Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları gıda tedarikimize yönelik yaklaşan tehdit konusunda uyarıyor: "İnsan sağlığı için büyük bir risk"

Atmosferdeki artan karbondioksit ve diğer iklimle ilgili değişiklikler, gıdalarımızın besin seviyelerini etkileyebilir. Bu durum, halihazırda gıda güvensizliği veya beslenme yetersizliği çekenleri en çok etkiler.

Neler oluyor?

FoodUnfolded'a göre, insan kaynaklı karbondioksit kirliliği hava ve toprak arasında bir dengesizlik yarattı. Havada daha fazla karbon gazı var, ancak bitkilerin metabolize etmesi gereken azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve diğer besin miktarları aynı artışı yaşamadı. Sonuç, karbon açısından zengin ancak mikro besin açısından fakir bir bitkidir.

drought-780088.jpg

Columbia Mailman Halk Sağlığı Okulu'nda çevre sağlığı bilimleri doçenti Lewis Ziska, FoodUnfolded'a "Esasında, beslenmemiz, proteinimiz, vitaminlerimiz ve minerallerimiz için güvendiğimiz kimya bozuldu" dedi.

Toprak bozulması ve biyolojik çeşitliliğin kaybı da yediğimiz yiyeceklerin besin yapısını etkileyebilir. Endüstriyel tarım süreçleri toprak sağlığını bozabilir ve toprak asitlenmesi ve kirliliği de gıdalarımızı daha az besleyici hale getirebilir.

Bitki türlerinin veya polinatörlerin neslinin tükenmesi gibi biyolojik çeşitlilik kayıpları, mevcut gıda türlerinin çeşitliliğini azaltabilir.

İklimin gıda üzerindeki etkisi neden önemlidir?

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, iki milyar insanda halihazırda A vitamini, demir ve çinko gibi temel mikro besinlerde eksiklikler var. 2018 tarihli bir çalışma, yükselen karbon seviyelerinin önümüzdeki on yıllarda 175 milyon kişinin daha çinko eksikliğine ve 122 milyon kişinin daha protein eksikliğine neden olabileceğini buldu.

Harvard Üniversitesi T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu'nda çevre sağlığı alanında araştırma yapan Matthew Smith, "Bu insan sağlığı için büyük bir yük" dedi.

FoodUnfolded'a göre temel ürünlerdeki besin değerinin azalması, halihazırda yetersiz beslenme yaşayan popülasyonları orantısız bir şekilde etkileyecektir.

İklimin beslenme seviyeleri üzerindeki etkileri hakkında neler yapılıyor?

Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde küresel sağlık profesörü olan Kristie Ebi, "İklim değişikliği, karbondioksit ve toprak değişiklikleri arasındaki etkileşimlerin gıdamızdaki besinler için ne anlama geldiğine dair bir anlayışla, sorunun tüm alanlarını ele alan bir dizi çözüme ihtiyacımız var" dedi.

Kömür, petrol ve gaz gibi kirli enerji kaynaklarının kullanımını azaltmak, atmosferdeki karbondioksit artışını sınırlayacaktır.

FoodUnfolded'a göre, rejeneratif tarım uygulamalarıyla toprağı eski haline getirmek, toprak sağlığının bozulmasını tersine çevirebilir, atmosferden karbonu uzaklaştırabilir ve daha dayanıklı bir Dünya yaratabilir. Ürün verimi yerine yüksek besin yoğunluğunu ödüllendiren finansal teşvikler, çiftlik düzeyinde değişiklikleri teşvik edebilir.

Kaynak: TCD

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.