Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

NASA, dünya genelinde tatlı su kaynaklarının 'aniden' tükendiği konusunda uyarıyor

NASA, dünyanın kritik tatlı su kaynaklarının son on yılda "aniden" tükendiğini söylüyor.

Milyarlarca insan içme suyu ve güç üretimi için tatlı su kaynaklarına güveniyor. Dünya çapında, %70'i tarım için kullanılıyor. Hayvanların en az %10'u yalnızca tatlı su ortamlarında yaşıyor. Bilim insanları, on yıldan fazla bir süre önce, hükümetler harekete geçmezse kıtlıkların 2050 yılına kadar gelecekteki nüfusun yarısından fazlasını etkileyeceği konusunda uyardı.

grace-fo.jpg?w=1536&format=webp

Tatlı su kaybı, Dünya kıtalarının sürekli olarak daha kuru bir faza girdiğini gösteren bir değişimi işaret ediyor olabilir. Uluslararası bir bilim insanları ekibi, NASA-Alman Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi uydularını kullanarak bu azalmayı tespit etti.

Gözlemlerinden topladıkları verileri analiz ederek, Mayıs 2014'teki ani düşüşün kanıtlarını buldular. 2015'ten geçen yıla kadar yapılan ölçümler, karadaki ortalama tatlı su miktarının 2002 ile 2014 arasındaki ortalama seviyelerden 290 kübik mil daha düşük olduğunu gösterdi.

Ajansın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde hidrolog olan Matthew Rodell, bir bildiride "Bu, Erie Gölü'nün kaybettiği hacmin iki buçuk katı" dedi.

Büyük Göller-St. Lawrence Nehri Havzası, dünyanın en büyük su havzasıdır ve dünyanın yüzey tatlı su arzının yüzde 20'sinden fazlasını ve Kuzey Amerika'nın yüzey tatlı suyunun yaklaşık yüzde 84'ünü içerir.

Rodell ve diğerleri bulgularını Surveys in Geophysics dergisinde yayınladılar.

Uydular, Dünya'nın yerçekimindeki dalgalanmaları aylık bir zaman ölçeğinde ölçerek hem yer üstünde hem de yer altında su kütlesindeki değişiklikleri ortaya koyuyor.

freshwater.jpg

NASA yukarıdaki haritayı oluşturmuş ve yıllara göre tatlı su oranının dramını gösteriyor.

Çalışmada bildirilen düşüş, Brezilya'daki yaygın kuraklıkla başladı ve bunu Amerika, Avrupa, Afrika ve Avustralasya'da diğer büyük kuraklıklar izledi. 1950'den bu yana en büyük El Niño olaylarından birinin - Pasifik jet akımının güneye ve doğuya kaymasına neden olan ve kuzey ABD'de daha sıcak ve kuru koşullara yol açan bir iklim düzeni - 2010'ların ortalarında dünya çapında hava ve yağış düzenlerini değiştirdiğini belirttiler.

Düzen sona erdikten sonra bile, küresel tatlı su toparlanmadı ve uydular tarafından gözlemlenen dünyanın en yoğun 13 kuraklığı Ocak 2015'ten bu yana gerçekleşti.

İklim değişikliği bu azalmaya katkıda bulunuyor olabilir, ancak iklim projeksiyonlarında belirsizlikler olduğu için tatlı sudaki düşüşü küresel ısınmaya kesin olarak bağlamak zor. İklim değişikliği daha aşırı hava olaylarına neden olur. Yoğun yağışlar arasındaki uzun süreler toprağın kurumasına ve daha sıkı hale gelmesine izin verir ve yağmur yağdığında emebileceği su miktarını azaltır.

NASA Goddard meteoroloğu Michael Bosilovich, "Aşırı yağış olduğunda sorun, suyun yeraltı suyu depolarını doldurup emmek yerine akıp gitmesidir" dedi.

"Isınan sıcaklıklar hem yüzeyden atmosfere suyun buharlaşmasını hem de atmosferin su tutma kapasitesini artırarak kuraklık koşullarının sıklığını ve yoğunluğunu artırır," diye belirtti.

Bu yılın Dünya'nın kayıtlardaki en sıcak yılı olması bekleniyor ve ABD'nin büyük bir kısmı son birkaç aydır kuraklık koşulları altında.

Rodell, modern sıcaklık kaydındaki en sıcak dokuz yılın düşüşle aynı zamana denk geldiğini belirtti.

"Bunun bir tesadüf olduğunu düşünmüyoruz ve gelecekte olacakların habercisi olabilir."

The Independent, bağımsız düşünceli kişiler için küresel haberler, yorumlar ve analizler sunan dünyanın en özgür düşünceli haber markasıdır. Güvenilir sesimize ve olumlu değişime olan bağlılığımıza değer veren bağımsız düşünceli kişilerden oluşan büyük bir küresel okuyucu kitlesi oluşturduk. Değişimi gerçekleştirme misyonumuz, hiçbir zaman bugün olduğu kadar önemli olmamıştı.

Kaynak: The Independent

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.