Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
evren de yoktur, olsa da bilemezdik, bilsek de bildiremezdik şeklinde özetleyebilirim bana anlattıklarını.

işte anlatmak istediğim nokta bu. Bu nihilizm değil, bu "bilinemez" cilik. genel olarak Antik yunan felsefesinin ortak noktası. Bu akımdan doğanda nihilizm değil. İdealist felsefedir, ampiryokritisizm dir . Bilim doğarken uzun süre bilimle savaşmış, reddetmiş daha sonra bilimin yaygınlaşması ve kanunlarının oluşmayısyla çöküp kaybolmuştur

Daha önce söylemiştim, idealist felsefe okulunun söylemleri ve savlarıyla nihilizmi karıştırmak diye. bununda yaygın olduğundan bahsetmiştim.

Gönderi tarihi:
Bahsettiğim nihilisti ben tasavvuftan bahsediyor sandım önce. Tanrı varsa da evrendir, evren de yoktur, olsa da bilemezdik, bilsek de bildiremezdik şeklinde özetleyebilirim bana anlattıklarını. Belki de felsefesini hiç bir ideoloji ile bağdaştırmayan katıksız ve gerçek tek köktennihilist ile ben tanışma fırsatı buldum, bilmiyorum...

Bu tümce Tasavvufu anlatmıyor ki!

Gönderi tarihi:

Cyrano, antik felsefeyi fazlasıyla küçümsüyorsunuz. Günümüzde düşünülebilecek şeylerle o zaman düşünülebilecek şeyler çok fazla farklılaşmadı. Ancak günümüzde gözlem araçları gelişti, bir de deneysel yöntem gelişti, artı bilimsel literatür birikimi oluştu.

Antik Yunan'da benim en dikkatimi çeken filozof Demokritos'tur. Tüm antik felsefeyi bir yana, onu bir yana koyarım.

Söylediklerimin idealizmle ilgisi yok. İdealizm adı üstünde idea yani ruh aleminin ezeli olduğunu ve madde biçiminde yansıdığını söyler. Nihilizm bunu da reddeder. Madde veya idea, hiç bir şey yoktur der. Olsa da bilemezdik, bilsek de anlatamazdık... Nihilizm budur. Bütün antik felsefenin buna benzer şeyler söylediğini düşünmek çok aşırı bir basite indirgeme olacaktır.

Boşig, aktardığım sözlerin tasavvufu anlattığını söylemedim.

Gönderi tarihi:

Rica ederim boşig, sorun yok. Ben de zaten o arkadaştan pek bir etkilendim, ben de nihilist oldum demedim, ama öğretici bir tartışmaydı sadece, iyilikle kal...

Gönderi tarihi:
Cyrano, antik felsefeyi fazlasıyla küçümsüyorsunuz. Günümüzde düşünülebilecek şeylerle o zaman düşünülebilecek şeyler çok fazla farklılaşmadı. Ancak günümüzde gözlem araçları gelişti, bir de deneysel yöntem gelişti, artı bilimsel literatür birikimi oluştu.

Antik Yunan'da benim en dikkatimi çeken filozof Demokritos'tur. Tüm antik felsefeyi bir yana, onu bir yana koyarım.

Söylediklerimin idealizmle ilgisi yok. İdealizm adı üstünde idea yani ruh aleminin ezeli olduğunu ve madde biçiminde yansıdığını söyler. Nihilizm bunu da reddeder. Madde veya idea, hiç bir şey yoktur der. Olsa da bilemezdik, bilsek de anlatamazdık... Nihilizm budur. Bütün antik felsefenin buna benzer şeyler söylediğini düşünmek çok aşırı bir basite indirgeme olacaktır.

Boşig, aktardığım sözlerin tasavvufu anlattığını söylemedim.

arkadaşım bence sen tanımladığın şeye yeni bir isim bulmalısın. Çünkü senin anlattığın şey nihilizm değil.

"bilinemezcilik" daha önce söylediğim gibi, nihilizmle alakası olmadığı gibi, idealist felsefesinin bir kolu olan ampiryokritisizm in söylemidir.

Herşeyden önce, Nihilizm Rusyada doğmuş orada adlandırılmış ve oradan yayılmıştır. Yok rusyadaki nihilizm değildir gibi bir söylem anlamsızdır. Çünkü kişi orjinalinden farklı bir tanım yaparsa ona yeni bir isim bulmak zorundadır. Nihilizm Turgenyev'in babalar ve oğullar romanıyla adlanmış somutlaşmıştır. Aksini iddia etmek," Marx'ın marksizmi gerçek marksizm değildir" "hegel'in diyalektiği gerçek diyalektik" değildir gibi bir söylem olur.

Nihilizm bilimi ve maddeyi reddetmez, bilimi ve maddeyi reddeden nihilistte, nihilist yazarda yoktur.

Tartıştığın X kişisi üzerinden Nihilizmi tanımlamak yerine, "Nihilist" düşünür ve yazarları tüketmeyi dene bence.

Daha mantıklı olur dimi.

Gönderi tarihi:

Cyrano, aynı biçimde düşünmüyoruz. Rus nihilizmi ideolojik ve toplumsaldır, yeni bir uyarlamadır, varlık sorunuyla fazla ilgilenmez. Nihilizmin kökeninde Gorgias vardır.

Nihilizmi anlatan kitapları okumaya vaktım yok, vakit gerektiren çok daha önemi kitaplar var. Hele özellikle Rus nihilizmine bir saat bile ayıramam. X kişisi üzerinden nihilizmi tartışmam söz konusu bile değil, ben kendi bildiklerimle tartışırım. X kişisi tartışmaya zemin oluşturmuyor, bu sadece bir sohbet konusu...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.