein: 4,7 gram (g) Yağ: 3,3 g Karbonhidrat: 52 g Lif: 11,3 g C Vitamini: Günlük Değerin (DV) %32'si Folat: DV'nin %27'si Magnezyum: DV'nin %8'i Fosfor: DV'nin %8'i Potasyum: DV'nin %13'ü Nar ve tanelerinin besin değerlerinin, çok fazla lif veya C vitamini sağlamayan nar suyundan farklı olduğunu unutmayın. 2. Antioksidanlar açısından zengindir Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olan bileşiklerdir. Yüksek miktarda serbest radikaller zararlı olabilir ve bir dizi kronik hastalığa katkıda bulunabilir. Narlar, punikalajinler, antosiyaninler ve hidrolize edilebilir tanenler dahil olmak üzere antioksidanlar ve polifenolik bileşikler açısından zengindir. Nar gibi meyvelerden antioksidan almak, genel sağlığı desteklemenin ve hastalıkları önlemenin harika bir yoludur. 3. İltihabı uzak tutmaya yardımcı olabilir Kronik iltihap, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kanser dahil olmak üzere birçok duruma katkıda bulunabilir. Nar yemek, bu kronik durumlarla ilişkili iltihabı önlemeye yardımcı olabilir. Bu, büyük ölçüde antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilen punikalajinler adı verilen bileşiklere atfedilir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, araştırmalar nar suyu tüketmenin belirli iltihap belirteçlerini azaltabileceğini göstermektedir. 4. Kanser karşıtı özelliklere sahip olabilir Araştırmalar, narın içindeki bileşiklerin kanser karşıtı özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Hayvan araştırmaları, narın karaciğer kanserinin erken evrelerinde tümör büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olduğunu da bulmuştur. Ayrıca, daha eski araştırmalara göre, nar özü prostat kanseri için faydalı olabilir. 5. Kalp sağlığına faydaları olabilir Nar gibi polifenolik bileşikler açısından zengin meyvelerin kalp sağlığına faydalı olabileceğine dair kanıtlar vardır. Örneğin, kalp hastalığı olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada, nar suyu içmenin göğüs ağrısının sıklığını ve şiddetini azalttığı ve kalp sağlığı üzerinde koruyucu bir etkiye işaret eden belirli biyobelirteçleri azalttığı görülmüştür. 6. İdrar sağlığını destekler Test tüpü ve insan çalışmaları, nar özünün böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. 2014 tarihli bir çalışmada, Güvenilir Kaynak, nar özünün tekrarlayan böbrek taşı olan kişilerde taş oluşumuyla ilişkili mekanizmayı engellediği bulunmuştur. Ek olarak, hayvan çalışmaları, nar özünün böbrek taşlarının yaygın bileşenleri olan kandaki oksalat, kalsiyum ve fosfat konsantrasyonunu düzenlemeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. 7. Antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir Nar bileşikleri zararlı mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı olabilir. Örneğin, kötü nefes ve diş çürümesine katkıda bulunabilen mikropların büyümesini azaltarak ağız sağlığını koruyabilirler. 8. Egzersiz dayanıklılığını artırabilir Narlardaki polifenoller egzersiz dayanıklılığını artırabilir. Küçük bir çalışmada, Güvenilir Kaynak nar özünün antrenmanlı bisikletçilerde yorgunluk süresini artırdığı ve performansı iyileştirdiği bulunmuştur. Diğer araştırmalar, güvenilir kaynak nar takviyelerinin hem dayanıklılığı hem de kas iyileşmesini iyileştirebileceğini bulmuştur. Ancak, nar suyu kullanan araştırmalar, egzersizden sonra kas iyileşmesi için hiçbir fayda bulmamıştır ve bu da daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir. 9. Beyniniz için iyidir Narlar, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan ellagitanninler adı verilen antioksidanlar içerir. Bazı araştırmalar, güvenilir kaynak ellagitanninlerin oksidatif hasarı azaltarak ve beyin hücrelerinin hayatta kalmasını artırarak beyni Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyabileceğini bulmuştur. Ellagitanninlerin bağırsakta urolithin A adı verilen bir bileşik ürettiğine inanılmaktadır ve bu bileşiğin beyindeki iltihabı azaltma ve bilişsel hastalıkların başlangıcını geciktirme yeteneği incelenmiştir. Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 10. Sindirim sağlığını destekler Nar yemek, birçok sağlık yönünde önemli bir rol oynayan bağırsak mikrobiyomunuzun sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Test tüpü araştırması, güvenilir kaynak narın yararlı bağırsak bakterilerinin seviyelerini artırabileceğini ve prebiyotik etkilere sahip olabileceğini göstermiştir. Prebiyotikler, bağırsağınızdaki yararlı bakteriler için yakıt görevi görür ve daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekler. Ek olarak, nar taneleri sindirim sağlığı için gerekli olan ve bazı sindirim rahatsızlıklarına karşı koruma sağlayabilen lif açısından zengindir. Sık sorulan sorular Narları her gün yerseniz ne olur? Araştırma, güvenilir kaynak 2 ay boyunca her gün nar suyu içmenin bazı kişilerde sistolik kan basıncını, diyastolik kan basıncını veya her ikisini birden düşürebileceğini öne sürüyor. Plasebo kontrollü 2022 çalışması, oral nar özütü ile günlük takviyenin, diğer cilt ve genel sağlık yararlarının yanı sıra, ciddi kırışıklıkların görünümünü azaltabileceğini, cilt mikrobiyomunu (mikroorganizmaları) iyileştirebileceğini ve cilt yağ üretimini azaltabileceğini gösterdi. 2023 sistematik incelemesi ayrıca, her gün nar tüketmenin sağlıklı bireylerde bilişsel işlevi iyileştirebileceğini ve bilişsel bozulma olasılığını azaltabileceğini buldu. Bilişsel, öğrenme, hatırlama ve bilgi anlama ile ilgili süreçleri ifade eder. Diyabet hastasıysanız, meyvenin yüksek şeker içeriği nedeniyle her gün nar yemek konusunda doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz. Nar neden bir süper besindir? Basit bir ifadeyle, süper besinler düzenli olarak yediğinizde sağlığınıza fayda sağlama potansiyeli olan besin açısından yoğun besinlerdir. Bazı insanlar narları iltihap giderici özellikleri ve yüksek lif, vitamin, antioksidan ve mineral içeriği nedeniyle bir süper besin olarak düşünebilir. Nar böbrek sağlığı için iyi midir? Narın böbrek sağlığına faydaları söz konusu olduğunda insanlarda yapılan araştırmalar sınırlıdır. Ancak, antioksidan açısından zengin besinler böbrekler de dahil olmak üzere tüm vücut için faydalar sağlayabilir. Ancak böbrek hastalığınız varsa, meyvenin yüksek potasyum içeriği ve bazı ilaçlarla etkileşime girme potansiyeli nedeniyle nar yemeyi sağlık uzmanınızla görüşmek isteyebilirsiniz. Nar çekirdeği yemek doğru mudur? Nar çekirdekleri yenilebilir ve birçok temel vitaminin harika bir kaynağı olabilir. Nar dünyanın en sağlıklı meyvesi midir? Nar oldukça besleyicidir ve dengeli bir diyete harika bir katkı sağlayabilir. Ancak tüm meyveler benzersiz bir besin seti sunar, bu nedenle narları çeşitli diğer sağlıklı meyvelerle birlikte tükettiğinizden emin olun. Nar kimler yememeli? Nar, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere belirli ilaçlarla etkileşime girebilir. Meyve ayrıca şeker ve potasyum açısından da zengindir. Bu nedenle, diyabet veya böbrek hastalığınız varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız sağlık uzmanınıza danışmayı düşünün. Sonuç Narlar antioksidanlar, lif ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Kaynak: HealthLine
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.