Gönderi tarihi: 16 Aralık , 2024 Ara 16 Admin Dünyanın 'en sağlıklı ikinci sebzesi', Dünya'nın en iyi dokuzuncu yiyeceği oldu Sağlığımız için sürekli olarak daha fazla sebze yememiz gerektiği söyleniyor ve şimdi bağırsak sağlığı ve beslenme konusunda uzman olan Profesör Tim Spector, haftada en az 30 farklı bitki tüketmemiz gerektiğini düşünüyor; kulağa geldiği kadar korkutucu değil. Her sebze, bağırsak sağlığını iyileştirmek, iltihapla savaşmak, sindirime yardımcı olmak ve kronik hastalık ve kanser riskini azaltmak gibi vücudunuzu birçok şekilde güçlendirebilecek benzersiz bir vitamin, mineral, polifenol ve diğer güzellikler içeriyor. Ancak bazı sebzeler besin açısından çok güçlüdür ve diyetinizi tamamen alt üst edebilecek (ve sağlığınıza da büyük bir destek sağlayabilecek) bir liste var. Bu liste, herhangi bir marketten alabileceğiniz, besinlerle dolu "dünyanın en sağlıklı atıştırmalığını" ortaya koyuyor; "dünyanın en sağlıklı meyvesi" vitamin ve antioksidan açısından zengin bir lezzet; ve şunu unutmayın - "dünyanın en sağlıklı eti", beslenme açısından bazı meyve ve sebzeleri geride bırakabilir. BBC'nin özetinde ayrıca ilk 10'da üç tür balık yer alıyor; kaya balığı olarak da bilinen okyanus levreği, protein dolu, düşük doymuş yağ oranıyla üçüncü sırayı alıyor. Peki balık kategorisinde ikinci olan? O mütevazı yassı balık. Pazı, sebzeler listesinde yedinci sırada yer alarak zirveye çıkıyor, ancak ikinci sırada pancar yaprakları hemen arkasında. Pancar yapraklarını denememiş olabilirsiniz çünkü pancar (veya pancar kökü) hazırlarken bunları atmış olabilirsiniz veya genellikle yaprakları olmadan satılan süpermarketlerden satın almış olabilirsiniz. Ancak BBC'ye göre bu yeşillikler 100 üzerinden 70 besin puanı alıyor ve "kalsiyum, demir, K vitamini ve B grubu vitaminleri (özellikle riboflavin) açısından zengin". Yakın zamanda yayınlanan bir Zoe podcast'inde, yiyecek israfını azaltmayı savunan en çok satan yiyecek yazarı Carleigh Bodrug şunları söyledi: "Aslında yenilebilir olan bitkilerin çok daha fazlasını atmak normalleşti... kahve telvesi, turp sapları, pancar sapları, brokoli sapları. Beslenmemize dahil edebileceğimiz, besin açısından yoğun, lezzetli ve uygun fiyatlı o kadar çok harika şey var ki, çünkü zaten satın alıyoruz, tüketebiliyoruz ve hepimiz atıyoruz." "Pancarlar mükemmel bir örnek. Pancar yaprakları: çok lezzetli, besin açısından yoğun ve onları kesiyorsunuz... kompost yapıyorsunuz veya çöpe atıyorsunuz ve biz sadece pancarı kullanıyoruz. Bu arada, yeşillikler salatalarda veya pancar cipslerinde lahana gibi bir şey kadar harika. Yani burada tamamen gereksiz olan çok fazla atık oluyor." Zoe'nin ABD'deki tıbbi direktörü ve gastroenterolog Will Bulsiewicz, önemli bir içgörü paylaşarak şunları söyledi: "Her bir bitkinin vücudunuzu ve bağırsak mikroplarınızı beslemeye yardımcı olan benzersiz bir besin karışımı vardır. Bu nedenle, örneğin pancardan bahsettiğimizde, yeşillikleri kesersiniz, çöpe atarsınız. Yeşilliklerde, yapraklarda bulunan besinler, aslında pancarın kendisinde bulunan besinlerden farklıdır." Yemek meraklısı web sitesi Epicurious, pancar yeşilliklerini överek şunları söylüyor: "Pancar yeşillikleri, soğanlı köklerin kendisinden daha fazla antioksidan ve diğer fitonutrientler içeren, etraftaki en besin açısından zengin yeşilliklerden bazılarıdır." Ayrıca, pancar yeşilliklerini C vitamini, B6 vitamini, lif, potasyum, folat ve magnezyum için en iyi kaynak olarak savunuyorlar. Kaynak: Irish Star
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.