Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

The Mask

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    53
  • Katılım

  • Son Ziyaret

The Mask tarafından postalanan herşey

  1. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Evet, buna da siz karar veriyorsunuz, degil mi? O kadar cok insan varsa, o zaman birakin Laikciligin fermuari biraz gevsesin.
  2. The Mask

    ŞU BEYAZ TÜRKLER

    Dunyanin butun ciddi kaynaklari Ataturk'un Din karsiti oldugunu tesbit ve tescil etmistir. Ama ne yazik ki insanlar bu konuda acikca gorus bildiremiyorlar. Cunku bu ulkede Ataturk bustunu deviren bile surgune gonderildi. Hem de 2009'un cagdas TC'sinde. Mustafa Kemal Pasa'nin el yazisindan: "Türk milletini Allah için, Peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, Allah'la mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. (..)
  3. The Mask

    ŞU BEYAZ TÜRKLER

    Ooo, bunlar sadece abartili ifadeler oyle mi? Hayir, bu apacik bir dinsizlik. Tekrar okuyalim da Ataturk'un burada sadece 'millilestirilmis/Araplastirilmis Islam'a saldirmadigini tesbit edelim: Türk’ler Arap'ların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arap dinini kabul ettikten sonra, bu din, ne Arapların, ne aynı dinde bulunan Acemlerin ve ne de Mısırlıların vesairenin Türk'lerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir şekilde tesir etmedi.. Bilakis, [islam] Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti, milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. Bu pek tabii idi. Çünkü Muhammed'in kurduğu dinin gayesi milliyetlerin fevkinde şamil bir Arap milliyeti siyasetine müncer oluyordu. [bunu soyleyebilen bir adam artik Islam catisi altinda barinamaz. Ne yapmak istiyor? Islam'i Peygamber'den alip yeniden Turkluge gore sekillendirmek mi?] Muhammed'in dinini kabul edenler, kendilerini unutmağa hayatlarını Allah kelimesinin her yerde yükseltilmesine hasr etmeğe mecburdular. [Hangi Muhammed'in dininden soz ediyor? Hem Muhammed onun mekteplik arkadasi mi? Karga kovarken birlikte miydiler? Hem neden Allah kelimesinin her yerde yukseltilmesinden rahatsiz oluyor? Ben burada Araplasmis Islam'a yonelik bir elestiri okumuyorum. Ataturk burada bizzat Allah fikrine atifta bulunuyor. Boyle birini seversem herhalde onun gittigi yere giderim. Bu sizin icin de gecerli.] Kuran'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler..... [bu ne? Neden beyni sulanmis hafizlar olsunlar. Allah kalplere ilham ve bilgi indiremez mi? Din'in askin bir yonunun oldugunu bilmiyor mu?] Emevilerle ilgili sozleri de tarihci olmadiginin acik bir tescili. Onun hedefinde Din vardi. Emevilik ya da Hafizlik sadece bahane idi.
  4. The Mask

    ŞU BEYAZ TÜRKLER

    Hem kaderin ipleri kimsenin elinde degil. O olmasaydi, bu olmasaydi masali havanda su dovmekten ote gidemez. Boyle bir teori karsisinda ben de, O olmasaydi bir baskasi kurtulusa onculuk eder ve onun onculugunde kurulan yeni rejim benim basortusuyle universiteye girebilmeme olanak saglardi, diye daha pembe bir teori gelistirebilirim. Bu mantikli degil. Belki de o olmasaydi benim icin ve sizin icin daha iyi olurdu. Kader gecmise bakarak yorumlanamaz ya da ongorulemez. Dunya'nin saygisina gelince. Protokol konusmalarini gercek ve samimi dusunceler saniyorsaniz yaniliyorsunuz. Herhalde Amerikalilar Turklerin George Washington askindan olduklerini dusunmuyor. Kahraman devlet adami diyorsaniz, iste orada da var bir tane. Hem ordu yonetmis. Hem devlet yonetmis. Anayasanin hazirlanmasinda aktif rol almis. Birligin civilerini cakmis. Kimsenin saygi falan duydugu yok. Sadece aman agsimizi acmayalim da Turkler heyecana gelip yeni bir boykot baslatmasin, McDonald's magazalarini taslamasin diye dusunerek sessiz kaliyorlar. ABD'de Washington'a yapilan agir elestirilerin ve dalga gecmelerin yuzde 1'i ayni ulkede Ataturk'e yapilsa herhalde Atlantik uc gun kirmiziya boyanirdi.
  5. Yarasa: Tuhaf. Ayni seyi, tersinden mantikla, MHP'li azinlik da soyluyor. Onlar da, 'Devletin askeri dagda adam oldurunce bu savunma oluyor, dagdaki adam daha az olumcul silahlarla mucadele edince adina terorist diyorlar,' diyor. Bence ikisi de acik siddet uygulamalari. Birini digerinden daha masru gosterecek yeterli sebep yok. Insanlari daga cikaran tarihsel sebeplerle, yine yuzbinlerce gonulsuz insani istemedigi bir savasin icine, bu kez resmi uniformayla sokmak arasinda bir fark yok. Galiba sorun gercekten de Ya sev ya terk et mantiginin resmi ideoloji kilifiyla pazarlanmasiyla basladi.
  6. The Mask

