Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Dünyayı beslemek ve karbonu depolamak için yeterli toprak parçası var mı?

Arazi kullanımı, tonlarca karbondioksiti hapsetmek ve iklim hedeflerimize ulaşmak için sahip olduğumuz en iyi araçlardan biridir. Ancak aynı zamanda gıda yetiştirmek için de önemlidir. Bu iki gelecekteki talep bir arada var olabilir mi?

co2-3139225.jpg

Belki de şaşırtıcı bir şekilde, Frontiers in Environmental Science'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre cevap evettir. Araştırma, gıda üretimini artırmanın, yaşam alanlarını korumanın, tonlarca karbonu hapsetmenin ve yenilenebilir enerji üretimini, ısınmayı 1,5 °C'nin altında tutmak için genişletmenin mümkün olduğunu buldu - tüm bunlar, bu kara tabanlı değişikliklerin hiçbirinin birbirlerinin alanını ihlal etmeden.

Ancak araştırmacılar, bu tetris oyununun, hem araziyi korumak hem de bu farklı ihtiyaçlar arasındaki rekabeti sınırlamak için küresel politikalar ve teşvikler de dahil olmak üzere muazzam, cesur değişiklikler gerektireceğini söylüyor.

Bulgularını yapmak için araştırmacılar, petrol devi Shell tarafından geliştirilen ve sıcaklık artışlarını 2100 yılına kadar 1,5 °C'nin altında tutmak için gereken bir dizi değişikliği gösteren bir senaryo olan Sky 2050 adlı gelecekteki bir iklim projeksiyonuna güvendiler. Sky 2050, bu bulmacanın büyük bir parçasının, karbonu yakalamak ve temiz enerji üretmek için gezegen genelindeki gelişmemiş topraklara güvenmek olacağını gösteriyor; bu da bu bölgede güneş ve rüzgar çiftliklerinin genişletilmesi, ormanlandırma ve toprak koruma gibi doğa temelli çözümlerle topraklarda ve yaşam alanlarında büyük miktarda karbon yakalanması ve bir miktar karbon yakalama ve depolama anlamına geliyor.

Bu, araştırmacıların tüm bunların gezegeni beslemek için yeterli toprak bırakıp bırakmayacağını merak etmelerine neden oldu.

Bunu öğrenmek için, Sky 2050 senaryo verilerini, dünyanın farklı senaryolar altında fiziksel ve sosyo-ekonomik olarak nasıl görüneceğine dair bir resim ortaya koyan MIT tarafından geliştirilen Entegre Küresel Sistem Modellemesi adlı bir modele yerleştirdiler.

Sky 2050 vizyonunun talepleri altında, karbon depolama, çiftçilik ve alışkanlıkların Dünya'nın aşırı talep gören arazisinde yer kapmak için mücadele edeceğini bekleyebilirsiniz. Bunun yerine model, iklim hedefini karşılamak için gereken en büyük değişikliklerin bile (en geniş arazi alanlarını gerektiren doğa temelli çözümler) gıda üretimini etkilemeyeceğini ortaya koydu.

İlginçtir ki, bunun nedeni kısmen bu doğa temelli çözümlerin bununla örtüşmesi, çiftçiliği genel olarak daha doğa dostu bir işletmeye dönüştürmesi ve dolayısıyla onu iklim çözümünün kritik bir parçası haline getirmesidir. Aslında, modele göre 2100 yılına kadar küresel tarım arazilerinin %61'i bir tür doğa temelli çözüme de ev sahipliği yapacaktı. Araştırmacılar, göze çarpan bir örneğin, çiftçilikte tek bir doğa temelli çözümden en büyük karbon sekestrasyonunu sağlayan biyokömür olduğunu buldular. Diğer örnekler arasında koruma amaçlı toprak işleme, azot sabitleyici baklagiller ekimi ve tarımsal ormancılık yer alıyor.

İklim hedeflerine ulaşmak için, karbon tutan ormanların daha büyük bir alanının korunması ve ormanların yeniden ormanlandırma planları aracılığıyla genişletilmesi gerekecektir. Modele göre, bu da mevcut araziyle mümkün olacaktır.

Bu resimdeki gıdaya ne olacak? Araştırmacılar, çiftçiliğin tüm bunlardan etkilenmeyeceğini, öncelikle birçok durumda doğa temelli çözümlerle alanı paylaşacağı için ve modellemeye göre bunun verimi etkilemeyeceğini buldular. Aslında, biyokömür gibi bu iklim çözümlerinin çoğu, verimdeki artışlarla ilişkilendirilmiştir. Ancak bunun yanı sıra, model, tarım arazilerinin, idealize edilmiş Sky 2050 senaryosu altında yüksek emisyonlu gıda üretimine daha yüksek maliyetler uygulayacak olan piyasa baskıları nedeniyle yayılımı azalan eski mera alanlarına da genişleyebileceğini, bunun da hayvancılık üretimini düşüreceğini ve ayrıca arazi açısından daha verimli hale getireceğini öne sürüyor.

Genel olarak, bu karbon ve biyolojik çeşitlilik kazanımlarına rağmen, mahsul üretimi gıda talebiyle uyumlu bir şekilde artabilir ve 2020 ile 2100 yılları arasında kişi başına %161 oranında yükselebilir.

Yenilenebilir enerjiler ve biyoenerjiye gelince, araştırmacılar güneş ve rüzgar çiftliklerinin yoğunlaştırılmasının küresel arazinin %3 ila %5'ini gerektireceğini ve bunun yaşam alanlarına veya çiftliklere tecavüz etmeyeceğini buldular.

Genel olarak, araştırmacıların Sky 2050 senaryosu modeli, özellikle doğa temelli çözümlerin yılda 6 gigaton CO2'yi hapsettiğini veya ortadan kaldırdığını gösteriyor. Bu, diğer arazi kullanımlarının karbon faydalarıyla birleştiğinde, dünyayı yüzyılın sonuna kadar iklim hedeflerine ulaşmaya hazır hale getirecek.

Bunu gıda üretimiyle dengelemek -mümkün olsa da- bulunduğumuz yer ile olmak istediğimiz yer arasında hala büyük bir uçurum olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacıların, gerçekleşmesi gereken kapsamlı reformlar için bazı önerilerde bulunarak kabul ettikleri bir gerçek bu. Araştırmacılar, bunların başında doğa temelli çözümlerin çiftçiler tarafından "kitlesel olarak benimsenmesi" gerektiğini ve ideal olarak hızlı bir şekilde, 2050 yılına kadar benimsenmesi gerektiğini söylüyor. Bunun için muhtemelen çiftçileri dahil etmek için bir dizi hükümet teşviki gerekecek. Farklı arazi kullanımlarını destekleyen ulusal ve küresel politikaların da faaliyetlerin rekabet etmemesini sağlamak için dikkatlice hizalanması gerekecek.

Araştırmacılar, bu muazzam başarıyı nasıl başaracaklarına dair cevapları olmadığı konusunda netler: bunlar gelecekteki araştırmalarda keşfedilecek detaylar. Bu araştırmanın amacı, doğayı, iklimi veya gıdayı korumamız gerektiği fikrini altüst etmektir. "Çalışmamızın yeniliği, araziyi korurken ve onarırken araziyi önemli insan ihtiyaçlarına uydurmanın mümkün olduğuna dair net bir mesaj vermesidir" diye yazıyorlar.

Kaynak: Future Earth

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.