Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Üniversite diploması olmadan 12 milyar dolarlık bir roket şirketi kurdu - ama uzaya gitme gibi bir isteği yok

'Çok keyifli olmazdı'

rocket-630461.jpg

Rocket Lab CEO'su Peter Beck, şirketinin ürettiği roketlerin göklere ulaşmasını izlerken ayakları yere sağlam basmaktan son derece memnun.

"Bazı insanlar uzaya gitmek için yanıp tutuşuyor. Ben ise başkalarının uzaya gitmesini sağlayacak şeyler yaratma konusunda yanıp tutuşuyorum," diyor 47 yaşındaki Beck.

Yeni Zelandalı olan Beck, Rocket Lab'ı 2006'da üniversite diploması veya uzay endüstrisiyle hiçbir bağlantısı olmadan kurdu. Kaliforniya, Long Beach merkezli şirketinin Çarşamba öğleden sonrası itibarıyla piyasa değeri 11,9 milyar dolar ve düzinelerce başarılı roket fırlatmasıyla dünyanın en hızlı büyüyen özel uzay şirketlerinden biri oldu.

Beck'in net serveti, Forbes'un Kasım ayında tahmin ettiği gibi 1,3 milyar dolar. Havacılık şirketleri olan diğer iki milyarder Jeff Bezos ve Richard Branson uzaya yolculuk yaptı. Ancak Beck, şirketini başarıyla kurmasına yardımcı olan özelliklerden birini öne sürerek ilgilenmediğini söylüyor: "sağlıklı bir paranoya derecesi."

Rocket Lab CEO'su, Rocket Lab'ın görevlerini planlarken ve hazırlarken son derece aktif olduğunu ve ayrıntılı ayrıntılara olan takıntısının, uzay yolculuğunun keyfini çıkarması ve rahatlaması için çok dikkat dağıtıcı olduğunu söylüyor. Uzay yolculuğunun tehlikesini anlayan ve yine de bunu yapan astronotlara, özellikle de mühendislik geçmişine sahip olanlara "çok saygı duyduğunu" söylüyor.

"Sadece vanalardaki ve altımda bulunan yapılardaki tüm güvenlik faktörlerini düşünürdüm," diyor Beck. "Bu yüzden bunun çok keyifli olacağını düşünmüyorum... Bunu yapabilen nadir bir grup insan var ve ne yazık ki ben onlardan biri değilim."

'Asla asla deme'

Beck tamamen riskten kaçınan biri değil. Riskler potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olmadığı sürece büyük riskler almaktan oldukça rahat olduğunu söylüyor.

JyVLFVTW_400x400.jpg

Beck'in deneyim eksikliği göz önüne alındığında, Rocket Lab'ı kurmak riskli bir uzun vuruştu. Yıllar sonra, şirket ilk Electron roketini fırlattığında, "sadece %92 oranında iyi olacağından ve çalışacağından emindik," diyor Beck. Bu girişim bir ekipman arızası nedeniyle yörüngeye ulaşamadı, ancak bunu düzeltmek gelecekteki başarılı fırlatmaların önünü açtı.

"Risk almalısınız," diyor. "Hiç risk almazsanız, ödül de olmaz... [ve] riskin her bir yüzdesini ortadan kaldırmak istiyorsanız, geleneksel, dinozor türü bir oyuncu olursunuz."

Beck'in iş yerindeki herkese tavsiyesi: Almaya değer olduğunu düşündüğünüz riskleri belirleyin ve ardından sıçramadan önce olası sonuçlarını hafifletmek için elinizden geleni yapın. Bunun, harekete geçmeye karar vermeden önce çok fazla araştırma yapmak ve her olası sonuca -iyi, kötü veya ikisinin arasında- hazırlanmak anlamına geldiğini söylüyor.

Genel olarak konuşursak, Branson risk alma konusunda benzer bir bakış açısına sahip. Milyarderin heyecan arayışına dair bilinen bir eğilimi olsa da (bir kumarhaneden 400 fit atlamak, sıcak hava balonuyla okyanusları geçmek) başarısının anahtarının bu risklerin ardındaki hesaplamalar olduğunu söylüyor.

Branson geçen ay Forbes'a "Her zaman olumsuzlukları korumaya, neyin ters gidebileceğini ve hasarı nasıl sınırlayacağımı düşünmeye inandım" dedi. "Riske yaklaşmanın akıllıca yolu bu. Aynı zamanda içgüdülerinize güvenmek de anahtardır. Bir şey doğru geliyorsa, olasılıklar zor olsa bile, onu yapmaya inanırım."

Ancak Beck, bir rokete binip kendini uzaya fırlatma konusunda daha analitik bir duruş sergiliyor. "Asla asla deme" diyor. "Bakın, mecbur kalırsam yapardım. Hayatım buna bağlı olsaydı... [Ama] bunu zevk için yapıyorsanız, bu ters etki yaratıyor gibi görünüyor."

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.