    ŞU BEYAZ TÜRKLER

    demirefe, Arabca 'y' ve 'b' seslerini temsil eden harflerle ilgili menkibeni okudum. Tek baslarina bulunduklarinda ya da kelimenin sonuna geldiklerinde iki harfin sekil olarak benzerlikleri yoktur. Dili ve Dini bilen bunu anlar. Kelimenin ortasinda bulundukalrinda ise aralarindaki tek fark tek ya da iki noktali olmalaridir. *****
  7. Yani biz bolucu muyuz? Herhalde bu cumle benim agzimdan ciksaydi sayginlik katsayim 5'ten 6'ya cikardi. Benim icin umit verici olan kurulu laikci duzen artik yavas yavas yok oluyor. Kemalist ideoloji yerini daha eskimez ve olumsuz yasam tarzlarina birakiyor. Bu umit verici bir gelismedir ve, aksine, ulkesinin iyiligini isteyen herkes boyle dusunur. Hemen de kendinizi ulkeyi sevenler sinifina koyup baskalarini Abdurrahman Celebi ilan ediyorsunuz. Cok laiksiniz.
  8. Demek siz tank cemal gibi onunuze geleni ezip forumda tas ustunde tas birakmiyorsunuz? Ben simdi siz dedigim zaman dogal olarak siz kendinizi hemen kafanizdaki yere yerlestiriyorsunuz. Acaba ben sizin nerede bulundugunuzu dusunuyorum da kendimi ve bana benzeyenleri ayri tutuyorum. Insanin yeri daha cok genel kaniya gore sekillenir, kendi hayallerine gore degil. Hele boyle sanal bir ortamda saf bulabilmek ve 'CHF' olusturabilmek cok zordur. Ben sizin kim oldugunuzu bilmiyorum siz de benim kim oldugumu bilmiyorsunuz. Tamam, dusunceler ip uclari tasir. Iste ben de ona gore saflara ayiriyorum sanal cemaatleri. Yani simdi siz bu ulkeyi kuran kocaman gonullu gonulsuz bir orduyu getirip CHF zihniyetine bagliyorsunuz ve diyorsunuz ki, Halk iki kez yapti, AKP'yi secti iktidar icin ama benim bildigim bu adamlar ucuncu kez yapmaz ayni seyi, usanir bu kez de leeri baska amblemlere kayar. Ama senin bu devleti kuran ve Atasinin pesinde izine ayrilmadan kosan halkin bir kez olsun Ata'nin partisine tek basina iktidar sansi tanimadi. (Acik oy gizli sayimdaki ilahi samimiyeti saymiyorum) Bu ne bicim bir siz'liktir ki siz hem cok kalaba-laiksiniz hem de Allah icin iktidar olacak cogunluga erisemiyorsunuz? Bu denklemde bir terslik var.
  9. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Iste simdi senin bu tesbitin subjectivismin tavan yaptigi nokta oldu. Dur bakalim, senin yazindaki subjektif ifadeleri ayiklayayim da bir de oyle yayinlayayaim: "Vakit gazetesinin Türkan Saylan hakkındaki yorumlarını .... bulmak subjektif değil, ... .... ... her insan için ... bir saptamadır. İnsanlara kendi gibi düşünmeyenlere hakaret hakkını dünyada ... dogmalar ... . ... için zaten kendilerine bir sözü hakaret saymaları için de, onlar gibi düşünmediğinin söylenmesi yeterlidir. Bunu kendilerine hakaret kabul ederler. Vakit'in ... bir tek insan tipi ... kabul eder: ... ... . Böyle zaten her söz subjektif demek, "objektif olunmasına zaten gerek yok, herkes subjektif olsun ki ortalık hareketlensin, karışsın, biz de neşemizi bulalım" ... ... . ... ... ... olmak ... gelir.Objektiflik insanlar için ... bir ... ... . Böyle hiçe sayılıp zıttına alabildiğine ... verilmez. Veriliyorsa ardındaki ... sorgulanması ... ." Dinsel dogmatik. Laiksel dogmatikler nasil oluyor; onu da ben aciklayayim: Laiksel dogmatik, Musluman insanlari, gormedikleri bir Varliga tapiyor ve onun emir ve kurallarini hayatin her alaninda salt sistem olarak uygulamak istiyor diye Dinsel Dogmatiklikle suclayan insan tipidir.
  10. Evet. Olen insanlardan cikarilan kursunlarin bir kismi bizzat Arif Sag'in tabancasindan ateslenmisti. Bolgenin Alevi/Sunni denklemini iyi okuyanlar, yasli ama kurt bir Ateist'i devreye sokarak gercekten iyi is cikardilar.
