Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2024 Admin Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2024 Şirketler Çin Bağlarını Yeniden Düşündükçe Küresel Ticaret Değişiyor. Peki Nereye Gidiyor? Yazarlar hakkında: Ronald Temple, Lazard'ın baş pazar stratejistidir, Siddharth Mohandas, Lazard Jeopolitik Danışmanlık'ta yöneticidir ve Apratim Gautam, Lazard Jeopolitik Danışmanlık'ta başkan yardımcısıdır. Burada ifade edilen tüm görüşler yalnızca yazarlara aittir ve Lazard'a ait değildir. Onlarca yıldır Çin, küresel şirketler için baskın açık deniz üretim yeriydi. Bu değişiyor. Çokuluslu şirketler tedarik zinciri ihtiyaçları için giderek daha fazla başka yerlere bakıyor. Bunlar, Çin'in yavaşlayan ekonomisi, artan maliyetler, politik ve düzenleyici zorluklar, yerel firmalara vurgu ve Çin ile Batı arasındaki artan jeopolitik gerginlikler gibi bir dizi faktör tarafından yönlendiriliyor. Pandemiden bu yana, birçok firma, Çin'de bazı üretim operasyonlarını korudukları ve dayanıklılığı ve çeşitliliği artırmak için alternatif bir yere yatırım yaptıkları "Çin artı bir" modeline geçmeye çalıştı. Ancak gerçek şu ki, Çin'e tek bir alternatif yok. Çin, önemli ekonomik avantajlara sahipken, rakip ülkelerin kritik eksiklikleri var. Çin'in güçlü yönleri arasında yüksek işgücü verimliliği, kaliteli altyapı ve çeşitli, karmaşık mallar üretebilen derin bir tedarik ekosistemi yer alıyor. Hindistan ve Meksika gibi diğer ulusların vasıflı işgücü açığı var veya Vietnam örneğinde olduğu gibi Tayland'da verimsiz lojistik veya siyasi belirsizlik var. Yabancı firmaların Çin'de faaliyet göstermesi zorlaşırken, Çin'in diğer yerlerdeki benzersiz avantajları ve sorunları ileriye giden yolu belirsiz bırakıyor. Uygulamada, çokuluslu şirketlerin Çin artı bire doğru hareket etme girişimleri "Çin artı birçok" dünyasıyla sonuçlandı. Bu dünyayı karakterize eden nedir? İlk özellik, hem artan ticaret engelleri hem de büyüyen üretim teşvikleri olan bir ticaret ortamıdır. Küresel bir ticaret savaşı, ulusların serbestçe tarifeler koyması ve araçlar gibi hassas sektörlerde tarife dışı engellerin kullanımının yaygınlaşması anlamına geliyor. 2019'dan 2023'e kadar Washington'un bariyerleri ABD'nin Çin'den ithalatını %5 azaltırken, ABD'nin Hindistan'dan ithalatı %45, Vietnam'dan %72 ve Meksika'dan ithalatı %34 arttı. Aynı zamanda, gelişmekte olan ve gelişmiş pazarlardan gelen endüstriyel politikaların bolluğu, yabancı yatırım çekmek ve imalat ihracatı yaratmak için tasarlanmıştır. Örneğin, Hindistan üretim teşvikleri için 28 milyar dolar ayırırken, Enflasyon Azaltma Yasası Kuzey Amerika'daki imalatı destekleyerek Meksika'da bir otomotiv patlamasına güç vermeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda, Vietnam tüketici elektroniği endüstrisini geliştirmek için yabancı yatırımı başarıyla çekti. Bu ekonomiler zorluklar yaşarken, ticaret gerginlikleri daha fazla imalat çeşitliliğine yönelik talep yaratıyor. İkinci özellik, Çin'in küresel ticarete derinlemesine bağlı kalmaya devam edecek olmasıdır. Çin'in gelişmiş imalata geçişi hızlı bir şekilde gerçekleşiyor; Çin şu anda dünyanın en büyük araç ihracatçısı konumunda ve 2017'de Almanya, ABD ve Güney Kore'nin gerisinde kaldı. Çin ayrıca genişleyen bir ülke listesiyle ticaret yapıyor. Şu anda altyapı odaklı Kuşak ve Yol Girişimi'nin parçası olan gelişmekte olan ve sınır pazar ülkelerine Japonya, ABD ve Avrupa Birliği'nin toplamından daha fazla ihracat yapıyor. Ve Çin, küresel olarak ara malların en büyük ihracatçısı konumunda. Çin, nihai üretilen ürünlerde kullanılan tüm ticaret edilen bileşenlerin %17'sini ihraç ederken, Vietnam, Tayland ve Hindistan'ın her biri ara mallarının %25'inden fazlasını Çin'den ithal ediyor. Genel olarak, Çin'in ticaret fazlası 2024'te yeni zirvelere ulaştı. Çakışan ticaret kısıtlamalarına yakalanmamak için, şirketlerin ve ülkelerin tedarik zincirlerini ayrıntılı bir şekilde anlamaları gerekecek - ikinci ve üçüncü derece tedarikçiler dahil. Son olarak, firmaların giderek karmaşıklaşan ve belirsizleşen bir dünyada yol alması gerekecek. Şirketler risk almak ve farklı coğrafyalarda deneyler yapmak zorunda kalacak. Potansiyel üretim merkezlerinin endüstriyel politikaları ve iç siyaseti, küresel ticaret politikalarıyla birlikte her zamankinden daha belirgin hale gelecek. Firmaların, üretim ihtiyaçları için rekabetçi bir iş gücü yaratmak amacıyla doğrudan işgücü verimliliğini geliştirmeye yatırım yapması gerekebilir. Ve belki de en önemlisi, iklim değişikliği üretimi şimdiden aksatıyor. Meksika ve Polonya'daki su kıtlığı, Tayland'daki sel ve Hindistan, Çin ve Vietnam'daki aşırı sıcaklar, üretimi etkiliyor. Firmaların ulusal hükümetlerle ortaklaşa iklim adaptasyon stratejileri geliştirmeleri veya operasyonlarını riske atmaları gerekecek. Çin artı birçok dünya daha karmaşıktır, ancak aynı zamanda potansiyel olarak daha ödüllendiricidir. Üretim yerleri arayan firmalar ve ekonomik büyümelerini teşvik etmeyi uman ülkeler için önemli fırsatlar vardır. Bu yeni dünyayla ilgili iki gerçeğin içselleştirilmesi gerekiyor: Çin, küresel ticaret sisteminde önemli bir oyuncu olmaya devam edecek ve firmaların hala çeşitlendirmenin yollarını bulması gerekiyor. Bu, başarılı olmak için ticaret gerginliklerini, endüstriyel politikaları ve jeopolitikayı yönetmeleri gerekeceği anlamına gelir. Şirketler, gelişen küresel ticaret düzeninin karmaşıklıklarıyla etkileşime girerek fırsatları yakalayabilir ve değişen jeopolitikaların yarattığı riskleri azaltabilir. Kaynak: Barrons
Önerilen İletiler
Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın
Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...
Bir Hesap Oluşturun
Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!
Yeni Bir Hesap OluşturunGiriş Yap
Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.
Giriş Yapın