Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Google'ın kuantum çipi 'imkansız' sorunları beş dakikada çözüyor

Google, dünyanın en güçlü geleneksel bilgisayarlarının çözemeyeceği bir sorunu sadece beş dakikada çözebilecek bir kuantum bilgisayar çipi üretti.

quantum-chip.jpeg

Uluslararası teknoloji devi, uzmanların tıp, elektrikli araçlar ve yeşil enerji alanlarında ilerlemeler sağlayabileceğine inandığı kuantum bilişimine milyarlarca dolar yatırıyor.

Kuantum bilgisayarların ayrıca modern şifrelemeyi kırabilmesi ve hacklenemez bir interneti çalıştırabilmesi bekleniyor, ancak Google bu uygulamanın mümkün olmasına yaklaşık on yıl olduğunu söylüyor.

Google'ın kuantum bilgisayarlara yönelik son girişimi, yaklaşık bir inç uzunluğunda olan Willow adlı bir bilgisayar çipi. Çalışmalar, en güçlü geleneksel bilgisayarların çözmesi 10 septilyon yıl sürecek belirli bir sorunu beş dakikada çözebildiğini buldu.

On septilyon yıl, evrenin yaşından daha uzun bir zaman ölçeğidir ve bulgular, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların ötesinde görevleri tamamlayabildiğini ilk kez göstermektedir.

Çözdüğü görev, rastgele devre örneklemesi (RCS) kıyaslaması, bir bilgisayara rastgeleliği ölçümlere hesaplama görevini veren istatistiksel bir işlemdir.

Google Quantum AI'nın kurucusu Hartmut Neven, "RCS, günümüzde kuantum bilgisayarlarda yapılabilecek en zor klasik ölçüttür" dedi.

"Bunu kuantum hesaplama için bir giriş noktası olarak düşünebilirsiniz; kuantum bilgisayarının klasik bir bilgisayarda yapılamayacak bir şey yapıp yapmadığını kontrol eder."

Kuantum hesaplama, bilgiyi işlemek için normal bitler yerine kuantum bitleri (kübitler) kullandığı için normal bilgisayarlardan temelde farklıdır ve daha güçlüdür.

İkili kodlamanın bir ve sıfır diline kısıtlanmak yerine, kübitler birden fazla durumda var olabilir; bu, üst üste binme olarak bilinen ve hesaplama gücünü katlanarak artıran bir fenomendir.

Son derece kırılgan

Kübitler, fosfor atomlarının elektronları gibi "spin" ve manyetik kuzeyi veya güneyi (sıfır ve bire eşdeğer) gösteren ancak aynı zamanda pusula iğnesi gibi aralarında birden fazla yön olan küçük parçacıklardan yapılır.

Kelime işlemcileri veya web akışı gibi görevler için anlamsız olsalar da, şifrelemeleri kırmaya veya son derece karmaşık biyolojik süreçleri simüle etmeye yardımcı olabilirler.

Ancak, kübitler son derece kırılgandır ve genellikle bilgilerini kaybetmeye eğilimlidir, bir hata yapıldığında hesaplamalar genellikle çöker.

Google, Pazartesi günü Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, hataları makinenin uygulanabilir olması için yeterince düşük bir seviyeye bastıran yerleşik bir bariyerle 20 yıllık bu teknik sorunu çözdüğünü bildirdi.

Bay Neven muhabirlere kuantum bilgisayarlarının "normal bilgisayarların ve yapay zekanın çözemediği sorunları çözeceğini" söyledi.

Yapay zekanın, Newton fiziğinin kuantum aleminin yasalarına yol verdiği kuantum dünyasındaki sorunlarda özellikle usta olduğunu söylüyor.

Sonuç olarak, nükleer füzyon, ilaçlar ve vücut arasındaki atom altı etkileşimler ve yeni piller geliştirme gibi sorunlar, kuantum bilgisayarlarının en fazla ilerleme kaydedebileceği konulardır.

Google Quantum AI'nın baş operasyon görevlisi Charina Chou şunları söyledi: "Bunlar ekibin gerçekten mükemmel atılımlarıydı, ancak bunlar aksi takdirde çözülemeyecek sorunlar için bir kuantum bilgisayarına doğru yolculuğumuzdaki adımlardı ve bunu vurgulamak istiyorum.

"Bu harika bir proje olsa da - çok eğlenceli, çok fazla harika bilim ve mühendislik - bilgisayarımızın nihai hedefi, aksi takdirde çözülemeyecek bu sorunlara ulaşmaya yardımcı olmak."

Bay Neven, Willow'un kaydettiği ilerlemenin, bugüne kadar yapılmış "en ikna edici prototip" olduğunu gösterdiğini ekliyor.

"Bu, gerçekten de kullanışlı, çok büyük kuantum bilgisayarlarının inşa edilebileceğine dair güçlü bir işaret," dedi.