  11. Problem Menemen'den once, Din, devlet ve sosyal yasamdan kovuldugunda ve ve laikci rejimin bir baski araci olarak kullanildiginda basladi. Seyh Said ayaklanmasi, Peygamber toplumunun duzene karsi ayaklanmasi gibi, bir Cihat deneyimi idi. Ulusalci ya da toprakci degildi.
  12. Hakli degilsin. Cunku, bu yasa gecmise dogru da uygulandi. Yani, yasanin ciktigi tarihte IHL 11. sinifta olanlar ve (o sirada duz liseye gecise de izin verilmedi/AOL'ye gecise de izin verilmedi) okul degitiremeyenler de ayni katliama tabi tutuldular. Yasadan sonra insanlar zaten uyandilar. Yasa daha cok tam da o sirada 9, 10, 11, ve 12. sinifta olanlari etkiledi. Sonradan kopan gurultu de bu magdurlarin girtlaklarindan cikiyordu. Simdi bu haksizliga ne diyeceksiniz? Dunyanin hangi ulkesinde bir yasa 'geriye dogru' isletilmistir? Tamam, katsayisi meselesi meclisin ortak kanaatiydi. IHL'ye yeni kayit yaptiracaklara uygulanabilirdi. Uygulandi da. Buna itirazimiz olmaz diyelim. Neden yasa ayni zamanda geriye dogru isletildi ve zamani geriye ceviremeyecekleri nereyse kesin olan IHL'lileri de kapsadi? Bu soruya vereceginiz cevap cok seyi aciklayacak. Ne oldu o carsaftan sana? Birileri bunun tersini yaparken sorun olmuyor da, kapaninca mi kiyamet kopuyor? Gelenek tore ya da anane degildir. Gelenek, Din'dir. Turk gelenegi bazen yanlis uygulamalardan, paganizm'den de etkilenmistir. O insanin kiyafeti de Islami olculer icinde degerlendirilebilir. Ama digerinin kiyafeti gelenek disidir anlamina gelmez bu.
  13. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Simdi sen Maturudi ile Ikbal'i mi karsilastiriyorsun? Maturudi Islam Teolojisi, Qur'an tefsiri ve Islam Fikhi konularinda genis egitim aldi. O bir Musluman Din alimiydi, filozof degil. Farisi oldugu iddia ediliyor ustelik, Turk degil, cunku onun zamaninda Semerkand Semenid Farisilerin idaresi altindaydi ve nufusu baskin oranda Farisi idi. Cevre stepler ise daha cok Turk nufus tarafindan iskan edilmisti. Egitim aldigi buyuk alimler arasinda Ebu Nasr Ahmed b. Abbas b. Husayin al-Iyazi, Ebu Bakr Ahmed b. Ishak b. Salih el-Juzjani (El-Farq vet Tamyiz),Nusayr b. Yahya al-Balkhi and Kadilkudat Muhammed b. Mukatil er-Razi vardi. Ebu Nasr al-Iyazi ogretmeni ve dostu idi. Ikbal ise daha cok edebiyat ve felsefe alaninda egitim gordu. Lisans egitimini, Lahor'da, Devlet kolejinde, Ingilizce ve Arapca Dili ve Edebiyati alanlarinda ders gorerek tamamladi. O daha kucuk yaslarda, dile, ozellikle siire olan hakimiyetiyle taninmisti. Imam Maturidi felsefe egitimi de almisti; yani din Filozofu idi. Ama Ikbal asla Din alimi degildir. Bunu ogrenmeliydin. ********* Ama, her iyi insan yasa yaptiginda sonuc olarak bu Kur'an'la celismez iddiasi senin o sirin emoticonlarindan birini gerektirir. Cunku her insanda seytani bir nefs vardir ki, Kur'an hukumlerinden koptugunda sadece kalbinin temizligi ya da kiz cocuklarini okutma aski onu dogru yola iletemez. Boylece, o nefsin tesiri altinda, insan hem miniklere onlik ve kalemtras alir, hem de Kahrosun Seriat diye resmi gecit yapar. Bu bir celiski degil midir? Yani, Kur'an emirleri insanin keyfine gore cagdan caga degisiyor olsaydi, degisen yasa ve ahlak kurallari Allah'i, kendi koydugu kurallari kahretmeye cagiracak kadar yoldan saptirmazdi insanlari. Fikhi ictihatlar, hayatin icinde olan ictihatlardir. Bir insanin sokakta basortuyle dolasmasi gerektigi (burasi universite de olsa) fikhi bir kuraldir ve kisisel ve kamusaldir. Islam'in