Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bildiğimiz Elmasların milyonlarca yıl boyunca 1,85 TB veri depolayabildikleri Ortaya çıktı

Uzaktaki torunlarımızın, hatta belki de insanlıktan evrimleşen yeni bir türün, medeniyetimizin tarihine bugün kavrayamadığımız bir şekilde erişebildiği ve deneyimleyebildiği bir geleceği düşünün.

diamond-7033691.jpg

Bu akıl almaz fikir yakında gerçeğe dönüşebilir. Yeni bir çalışma, elmas tabanlı depolama teknolojisinin milyonlarca yıl boyunca muazzam miktarda bilgiyi koruyabileceğini öne sürüyor.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, santimetre küp başına 1,85 terabaytlık bir yoğunluğa ulaşarak elmas depolama yoğunluğunda yeni bir rekor kırdılar.

Ancak asıl sihir dayanıklılığında yatıyor. Ekip, elmas sistemlerinin milyonlarca yıl boyunca değerli verileri kilitleyebileceğine inanıyor.

Bilgileri elmasın atomik yapısı içinde kodlamak için bir teknik geliştirdiler.

Yazarlar çalışma makalesinde, "Burada, floresan boşluk merkezlerini sağlam depolama birimleri olarak kullanan ve 14,8 Tbit cm−3'lük yüksek bir depolama yoğunluğu, 200 fs'lik kısa bir yazma süresi ve milyonlarca yıl ölçeğinde tahmini ultra uzun bakım gerektirmeyen bir kullanım ömrü sağlayan bir elmas depolama ortamı sunuyoruz" diye yazdı.

Elmas diske veri depolama

Dijital çağ, veri artışıyla boğuşuyor. CD'ler, USB sürücüler ve Blu-ray diskler gibi standart depolama, bir veri denizinde boğuluyor.

New Scientists'e göre, bir elmas optik disk, verileri standart bir Blu-ray diskin yoğunluğundan 2.000 kat daha fazla bir yoğunlukta depolayabilir.

Ancak, yöntem biraz karmaşık görünüyor. Araştırmacılar, yeni veri depolama aygıtlarını oluşturmak için minik elmas parçaları kullandılar.

Bu elmaslara ultra hızlı lazer darbeleri ateşlediler, bazı karbon atomlarını yerinden oynattılar ve elmasın kristal kafesinde minik boşluklar oluşturdular.

Bu boşluklar veya "boş alanlar", bilgi depolamanın yapı taşları olarak hizmet eder.

Bu boşlukların belirli bir alandaki yoğunluğu, farklı veri değerlerini temsil eden parlaklığını belirler.

Araştırmacılar, bu boşlukların desenini dikkatlice kontrol ederek elmasın içine veri kodlayabildiler.

Testlerde umut vadediyor

Araştırmacılar, elmas depolama sistemlerinin yeteneklerini göstermek için Eadweard Muybridge'in ünlü bir fotoğraf dizisini kodladılar.

New Scientist, "Daha sonra ekip, her pikselin parlaklığını elmasın içindeki belirli yerlerin parlaklık seviyelerine eşleyerek görüntüleri depoladı" diye bildirdi.

İlginçtir ki, sistem dikkate değer bir doğruluk ve eksiksizlik düzeyine ulaşarak görüntüleri %99 oranında başarıyla depoladı ve geri aldı.

Çalışmada, "Düzlem ve hacim görüntüleme yoluyla yüksek hızlı okuma, %99'u aşan yüksek bir doğrulukla gösterildi ve bu yaklaşımın dijital veri depolamanın pratik taleplerini karşıladığını ve gelecekteki depolama gereksinimleri için umut verici bir çözüm sağladığını gösteriyor" denildi.

Elmas depolama teknolojisi, gerekli ekipmanın yüksek maliyeti nedeniyle şu anda ticari olarak uygulanabilir değil. Buna lazerler, yüksek hızlı floresan görüntüleme kameraları ve diğer özel cihazlar dahildir.

Ancak araştırmacılar, gelecekteki gelişmelerin teknolojinin minyatürleştirilmesine yol açarak daha uygun fiyatlı ve erişilebilir hale getirebileceği konusunda iyimserler.

Yazarlar, elmas tabanlı depolama teknolojisinin özellikle uzun vadeli veri korumaya öncelik veren kuruluşlar için çekici olduğunu vurguluyor.

Genellikle değerli tarihi ve bilimsel verilerle ilgilenen devlet kurumları, araştırma enstitüleri ve kütüphaneler, bu teknolojinin erken benimseyenleri olabilir.

Kaynak: IE

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.