Zıplanacak içerik

Bu makale çok önemli bir konuya parmak basıyor: Ayrı Yatak Odalarında Yatan Çiftleri Yargılardım, Ta ki Ben de Onlardan Biri Olana Kadar

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Bu makale çok önemli bir konuya parmak basıyor: Ayrı Yatak Odalarında Yatan Çiftleri Yargılardım, Ta ki Ben de Onlardan Biri Olana Kadar

Merhum eşim Remi ve ben birlikte olduğumuz yaklaşık 12 yıl boyunca aynı yatakta mutlu bir şekilde uyuduk. O zamanlar, ayrı yatan çift arkadaşlarımı anlayamıyordum. Bunun ilişkilerinde daha büyük bir sorun olduğunun işareti olup olmadığını merak ediyordum.

lover-1822498.jpg

Artık daha yaşlıyım ve umarım daha akıllıyım. Remi öldüğünden beri yedi yıldan fazla bir süredir yalnız uyuma pratiğim oldu. Şimdi kendimi tekrar bir ilişkide buluyorum. Ve iyi gidiyor - gerçekten iyi. Ama çok fazla pijama partisi yapmıyoruz. Partnerim ve ben birbirimizin hemen köşesinde yaşama lüksüne sahibiz.

Ayrı hayatlar yaşamanın yanlış bir şey olmadığını biliyorum ama bu, Remi ile olan ilişkimle tam bir tezat oluşturuyor. Ayrı yatak odalarında veya hatta ayrı evlerde uyumak bazı çiftler için sürdürülebilir ve hatta sağlıklı olabilir mi? Yoksa her gece aynı yatakta uyumak mı istemeliyiz?

Hangi çalışmaya başvurduğunuza bağlı olarak, ayrı uyuyan çiftlerin sayısı üçte bir (Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'nin yakın tarihli bir anketi), dörtte bir (Better Sleep Council'ın 2012 anketi ve National Sleep Foundation'ın 2017 anketi) ve beşte bir (The New York Times için Uluslararası Ev Eşyaları Derneği tarafından yürütülen 2.200 Amerikalıyla 2023 anketi) arasında değişmektedir.

Love Heal Grow'un yönetici direktörü olan terapist Megan Lara Negendank, HuffPost'a "gelen birçok çiftin farklı yataklarda uyuduklarını bildirdiğini fark etmeye başladığını ve ilk başta kendi önyargılarımın olduğunu düşünüyorum çünkü 'Ah, bahse girerim sorun yaşamalarının nedeni bu...' diye düşünüyordum ama sonra gerçekten meraklandım." dedi.

Negendank, o zamandan beri "birçok mutlu çiftin ayrı uyuduğunu... insanların farklı odalarda daha iyi uyuduğunu ve bunun sorun olmadığını" fark ettiğini söyledi.

Ontario Seks Terapisi direktörü Psikolog Morag Yule, ayrı uyumanın daha büyük bir ilişki sorununa işaret etmediğini söyledi.

"Bir seks terapisti olarak, insanlarla ilişkilerimizin 'olması gerekenler'i hakkında konuşarak çok zaman geçiriyorum... Yaptığım işin çoğu, her bir kişi için birey olarak gerçekten neyin doğru olduğunu belirlemeye, bunu bir çifte aktarmaya ve bunun etrafındaki sosyal beklentilerden ve normlardan uzaklaşmaya çalışmak," dedi.

Remi ve benim bir yatağı paylaşmamız için hiçbir engelimiz yoktu, ancak bunun bir tür tek boynuzlu at durumu olduğunu öğreniyorum. Bir çiftin ayrı uyumayı seçmesinin birçok nedeni olabilir: horlama, huzursuzluk, uykusuzluk, tuvalete sık sık gitme, uyumsuz uyku programları, vardiyalı çalışma, çakışan sirkadiyen ritimler ve gevşeme rutinleri aklıma geliyor.

Kanada, Toronto'da yaşayan 38 yaşındaki Emma C., partneriyle 4 buçuk yıldır birlikte. Son bir yıldır ayrı uyuyorlar. Partneri horluyor ve ikisinin farklı sirkadiyen ritimleri var; o gece kuşu, o ise erken kalkan biri. Emma, birlikte gece geçirmenin uykusu için kötü olduğunu ve hayatının diğer alanlarını etkilediğini söyledi.

"Sadece geçici olması gerekiyordu ama şimdilik böyle olduğu gerçeğiyle barıştık," dedi Emma, gizlilik nedenleriyle soyadını gizli tutmak istediğini HuffPost'a.

Ayrı uyumanın lojistiği "zor olsa da... ikimizin de ihtiyacımız olanı aldığımızı bilmek... enerjimizi ilişkimizdeki daha önemli şeylere odaklamamızı sağlıyor," dedi Emma.