kamusal alani duzenleme girisimidir. Bu kural 'modern' caga gore yeniden yorumlanamaz. Kura statik degildir. Din statik degildir. Din, modern teknoloji ve bilimden ve insan akilndan daha hizli ilerler ve intibak eder. Din ve kurallar degismez; insan kemal bulur. Kemal Din ile mumkundur. Din'in yumusatilip yamultuldugu alanlar, toplumun en bozuk, en curumus, en sefih alanlaridir; dikkat edin. Mesela ekonomi. Din ekonomiye mudahele edemez. Bu yuzden karaborsacilik, tefecilik, rusvet, santaj, hortumlama olaylari gorulur. Din egitime mudahele edemez. Bu yuzden okullarda ahlaksizlik, genclerde gayesizlik ve uyusturucu muptelaligi ve ahlaksizlik gorulur. Devlet islerine Din sokulmaz. Bu yuzden adam kayirma, torpil, ahlaksizlik ve duzensizlik bulunur oralarda. Hukuka Din mudahele edemez. Bu yuzden hukuk guvenilmez, istikrarsiz ve yavastir. Vahiy somut ve soyut bir eylemdir. Soyut tarafi Peygamer'in Peygamberlik sifatinin geregi olan, bize kapali olan kismidir ve cesitli sekillerde cereyan ettigi bildirilir. Vahyin somut kismi, Peygamber'in yasayisidir. Peygamber'in kendisi ummet icin bir Vahiy'dir. Cunku o konustugu zaman Kur'an konusur. O'nun eylemleri ve bu eylemlerin her saniyesi Musluman icin bir Kutsal Kitap'tir. Musluman Vahyi Peygamber'inde gorur; onunla Cebrail arasindaki ozel iliskide degil. Vahiy ayni zamanda Musluman'a da boylece ulasir. Ben Peygamber'i Cebrai'le diz dize otururken resmeden bir minyatir gormedim. Sen gordun mu? Minyatur esoterik bir sanattir; profan ozellikler ona nufuz edemez. Hem Cebrail hem de Peygamber, kutsal sifat sahibi varliklardir; resmedilmezler. Ama, Hadislerden, bazen Peygamber'le Cebrail'in diz dize oturduklarini, Vahyin bu tatli sohbet havasi icinde Peygamber'e ulastirildigini ogreniyoruz. Ne yapalim? Dini sadece Sultanahmet imaminin ulasabilecegi yuksek bir rafa mi koyalim? Hayir, Din'i meclise, mahkemeye, orduya ve okula da koyalim. Laikciligi koydugumuz gibi. Bundan hoslanmiyorsaniz, siz kendi Seriatinizi yasayin, biz kendi Seriatimizi. Laikciligin Seriati kural oluyor ve anayasaya giriyor da, Din'in seriati neden bunu yapamiyor? Siz seckin azinlik misiniz?
  14. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Aslinda son secimlerde, bir cep telefonu kaydinda, bir ilcedeki secim binasinda, AKP'ye ait oylari yakiyorlardi. Adana'ya bagli bir ilceydi ve galiba orada MHP az farkla kazanmisti. Sonra biz, 90'li yillardaki secimlerde, coplerden toplanan RP oylarini da biliyoruz. Bunlar Platon'un Devlet'inde on goremedigi Demokrasinin Yan Etkileri. AKP az farkla digerlerinden farkli ama, durust olalim, hepimiz, kendi partimiz kazansin diye, boyle ufak tefek katakullileri hos karsilariz. Aslinda, herkes sahtekar olunca, ortam esitleniyor ve adalet saglaniyor. Bu ulkenin sorunu, AKP'ye kadar, aktif siyasette, sadece bir ksmin sahtekar ve ultra-pragmatist olusuydu. Bu dogadaki ickin dengeyi bozuyordu. AKP ile birlikte zemin esitlendi ve 90'larda da ortaya cikmasi gereken tablo ancak ortaya cikti: AKP %40 civarinda dolanirken, CHP 20'lerin uzerini koklar. MHP, yagiz benzi ve kalin kaslariyla, %20'lerin altinda doner de doner. Gulen cemaati yillik gelir bazinda elbette Ford'un ancak sol tekerlegi olur. Sonuc olarak Ford bunyesinde Ford, Lincoln, Mercury, ve Volvo'yu barindiran, yillik satisi 160 milyar dolarin uzerinde seyreden global bir powerhouse. GC'nin bu seviyeye ulasmasi icin uzun ama uzun yillar gerekecek. Ama Ingilizce olmasaydi o okullar acilabilir miydi, sozunden bir sey anlayamadim. Aciklarsan sevinirim.
