Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

2019 Time Dergisi Yılın İnsanı - Greta Thunberg


Admin

Dünyanın her köşesindeki her neslin her ebeveyine aşina bir hikaye ile başladı: Kızgın bir genç ve ani bir isyan patlaması. Tarihte küresel etkiye giden en hızlı yükselişlerden en olası ve kesinlikle bir tanesi haline geldi. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre boyunca, Stockholm'den 16 yaşındaki bir çocuk, ülkesinin Parlamentosu dışındaki parke taşlarının üzerinde yapılan protesto gösterilerinden dünya çapında bir gençlik hareketine öncülük etti;

Fransızca sınıfındaki fiilleri birleştiren bir okul çocuğundan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile görüşmeye ve Başkanlar ve Papa ile izleyiciler almaya; elle boyanmış bir sloganı (Skolstrejk för Klimatet) olan solo bir göstericiden, 150'den fazla ülkede milyonlarca insana ilham verdiğimiz gezegen adına sokaklara çıkması için ilham veriyor. Anlamlı değişiklik, etkili bireylerin galvanizleme kuvveti olmadan nadiren gerçekleşir ve 2019'da, dünyanın varoluş krizi Greta Thunberg'de bulundu.

Marshaling, “Gelecek için Cuma”, Avrupa çapında protestolar düzenledi; viral U.N. konuşmasında, dünyanın en güçlü liderlerinde “nasıl cüret edersiniz?” diye bağırıyor; Eylül ayında dünya genelinde 7 milyon iklim grevine liderlik eden ve Aralık ayının başlarında Madrid’de on binlerce kişi olan Thunberg, gezegenin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun ve en büyük nesiller arasındaki değişimin avatarı haline geldi. Hong Kong kampüslerinden Washington'daki Kongre salonlarına kadar her yerde. São Paulo'daki iki iklim grevcisinin annesi Isabella Prata'nın belirttiği gibi, “Greta, bu kuşağın tümünün bir görüntüsü”. Thunberg harekete geçmeyi talep ediyor ve çok sayıda kilit tedbir hala yanlış yönde hareket etse de, hareketin geldiğine dair belirti var.

Sürdürülebilir büyümeye ve net sıfır emisyonlara yönelik kurumsal taahhütler artıyor. 60'tan fazla ülke, 2050 yılına kadar net bir karbon ayak izine sahip olma vaadinde bulundu. Amerikan seçmenleri, özellikle orman yangınları ve su baskınları olan eyaletlerde, aniden başkan adaylarına iklim değişikliği konusunda kulak misafiri olmuş durumda. Avusturya’nın Eylül seçimlerinde Yeşil Parti, istifa etmeden hemen önce Thunberg’e atfedilen Sosyal Demokratların lideri olan Sosyal Demokratlar pahasına verdiği desteği üç katından fazla arttırdı. Çin dünyanın kömürünün yarısını yaksa bile, o da değişiyor. Artık dünyadaki elektrikli otomobillerin yaklaşık% 45'ine ve elektrikli otobüslerin% 99'una ev sahipliği yapıyor.

Thunberg, pek çoğu doğmadan bu yana caddeleri tıkayan ve bilimi oturtan yüz binlerce insanın omuzlarında ve yanlarında duruyor. Ayrıca, ayrıcalıklı geçmişinin onu, “fakir ve yerli toplulukları orantısız bir şekilde etkileyen bir krizde, koyduğu gibi“ şanslılardan biri ”haline getirdiğine dikkat çeken ilk kişidir. Ancak bu, iklim krizinin perdenin arkasından merkez sahneye, çevre politik gürültüsünden, dünyanın gündemindeki en alt düzlemine kadar geçtiği yıldı ve bunu Thunberg’ten daha fazla yapacak kimse yoktu.

Çok kısa bir zaman değil: emisyonların gelecek yıl yıllık% 7.6 oranında düşmeye başlaması ve dünyanın ısınmayı durdurmak için yaygın olarak kabul edilen hedeflerine ulaşma şansını yakalayabilmesi için bu on yıl boyunca devam etmesi gerekecektir. Thunberg’in uyandırma çağrısı gerekli bir sarsıntıdır. Çözümlerle buluşmak hepimize kalmış. Thunberg, TIME’nın Yılın Personeli olarak adlandırılan en genç birey olduğu için, onunla ilgili anı anlatıyor. 92 yaşındaki franchise, sözde Büyük Adam'ın tarih teorisine, güçlü bireylerin dünyayı şekillendirdiği fikrine dayanıyor. Tarihsel olarak, bu, büyük örgütlerin merdivenlerini yukarı çıkaran ve iktidar koridorlarında evde bulunan insanlar anlamına geliyordu.

Ancak bu anda, birçok geleneksel kurumun bizi haksız yere bıraktığı görülüyor. Şaşırtıcı bir eşitsizlik, toplumsal karışıklık ve politik felç nedeniyle, yeni tür etkilerin yaşandığını görüyoruz. Thunberg gibi insanlar, sebepleri olan liderler ve eski rubriklere uymayan, ancak kurumların yapamayacakları ve belki de asla yapamayacakları şekilde bize bağlanan bir telefon tarafından korunmaktadır. Küresel ısınmayı 8 yaşında bir çocuk olarak ilk duyduğunda, Thunberg “Bu olamaz, çünkü eğer öyle olsaydı, o zaman politikacılar onunla ilgilenirdi” dedi. tam da onu harekete geçiren şey, tıpkı Şili'nin Santiago sokaklarındaki öğrenci liderliğindeki protestolardan, haklar için savaşan genç demokrasi aktivistlerine kadar, kendi eylemsizliğimizin tehlikesiyle yüzleşmek için bizi zorlayan dünyanın gençliğine sahip olması.

Hong Kong’daki Parkland, Fla’dan, silahlı şiddete karşı yürüyen Thunberg’deki yüksek okul okullarına gösterilmesi, iklim grevlerine ilham kaynağı oldu. “Torunlarıma, yapabileceğimiz her şeyi yaptığımızı söylemek istiyorum” dedi. Kasım ortasındaki Virginia sahilinden TIME'a, Atlantik'i yelkenli ile geçmeye hazırlanırken, “ve biz onlar için ve gelecek nesiller. ” İnsanlığın sahip olduğumuz yegâne evle olan yırtıcı ilişkisine dair alarmı çalmak için, parçalanmış bir dünyaya, geçmişleri ve sınırları aşan bir ses getirmek, yeni bir neslin öncülüğünde bize nasıl göründüğünü göstermek için Greta Thunberg, TIME'ın 2019 yılında seçtiği yılın insanıdır. 

  • Beğen 1

İçinde Olduğu Dizin:

Fotoğraflı Haberler - Alıntılar

· 191 fotoğraf
  • 191 fotoğraf
  • 55 fotoğraf yorumu

Fotoğraf Detayları


Kullanıcı Geri Bildirimi

Görüntülenecek hiçbir kritik bulunamadı.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.