Gönderi tarihi: 21 Aralık , 2024 Ara 21 Admin Zeytinyağı sizin için iyi mi? Bu temel yemek pişirme malzemesinin hızlı besin değerleri Yağlar, bazıları kalp hastalığı riskini artırabilen trans yağlar içerdiğinden, yoğun kalorik değerleri nedeniyle genellikle kötü bir üne sahiptir. Sağlıklı bir yaşam sürmek için diyet yağlarına ihtiyacımız var. Vücudunuza enerji vermeye, hücre işlevini desteklemeye, organlarınızı korumaya, vücudunuzu sıcak tutmaya, besinleri emmeye ve hormon üretmeye yardımcı olurlar, diyor American Heart Association. Ancak, tüm yağlar eşit yaratılmamıştır; her türün kendine özgü faydaları olan farklı bir besin profili vardır. Zeytinyağı, yemek pişirmek için en popüler seçeneklerden biridir. Peki sağlıklı mıdır? İşte uzmanların söyledikleri. Zeytinyağı sizin için iyi mi? Evet! Top Nutrition Coaching'de kayıtlı bir diyetisyen olan Kat Benson, "Zeytinyağı, çeşitli nedenlerle ve çok az tartışmayla en sık önerilen yağlardan biridir" diyor. Zeytinyağının faydaları Zeytinyağının faydaları kaynağının kendisinden gelir. “Yağ zeytinlerden elde edilir ve doymamış yağ asitleri, özellikle de tüketildiğinde iltihabı azaltan bir yağ asidi olan oleik asit adı verilen doymamış bir yağ asidi bakımından zengindir,” diyor Benson. Ayrıca D vitamini, A vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi önemli yağda çözünen vitaminlerin emilimine de yardımcı olabilir. Benson, “Zeytinyağı, vücuttaki hasarla çeşitli şekillerde mücadele etmeye yardımcı olan antioksidanlar bakımından zengindir,” diyor. “Çalışmalar, zeytinyağı tüketimini iyileştirilmiş kardiyovasküler sağlık, azalmış eklem ağrısı, beyin sağlığı ve daha fazlasıyla ilişkilendirmiştir.” Zeytinyağı sağlıksız olabilir mi? Hedeflerinizin ne olduğuna bağlı. Benson, “Herhangi bir yağda olduğu gibi, zeytinyağı da yüksek kalorili bir kaynaktır ve tüketilen miktara bağlı olarak kilo vermeye/kilo artırmaya çalışırken çok yardımcı olabilir,” diyor. Ancak elbette çok fazla kilo alımına da yol açabilir. Porsiyon kontrolü önemlidir. Hem sağlık hem de lezzet açısından ölçülü olarak kullanılması en iyisidir. "Gerçek şu ki, insanların besinlerinin çoğunu yemeklik yağdan almaya çalışmasını önermiyorum, nokta," diye daha önce USA TODAY'e kayıtlı diyetisyen Abbey Sharp söylemişti. "Bence pişirme sürecini geliştirmek ve lezzeti artırmak (ve) oraya biraz kalp sağlığına uygun yağlar eklemek için yağları ölçülü bir şekilde kullanabiliriz." Her gün zeytinyağı tüketmek uygun mudur? Kişiye ve sağlık durumuna bağlıdır, ancak genel olarak günlük tüketim için güvenlidir. "Zeytinyağı günlük alıma iyi uyabilir," diyor Benson. "Günde tüketilmesi önerilen zeytinyağı miktarı, bireysel diyet ihtiyaçlarına, genel diyete, aktivite seviyesine ve sağlık durumuna göre değişebilir. Genel bir kılavuz, günde yaklaşık 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmektir. Bu miktar, azalmış iltihap ve daha düşük kalp hastalığı riski gibi sağlık yararlarıyla ilişkilidir." Ancak bunu değiştirmek sizin yararınızadır: Sharp daha önce USA TODAY'e "Çeşitlilik hayatın baharatıdır," demişti. Ayrıca günlük D vitamini alımınızın %50'sini, bir sürü antioksidanı ve "kötü" kolesterol seviyenizi azaltırken "iyi" olanları artırabilen avokado yağını da öneriyor. Keten tohumu yağı da iyi bir seçimdir ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. "Zeytinyağı ihtiyacımız olan tüm temel yağ asitlerini içermediğinden, beslenmenize çeşitli yağlar eklemek önemlidir," diyor Benson. "Zeytinyağının dışında, yağlı balıklar (örneğin somon, uskumru, sardalya), avokado, keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi çeşitli sağlıklı yağ kaynaklarını beslenmenize eklemeyi düşünün veya sağlık uzmanınız tarafından tavsiye edilirse bir takviye düşünün." Kaynak: USA TODAY
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.