  15. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Ama biz, mesela, basortusuyle, universite kampusunde guneslenmek istiyoruz. Siz basortusuz olarak kampuste guneslenebiliyorsunuz da, biz neden Demir ve Kalsiyum'dan mahrum kaliyoruz? Dunyanin herhangi bir cok ulkesinde, mesela ABD'de, basortusu guneslenmeye engel degildir. Yani universitelerde, pekala Gerogetown'da, basortulululer de guzel guzel guneslenebilir, aydinlanabilirler. Mesela, yine ABD'de, milletvekili, Larry Ellison orneginde oldugu gibi, inandigi kitaba, Kur'an'a el basarak yemin edebilir ve o laikci rejimi koruyacagina, buna inanmasa da, TBMM'de oldugu gibi, zorla yemin ettirilmez. Barack mesela bir Incil'e el basi yemin etti. Sonra, ABD'de, diyelim Capitol'de, siz, bir Senator danismani olarak, masanizda Kur'an bulundurabilir ve takke ve tesbihle bir kosede namaz kilabilir, Kur'an okuyabilirsiniz. Bu ulkede orucsuz komutanlarin, keyfi uygulamalarla, (bunu yasadim da biliyorum) askere oruc tutturmadiklari bilinen bir vakadir. ABD ordusu askerleri icin Imam tayin eder. Barack Obama'nin Air Force One ucaginda onunla seyahat eden Musluman danismani, ucak goklerde suzulurken, odalardan birinde namaz kilabilir. Yani aslinda Din, TC disinda bir cok ulkede dindarlarina yeterince guneslenme imkani sunar. TC gunesin olduruldugu bir ulke olarak kalsiyum ve demir ayricaligini sadece basortusuz ve orucsuzlara tanir. FG cemaatine gelince. Sonuc olarak benim tezim o cemaatin CYDD'den (TCDD gibi geliyor kulaga) daha buyuk ve yaygin, cok daha sosyal, ve daha genis egitim agina sahip bir orgutlenme oldugu yonundeydi. Bunun aksini iddia ediyordunuz. Simdi, Ford ve Dacia orneginden yola cikarak, sizce kim Ford kim Dacia? FG'yi, ABD'de bulunmasi dolayisiyla, Ford ile daha kolay ozdeslestirebilirsiniz. Ama bu onu ayni zamanda daha buyuk yapar. Cemaat vs. orgut karsilastirmasina gelince. Bunun bir onemi yok. Sosyolojik olarak farkli degerler etrafinda orgutlenmislerdir ama bu birini digerinden daha onemsiz yapmaz. Mesela AGD ya da MUSIAD birer orguttur. Ama GC bir cemaat olusumudur. Bunun bir zarari; getirisi ya da goturusu yok. Insanlar farkli deger kaliplarinda kendilerini ifade edebilirler. TS zamaninda 'dag basini duman almis' isvec marsindan etkilenip bir orgut kurmus; FG, zamaninda, genc adam at yorgani/sana haram uyuman, diyen sairden etkilenmis ve bir Cemaat meydana getirmis. Sonuclara bakmak lazim.
  16. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Hayir, bunun kucumsemeyle bir ilgisi yok; elbette kucumseme de bir tavirdir ama kucumsemek istedigim kisileri ben acikca belirttim ve onemsiz olduklarina inandigimi soyledim. Ki, onemsiz olduguna inandigim insanlar arasinda TS de var. Bu sekilde kisaltmalar fazla zaman geciremedigim forum'da birden cok mesaja cevap vermeme olanak sagliyor. Bu yuzden Imam Hatip Lisesi degil IHL diyorum. Rahatlikla anlasilacaklarini dusunsem Basortululere (B+), basortusuzlere (B-), Laikcilere (L+), Laiksizlere (L-) derdim. FG demenin bence hiz sakinasi yok. Yeter ki biz kim oldugunu anlayalim. Mesaja gelince, elbette subjectif olacak. Cunku hepimiz duygularimizi ifade ediyoruz deneyimlerimizle birlikte. Burada Philosophia Perennis'i tartismiyoruz. Yasadiklarimizdan yola cikarak duygularimizi paylasiyoruz. Mesela bir kismimiz Vakit'in TS yorumunu kaba buluyor, bir kismimiz yerinde. Burada, Vakit ve onun haberi disindaki tum ifadeler subjektif zaten. Kultur subjektif degerlerle ifade edilir. Labaratuar ortaminda kultur mantari yetistirilir ama anonim bir eser ortaya konamaz.
