Gönderi tarihi: 26 Kasım , 2024 Kas 26 Admin Biyomühendisler karanlıkta yetiştirilen gıdalar için devrim niteliğinde yeni bir yöntem öneriyor... Büyüyen bir nüfusu desteklemek için giderek daha da önemli hale geliyor Biyomühendisler, gıdanın karanlıkta yetiştirilmesini sağlayan ve enerji kullanımını büyük ölçüde azaltan bir teknoloji olan "elektro tarım" adı verilen yenilikçi bir gıda yetiştirme yöntemi kullanmayı önerdiler. Interesting Engineering'in bildirdiğine göre, hızla değişen iklimimiz, mahsulleri verimli bir şekilde yetiştirmeyi zorlaştırıyor ve bu açığı kapatmak için teknolojik uyarlamalar gerektiriyor. Geleneksel tarım, nüfus arttıkça muazzam bir baskı altında olan toprak, su ve gübre gibi tonlarca kaynak gerektirir. Bu nedenle biyomühendisler, verimliliği artırmak için karanlıkta iç mekanda gıda yetiştirme fikrini ortaya attılar. IE raporu, sürecin karbondioksit ve su arasında güneş enerjisiyle çalışan bir kimyasal reaksiyon kullanarak bitkilerde fotosentezi taklit edeceğini ve asetat üreteceğini açıkladı. Genetiği değiştirilmiş bitkiler daha sonra güneş ışığı yerine asetatı enerji için kullanacak ve bu da fotosentezden dört kat daha yüksek bir verimlilik oranıyla sonuçlanacaktı. Normal iklim koşullarında, fotosentez herkese yiyecek sağlamak için yeterince verimli olurdu, güneş ışığının yalnızca %1'i kimyasal enerjiye dönüştürülse bile. Ancak artan taleple birlikte, gelecek için bol miktarda yiyeceğimiz olması için teknolojiyi kullanmak hayati önem taşıyor. "Elektro-tarım iklim koşullarına bağlı olmadığından ve geleneksel çiftçilikten daha fazla verimlilik sağladığından, gerektiğinde ek gıda üretmek için değerli bir yöntem olarak hizmet edebilir," dedi kıdemli yazar Feng Jiao IE'ye. "Küresel iklim değişikliğinin tarımı etkilemesiyle, yenilikçi gıda üretim teknolojileri gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak ve büyüyen bir nüfusu desteklemek için giderek daha önemli hale geliyor." Araştırmacılar bir basın bülteninde, elektro tarım yöntemi ticari olarak kullanılabilir hale getirilirse, tarım için gereken araziyi %94 oranında azaltabileceğini açıkladı. Resources for the Future'a göre tarım, aşırı ısınan gezegenimize büyük katkıda bulunuyor ve toplam ABD kirliliğinin yaklaşık %10'unu oluşturuyor. Güneş enerjisiyle çalışan dikey iç mekan çiftliklerinde gıda yetiştirmek, ısıyı hapseden gazları azaltmaya ve koruma veya diğer amaçlar için araziyi serbest bırakmaya yardımcı olacaktır. Bu yöntemle başarıya ulaşmanın anahtarı, bitkilerin enerji için güneş ışığı tüketmek yerine asetat yemesini sağlamaktır. Biyomühendisler bitkileri asetat yemeye yeniden yapılandırmak için hala çalışırken, enerji için zaten asetata güvendiklerinden, teşvik için mantarlara, alglere ve mayaya bakabiliriz. Bu, daha fazla araştırma ile, bu süreci kullanarak diğer mahsulleri yetiştirme teknolojisinin düşündüğümüzden daha erken kitlesel ölçekte mevcut olabileceği anlamına geliyor. Ekip şu anda elektro tarım kullanarak marul ve domates yetiştirmek için çalışıyor, ancak gelecekte manyok, tatlı patates ve tahıllar gibi diğer besleyici yiyecekleri üretmeyi umuyor. Jiao, IE'ye "Tamamen CO2'den türetilen asetattan mantar üretmeyi başardık. Bu mantarlar, fark edilir bir fark olmadan tıpkı geleneksel mantarlar gibi görünüyor ve tadı var. Diğer gıda ürünleri hala geliştirilme aşamasında, ancak geleneksel seçeneklere benzer bir tada sahip olmaları bekleniyor" dedi. İstiridye ve midye üreten dikey okyanus çiftlikleri ve meyve ve sebze yetiştiren kapalı çiftlikler, gıda kaynaklarımızı güçlendirmenin giderek daha popüler bir yolu haline geliyor. Fark yaratmanın bir yolu, sağlığımız ve gezegenimiz için daha fazla bitki ve daha az et yemektir. Kaynak: TCD
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.