Bir çiftin ayrı uyumayı seçmesinin birçok nedeni olabilir: horlama, huzursuzluk, uykusuzluk, sık sık tuvalete gitme, uyumsuz uyku programları, vardiyalı çalışma, çakışan sirkadiyen ritimler ve gevşeme rutinleri aklıma geliyor.

Şu anki partnerimle ilk gece geçirdiğimde hiç uyumamıştım. Ara ara horluyordu ve ben de huzursuz hissediyordum. O zamandan beri birkaç kez daha yatılı kaldık, her zaman onun evindeydik çünkü bakması gereken bir köpeği var ve yatağı paylaşmakta daha iyi oluyoruz. Ama yine de tek başıma ve kendi yatağımda daha iyi uyuyorum.

Araştırma deneyimimi destekliyor. ScienceDirect'te yayınlanan 2024 tarihli bir fare çalışması, birlikte uyumanın uykuyu olumsuz etkileyebileceğini buldu. Ancak araştırmacılar ayrıca, fareler birlikte uyuduğunda genel uyku kalitesinin daha kötü olmasına rağmen, yine de kesintisiz uyku yerine yakınlığı seçtiklerini buldular. Uzun süreli fiziksel temas arzusu - veya çalışmada ortaya atılan bir terim olan "somatolonging" - iyi uykudan fedakarlık ederek bir partnerle güvenlik ve fiziksel bağlantı kurmanın arkasındaki motivasyon gibi görünüyor.

İsviçre, Zürih'te yaşayan 38 yaşındaki Jennifer V., dört yıldır partneriyle birlikte yaşıyor ve ikisi ayrı yatak odalarında uyuyor. Genellikle farklı çalışma programları oluyor, bu nedenle uyku düzenleri uygun. Soyadının gizli kalmasını isteyen Jennifer, ara sıra bir yatağı paylaşmanın yakınlığını sevse de tek başına daha iyi uyuduğunu itiraf etti.

Partneri için, birlikte yaşamanın bir koşulu olarak her birinin kendi yatak odasına sahip olması gerekiyordu. Jennifer, ilk başta bundan incindiğini söyledi. Onun alan arzusunu bir reddedilme olarak görmemesi uzun zaman aldı.

Jennifer, kendisi ve partneri aynı yatakta geceyi geçirdiklerinde "çok daha özel olduğunu... Bir pijama partisi gibi. Heyecan verici." dedi.

Kanada, Montreal'de yaşayan ve soyadının gizli tutulmasını isteyen 40 yaşındaki Emily G., nişanlısıyla 15 yıldır birlikte. Çift olarak geçirdikleri ilk dairede, bir ana yatak odası ve bir misafir yatak odası vardı. Genellikle aynı yatakta uyumaya başlarken, partneri genellikle gecenin ortasında misafir yatağına geçiyordu.

Emily, "Bunun beni gerçekten incittiğini hatırlıyorum... Başlangıçta ayrı uyuyabilmenin faydalarını fark etmemiştim." dedi.

Çift, yakın zamanda sadece bir yatak odası olan ilk evlerini satın aldı. Emily, hala ara sıra geceyi ayrı geçirdiklerini, daha geç saatlere kadar kalmak isterlerse birinin kanepede asılı kaldığını, ancak her zaman ortak yatakta uyuduklarını söyledi. Emily nişanlısının kollarında uykuya dalmaktan hoşlandığını söylese de, bazen kaliteli uyku almanın en iyi yolunun ayrı uyumak olduğunu kabul ediyor.

Fareler üzerinde yapılan araştırmaların aksine, insanlar üzerinde yapılan çalışmalar bir partnerle aynı yatağı paylaşmanın faydaları olduğunu buldu. Frontiers in Psychiatry'de yayınlanan 2020 tarihli bir çalışma, uyku kalitesi ile aynı yatakta uyuyan çiftler arasında pozitif bir korelasyon buldu. Birlikte uyumak, çiftlerin ayrı uyumasına kıyasla %10 daha fazla REM (Hızlı Göz Hareketi) uykusu ile ilişkilendirildi. Ve SLEEP dergisinde yayınlanan 2022 tarihli bir çalışma, bir partnerle uyumanın daha düşük depresyon, anksiyete, azalmış stres, genel olarak daha fazla sosyal destek ve yaşam ve ilişki memnuniyeti ile ilişkili olduğu sonucuna vardı.

Partnerim ve benim için henüz erken günler, ancak bir sonraki uzun vadeli ilişkimde ne isteyebileceğimi düşünmeye başladım, bu aynı yatakta uyumak, birlikte yaşamak veya evlenmek anlamına gelebilir. Artık ortaklık içinde olmanın çok daha fazla modeli var ve hem bireyler hem de çiftler olarak kendi kurallarımızı koyabiliyoruz.

Kaynak: HuffPost

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.