  17. Bir daha bakalim; Bu ulkede basortusuz diye bir insan okuldan atildi mi? Basortulu diye cok insan universiteden ve hatta IHL'lerden kovuldu. Bu ulkede basortusuz diye bir insan meclisten kovuldu mu? Basortulu diye ulkeden kovuldu. Bu ulkede sakalsiz diye belediyelerden isci/memur cikarildi mi? Sakalli diye cikarildi. Bu ulkede basortusuz diye bir kesim ajan provakatorlukle suclanmadi mi? Basortulu diye suclandi. Bu ulkede bir sehir ultra laik diye dinci komplonun kurbani edilip onlarca vatandasi islemedikleri suclardan muebbet hapse mahkum edildi mi? Tersi oldugu icin Sivas'ta toplu cezalandirma ve kiyim gerceklestirildi. Bu ulkede basortusuz/sakalsiz diye kimi hastanelerden, doktorun keyfi uygulamasiyla hastalar kapi disari edildi mi? Carsafli diye yasli kadinlar hastaneden geri cevrilmedimi. Bir de laikci hosgoruden bahsedersiniz. Bu ulkede dini inancindan dolayi (daha acik bir ifadeyle, Sahih Islami gelenege bagliliklarindan dolayi) insanlar gorebilecekleri tum zorluklari gorduler.
  18. ABD'nin konuya mudahelesi ile ilgili bir kanit/belge gosterebilir misiniz? Aksi taktirde sadece niyet/temenni ifade ettiginizi dusunecegim. Bence su anda ABD daha cok TC cevresi ulkelerle, Gurcistan ve Irak'la ilgili. Tabii bir de Afganistan/Pakistan ekseni var. Ame elbette TC'deki Demokrasiye donuk bu adimlar onlari memnun ediyordur. Su siralar ABD'de olmayi cok isterdim. Oradan buranin nasil gorundugunu merak ediyorum.
  19. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Muhammed Ikbal bir din alimi degildir. Daha cok felsefi bir kimligi vardir ve ozellikle evrim ile ilgili inanislari elestirilmektedir. Bazi insanlar Dinin zamanin insanina adapte edilmesini isterler, ki bu en hafifiyle Din'in niteligiyle uyusmayan bir tavirdir cunku Din insana oldugu sekliyle hitap eder, su ya da bu insana su ya da bu baglam icinde degil. Kuskusuz, modern insana ek aciklamalar getirilmelidir cunku yeni hatalar -ve yeni deneyimler- yeni tartismalari gerektirir ama in'i aciklamak bir seydir, onu aciklama bahanesi altinda Din'i parcalara ayirip ayiklama baska bir seydir. Tum Rasyonalistlerin benzer sekilde anlayamadiklari sey bu sebepler dunyasinda gereken bilgilerin ya Gokten ya Kalpten geldigidir. Boyece bir bilginin kaynagi dissal, digerinin ki icseldir. Ikinci bilgi turunun birinci bilgi turune ihtiyac duymasi Gnosis'in, yani kisisel bilgi ve ilhamin Vahyin isigina ihtiyac duymasindandir.
  20. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    O zaman mesajin tumunu oku.
  21. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Hayat benim ama rejim sizin, oyle mi? Neden rejim sizin dininize gore isliyor da benim dinim evlere ve resmi ibadethanelere depolaniyor? Biz gunes gormeyecek miyiz? Bilimsel olgular salt akla dayandigi zaman varligin gerisindeki gizemleri cozemez. Vahyi aciklayamaz. Inanci da. Aski da. Bilim Din'dir ayni zamanda, ondan da beslenir. Insan zekasindan da beslenir. Ahlaki olgulardan da yararlanir. Hayir. Musevi de sonuc olarak ayni Dini gelenekten gelmektedir. Iran'daki secim anlasmazligi daha cok dis politika ile ilgilidir. Yani Musevi secilse Ayetullah meclisini lagvetmeyecekti. Sadece Bati'ya karsi Ahmedinejad'dan biraz daha farkli bir cizgi izleyecekti. Mesela o secilseydi, ABD'nin uzun yiilardir ilk kez gonderdigi Bagimsizlik Gunu (4 Temmuz) resepsiyonalrina katilmalarini isterdi buyukelcilerinden. Iran halkinin demokrat tepkileri ve bunun bazi yerlerde siddete donusmesi TC'nin, super-laikci