Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bu 5 Dakikalık Hile İçme Suyundaki Mikro plastikleri Önemli Ölçüde Azaltıyor

Bir milimetrenin binde biri kadar küçük olabilen ve genellikle çıplak gözle görülemeyen mikroplastikler, insan plasentalarından Antarktika'daki yeni yağan kara kadar her şeyde bulunmuştur, tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden bahsetmiyoruz bile.

water-3853492.jpg

Ancak, Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Çin'deki Jinan Üniversitesi'nden bir ekip, içme suyunda bulunan nano ve mikroplastiklerin %90'ına kadarını ortadan kaldırabilecek basit bir teknik bulduklarını iddia ediyor.

Araştırmacılar, çalışmaları sırasında musluk suyunu beş dakika kaynatıp ardından soğutulmuş suyu filtrelemenin plastik parçacıklarının önemli bir kısmını ortadan kaldırabileceğini buldular.

Su Sertliği Önemlidir

Yöntem, kalsiyum karbonat gibi yüksek seviyede mineral içeren "sert" musluk suyu ve daha düşük mineral içeriğine sahip "yumuşak" musluk suyu üzerinde test edildi.

Sert musluk suyunun kaynatılması, mikroskobik plastik parçacıklarını kapsüllediği gözlemlenen küçük kristalleşmiş kireç birikintileri oluşturur. Araştırmacılara göre, bu birikintiler zamanla birikir ve plastikleri çıkarmak için fırçalanabilir. Alternatif olarak, suda kalan kalıntılar kahve filtresi gibi basit bir filtre kullanılarak ortadan kaldırılabilir.

Ancak, yöntemin yüksek kalsiyum karbonat içeriğine sahip "sert" suda çok daha etkili olduğunu belirtmek önemlidir.

Litre su başına 300 miligram kalsiyum karbonat içeren bir örnekte, araştırmacılar mikroskobik plastik parçacıklarının %90'ına kadarını ortadan kaldırabildiler.

Mikroplastikler: Kaçınılmaz Bir Varlık

Mikroplastikler çevremizde kaçınılmazdır. Yediğimiz yiyeceklerde ve soluduğumuz havada bulunurlar ve en sonunda vücudumuzun derinliklerine ulaşırlar.

Plastik Tüketimi

Araştırmalar, ortalama bir insanın her yıl yaklaşık 50.000 plastik parçacık tükettiğini ve soluduğunu göstermektedir. Bu parçacıklar her yerdedir ve halılar, giysiler, diş fırçaları, gıda ambalajları ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli kaynaklardan kaynaklanmaktadır.

Vücuda Nüfuz Eden Parçacıklar

Solunan parçacıklar boğaz ve akciğerlere ulaşırken, yutulanlar başlangıçta mide ve bağırsaklara gider. Daha büyük yenen parçacıklar dışkı yoluyla atılırken, daha küçük olanlar vücutta kalabilir.

Hayati Organlardaki Plastik

Bilim insanları akciğerlerde, karaciğerde, dalakta, böbreklerde ve hatta fetüslerde plastik keşfettiler. Bunun uzun vadeli sonuçları hala bilinmiyor, ancak birçok plastik vücutta biriken hormon bozucu veya kanserojen maddeler içeriyor.

Litre başına 60 miligramdan az kalsiyum karbonat içeren yumuşak su örneklerinde bile, yöntem bir miktar etkililik gösterdi.

Kaynak: Dagen News (US)

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları temiz suya erişimi devrim niteliğinde değiştirebilecek bir buluşa imza attı: 'Yeni kaynaklar ve olanaklar sağlamaya yönelik önemli bir adım'

Bilim insanları yakın zamanda, kuru Las Vegas havasından günde bir galon su üretebileceklerini söyledikleri atmosferik su hasadında bir çığır açtılar; bir metrekarelik -yaklaşık 3 fit karelik- bir alandan daha fazlasını kullanmıyorlar. Daha nemli yerlerde, üç kat daha fazla su üretebileceklerini söylüyorlar.

"Bu fikir tamamen bilim kurgu gibi görünüyordu, ancak bu mümkün ve biz bunu gerçekten yapıyoruz," dedi araştırma ekibi lideri UNLV makine mühendisliği profesörü H. Jeremy Cho bir basın bülteninde.

Çalışmayı Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri dergisi yayınladı. Araştırmacılar bunu "su kıtlığı çeken bölgelere yeni kaynaklar ve olanaklar sağlama yolunda önemli bir adım" olarak adlandırdı.

Araştırmacıların ele almayı amaçladığı sorun, su tedarikini tehdit eden Güneybatı'daki devam eden mega kuraklık. Amaçları, havadaki su buharını düşük nemli ortamlarda bile kullanılabilir bir su formuna dönüştürecek bir sistem yaratmaktı.

water-4032975.jpg

Cho, "Su kaynaklarımız tükeniyor ve gezegenimizin iklimi değişiyor," diye yorumladı.

Atmosferik su hasadı bazı biçimlerde mevcut olsa da, bilim insanları geçmiş denemelerin "düşük verim ve %30 nem altında azalan getiri" özelliğine sahip olduğunu belirttiler. "Kökten farklı yaklaşımları" Las Vegas'ta açık havada test edildi ve %10 kadar düşük nem koşullarında çalıştı.

Araştırma ekibi, buharları sıvıya dönüştürebilen bir "hidrojel membran derisi" yaratmak için ağaç kurbağalarından ve hava bitkilerinden ilham aldı.

Cho, "Doğada çok sayıda harika şey oluyor - sadece etrafınıza bakmanız, öğrenmeniz ve ilham almanız gerekiyor" dedi.

Doğadan ilham alan bu deri, yöntemin sıvı bir tuz çözeltisinde su üretmesini sağladı. Buradan, içme suyuna işlenebilir veya enerji üretmeye yönlendirilebilirdi.

Ekip ayrıca su hasadı sistemlerini güneş enerjisiyle çalıştırabildi ve Las Vegas'ın üzerindeki bol güneş ışığından yararlandı.

Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Utah Üniversitesi profesörü Sameer Rao, "Bu yenilikler özellikle çöl Güneybatısı ve sürdürülebilirlik çabaları için kritik öneme sahip" dedi.

Ekibin çığır açan araştırması, küresel su kıtlığı tehdidiyle mücadele etmek için benzer çabalarla örtüşüyor. Hiçbir şey yapılmazsa, dünyanın dörtte üçünden fazlasının 2050 yılına kadar kuraklıktan etkileneceği endişesi var.

Su geri dönüşümü, atmosferik su jeneratörleri, hidrojeller ve hidropaneller oyundaki yenilikçi teknolojiler arasında yer alırken, daha az su israfı çabaları da büyük bir fark yaratabilir.

Çin'deki bilim insanları, kurak ortamlarda da işlev görebileceğini söyledikleri yeni teknolojiyi kullanarak su hasadı yapma sonuçlarını yayınladılar.

Bu teknolojiyi ne zaman eylem halinde görebileceğinize gelince, Cho WAVR Technologies Inc.'in kurucu ortağı ve gelecekte araştırmayı hayata geçirmeyi umuyor. Girişim, endüstriyel ve tüketici kullanımı için su üretmek üzere havadan su buharı yakalayabilen cihazlar geliştiriyor.

Kaynak: TCD

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.