"Willow, geleneksel bilgisayarlarda kopyalanamayan pratik, ticari açıdan alakalı algoritmaları çalıştırmaya bizi daha da yaklaştırıyor."

"Dönüşümsel teknolojiler"

Google şimdi Willow'u, gerçek dünyayla gerçekten alakalı olan ve soyut bir bilmece olmayan ilk "kullanışlı, klasik ötesi" hesaplamayı göstermek için kullanmayı planlıyor.

"Willow nesli çiplerin bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olabileceği konusunda iyimseriz," diye ekledi Bay Neven.

"Amacımız, klasik bilgisayarların erişemeyeceği ve gerçek dünya, ticari açıdan ilgili sorunlar için yararlı olan algoritmalar alanına adım atmak."

"Hem yapay zeka hem de kuantum, zamanımızın en dönüştürücü teknolojileri olacak, ancak gelişmiş yapay zeka, kuantum hesaplamaya erişimden önemli ölçüde yararlanacak."

Willow'un başarısının "kuantum hesaplamanın birçok paralel evrende gerçekleştiği fikrine itibar kazandırdığına" ve çoklu evren içinde var olduğumuz teorisine uyduğuna inanıyor.

Kaynak: The Telegraph

• 2 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Google, kuantum çipinin paralel evrenlerin varlığını kanıtlayabileceğini iddia ediyor

İnsanlık için bir kuantum sıçraması.

Paralel boyutlar artık sadece Marvel filmleriyle sınırlı değil. Google'ın son teknoloji kuantum çipi Willow, "Nature" dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları arasında gerçekten de bir çoklu evrende yaşıyor olabileceğimiz olasılığı hakkında tartışmalara yol açtı.

Google fizikçileri, donanımın günümüzün en gelişmiş süper bilgisayarlarının çözmesi yaklaşık 10 septilyon yıl sürecek kadar karmaşık bir hesaplama problemini çözmesinin sadece beş dakika sürmesinin ardından bu teoriyi ortaya attılar. Bu, Google blogunda yayınlanan bir gönderiye göre evrenin yaşından daha uzun.

Google Kuantum Yapay Zeka ekibinin kurucusu fizikçi Hartmut Neven, "Bu, kuantum hesaplamanın çoklu evrende yaşadığımız fikriyle uyumlu olarak birçok paralel evrende gerçekleştiği fikrine itibar kazandırıyor" dedi.

Paralel evrenler ve kuantum hesaplama daha önce, ilk olarak İngiliz fizikçi David Deutsch tarafından birbirine bağlanmıştı. Ancak bu, önemli bir teknoloji yöneticisinin başarısını kelimenin tam anlamıyla bu dünyadan, evrenden kopardığı ilk seferdi, diye bildirdi Newsweek.

0'lar ve 1'ler kullanan geleneksel bilgisayarların aksine, kuantum bilgisayarlar kübit adı verilen sonsuz derecede küçük bitlere dayanır, diye bildirdi TechCrunch.

Bunlar, bilgileri çok daha yüksek hızlarda işler ve potansiyel olarak geleneksel hesaplama makinelerinin yeteneklerinin ötesinde olan karmaşık sorunları çözmelerine olanak tanır.

Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri, kuantum hesaplama atılımının ardından yükseldi

Neven, daha hızlı olmasının yanı sıra, Willow'un diğer kuantum bilgisayarlarından daha az hataya açık olduğunu, çünkü paradoksal olarak daha fazla kübit ekleyerek aksaklık olasılığını azaltmanın bir yolunu bulduklarını iddia ediyor.

Geleneksel olarak, bu sayının artırılması hata olasılığının artırılmasıyla ilişkilendiriliyordu.

Astrofizikçi ve bilim yazarı Ethan Siegel, kuantum bilgisayarlarının başarısının mutlaka bir çoklu evrenin varlığını kanıtlamadığını iddia etti, diye bildirdi Daily Mail.

Siegel, Big Think için yazdığı makalede, "Tek bir paralel evren bile tanıtmadan, kuantum mekaniğinin hem fiziksel hem de matematiksel olarak gayet iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz," diye yazdı.

Bununla birlikte, uzmanlar Willow'un yeteneklerinin şaşırtıcı olduğuna inanıyor.

Sussex Kuantum Teknolojileri Merkezi müdürü Profesör Winfried Hensinger, Willow'un başarısını kuantum bilgisayarlar alanında "çok önemli bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

"Bu sonuç, insanlığın kuantum bilgisayarlarının bilindiği oldukça etkili uygulamalardan bazılarını mümkün kılan pratik kuantum bilgisayarlar inşa edebileceğine olan güvenimizi daha da artırıyor," dedi.

Google, Kuantum bilişiminin yeni ilaçlar keşfetmekten siber güvenliğe kadar çeşitli alanlarda "umut verici uygulamalara" sahip olduğuna inanıyor.

Kaynak: NYP

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.