bir ulke olarak, yabancisi oldugu bir durum degil. Super laikci bu ulkede 1990'larda her secimde cuvallar dolusu secim pusulasi coplerden toplanmiyor muydu? Daha bu secimlerde gorduk nasil secmen kagitlarinin yakildigini. Super laik TC ile super Musluman Iran arasinda pek bir fark bu bakimdan. Google'dan Gulen cemaatine ait (tum dunyayi saran) egitim ve ogretim kurumlarini bir arastiriver. Soyle diyelim, bir grup digerini bunyesine katmak isterse, kim kimi satin alir? Yani Ford mu Tata'yi, Tata mi Ford'u? Gulen cemaati TC'nin Ford'udur.
  22. Ya biri basortusuzlugunu arac olarak kullaniyorsa? Madem sen basortululugun ne zaman arac olarak kullanildigini tesbit edebiliyorsun, belki ben de basortusuzlugun ne zaman arac olarak kullanildigina karar vereyim. Bu ulkede basortululugun ne zaman oyle kullanildigini tesbit eden kurumlar var. Bunun tersini tesbit eden kurumlar neden yok? Bir seyin ne zaman simge ne zaman masum anadolu kadininin geleneksel kiyafeti olduguna neden siz karar veriyorsunuz? Bu hakki size kim verdi? Girmezler o insanlar AK'ye. Girmek de istemezler, gormek de. Problem biz size karisinca baslamadi. Biz sizi hicbir zaman universiteden kovmadik giyim kusaminizdan dolayi. Problem siz bizleri kovmaya basladiginizda basladi. Biz laik egitim kurumlarindan mezun olanlarin OSS puanlarini kirmadik. Siz IHL'lerden mezun olanlarin puanlarini kirdiniz.
  23. Tamam, bak dogru nasil ortaya cikiyor. Ben de diyorum, problem her yere Allah'in kanunlarini koyma cabasi ile bazi yerlere ve durumlara Allah'i bulastirmama cabasi arasindaki kavgadan kaynaklaniyor. Bir avuc adam bu ulkeyi Allah'in bazi bolgelere (askeri bolgeler, egitim yuvalari, anaokullari vs.) sokulmadigi bir toprak haline getirdiler. Buyuk cogunluk ise bunun artik bir son bulmasini istiyor. Belki de bu yuzden IHL mezunu bir baskan sectiler. Simdi, cogunluk madem ki IHL sisteminin TC'ye yerlestirilmesini istiyor, neden buna karsi TS'leniyorsunuz? Birakin cogunluk karar versin; ne bizim basimiz agrisin, ne sizlerin.
  24. Ediyorlar. Aslinda bu Seriat duasi Turkiye laikciliginin amentusudur. Onlar Tanri'yi isterler. Cunku lazim olabilir. Aynen patetes rendesinin de birgun lazim olabilecegi gibi. Ama onlar Tanri'nin islerine karismasini istemezler. Bunu da, hircin bir sekilde, Tanrim, senden, senin yasam tarzi olarak bize verdigin yolu, Seriati, kahretmeni istiyoruz, diye dua ederek dile getirirler. Tum CM'lerde bu sekilde pankartlar acilmis, sloganlar atilmistir. Nitekim, TS de, omrunun son gunlerinde, ne Seriat isteriz ne de darbe, diyerek bu genel gorusu dile getirmisti. Ben de eksilmiyor dedim, degil mi? Ama teyid ettigin icin sagol. Laikciler genellikle taassup sahibi insanlardir. Kafalari monolitik devrin kurallarina gore isler. Aydinlik din ekseninde bulamadiklarini Pagan anlayis ve geleneklerde bulurlar. Allah'i sevmezler; onu okulda, mecliste ya da mahkemede gormek istemezler. Sonsuz derecede humanisttirler. Bu kocaman kalpleri bazen Tanrilarini bile kiskandirir. TS sirf kucuk kizlar buyuyup adam olabilsin diye ne Seriat ne darbe ister. Koyamazlar, cunku onun adi Cumhuriyeti ve onun temel taslarini, yani yazar ve cizerlerini ve doktorlarini kurtarma mitingi. GATA nasil DPT degilse, CM'ler de 2. Ekonomi Kurultayi degildir. BB ayni zaman da yazardir da. Bir romani var ki dillere destan. BB'ye de saygi gosterecegimiz zaman gelecek. Endise etme. Ebu Lehep unutulmadi. BB de unutulmaz. TS de. Sadece, artik bu ikisi hakkinda bir ayet inmeyecek. Kaynak: Haber Vakti
  25. The Mask

    Vakit'ten Türkan Saylan Yorumu

    Inanc hem ic hem de dis benlike hitap eder. Insanin ozel duygularina oldugu kadar sosyal atmosferine de hukmeder. Ekonomi, egitim, ticaret, politika ve savunma programlarini olusturur ve duzenler. Buna Seri yol denir. Bunun kurallari Allah tarafindan konulmustur. Bunu degistiremezsiniz ve degistirilmesini teklif edemezsiniz. Anayasadaki laikcilik gibi. Yani Islam nufus memurunun masasinda, Polis'in silahinda, Faizsiz banka gorevlisinin kasa kilidinde ve Cumhurbaskaninin makam arabasinda hep on sirada durur ve yolu gosterir. Bu sirada baskalari kendi ozel dinlerini yasamak istiyorlarsa onlara musaade edilir, mudahele edilmez. Ama inancin en ufak bir gereginin yerine getirilimesinin yasaklanmasi durumunda mucadele baslar. Bu ikincil onemdeki cevresel Cihattir. Baskasinin yasam bicimine mudahele degil, mudahelenin sona erdirilmesi icin Cihada cikilir. Oruc tutmayana karisilmaz. Basinin ortmeyene de. Ama bunlari yapmak isteyenlere de her ortamda musaade edilir. Iran'da olanlar bir secim anlasmazligidir. En pis secim oyunlarinin tezgahlandigi bir ulkeden bakinca Iran demokrat bir ulke olarak duruyor. Yunanistan'da halk polisin bir usulsuzlugune karsi neredeyse Atina'yi atese veriyordu. Bu demokrasinin canliligi ve halkin bilinc duzeyini gosterir. Hem Iran'da hem Yunanistan'da halk disari cikip hakkini savunmaktan korkmaz. TC'de halk korkutulmustur. Cunku burada en ufak bir kalkisma rejimi tehdit olarak gorulur ve en agir sekilde cezalandirilir. Iran da kendi sorunlarini cozecektir. Cunku Iran halki medeni ve aydin bir halktir. Koklu tarihi birikimi ve devlet gelenegi vardir. Iran'daki 1979 devrimi en kansiz devrimlerden biridir. TC Iran olmaz korkmayin. Olamaz. Ben bir milyon TS'yi bir Seyhin tirnagina degismem. Bin TS bir seyhin eline su bile dokemez. Ben binlerce insani kurtaran o kadar din buyugu gordum ki. CYDD cemaati ile Gulen cemaatini karsilastirin. Ustelik bu ulkede her zaman CYDD'ciler kollanmisken Cemaatler surekli baski altinda tutulmus, ve on yilda bir gelen laikci baski ile her defasinda Cemaatler onlarca yil geriye goturulmustur. Iyi tarafindan bakin. Cemaatlere ait ozel radyo ve TV istasyonu sayisi Laikcilerinkinden cok fazla. Medya icin de ayni durum soz konusu. Orta Anadolu'da her ilde mutlaka uc bes dini radyo, TV ve gazete bulunmaktadir. Dunya ne kadar degisti, degil mi? Demokratik yollarla bir turlu iktidar olamiyorsunuz. Bu kafali halk alti senedir bir IHL mezununa %40 oy veriyor da DB gibi Laik asik birine %18'i cok goruyor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.