Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

" MARTİN JETPACK ", Dünyanın ilk pratik jetpack’i.


Smyrna

 

Uçmak hayaldi gerçek oldu

 

Jetgiller çizgi filmiyle hatırladığımız kişisel uçuş cihazları "jetpack"ler, çok yakında hayatımızın bir parçası olabilir.

 

Benzinle çalışan motoru ve çift kanallı fanı, havalanmasına yetecek kadar itiş gücü üretiyor ve böylece içindeki pilotu, dikey olarak havaya doğru yükseltiyor, inerken de yine dikey iniş yapıyor.

 

Yeni Zelanda’daki Martin Havacılık Şirketi’nin tasarladığı ‘Martin Jetpack’ adlı bireysel uçuş jeti motoru, bu hayalin gerçekleşmesine ön ayak oldu.

 

Bilimkurgu filmlerinden fırlamışa benzeyen aracın en son denemesi, Christchurch kenti yakınlarında yapıldı.

 

Jetpack’in mucidi ve şirketin kurucusu Glenn Martin’in uçurduğu jetpack, deniz seviyesinden 1500 metre yukarı yükseldi. Uçuş süresince uzaktan kumandalı bir helikopter Glenn Martin’e eşlik etti.

 

113 kilogram ağırlığındaki araç, iki ‘süper fan’ aracılığıyla dakikada 240 metre hızla pilotunu yukarı taşıdı.

 

Yaklaşık on dakika havada kalan Martin, 914 metreye alçaldıktan sonra paraşütünü açtı. İnişi sırasında aracı ufak çaplı hasar alan Glenn Martin, yaptığı açıklamada, testlerin süreceğini ve insanlığın uçabilmesi için önemli bir aşama kaydettiklerini belirtti.

 

 

Sean Connery kullanmıştı

 

 

Son yapılan jetpack deneme uçuşunda bin 500 metre yüksekliğe kadar ulaşıldı

 

 

Üretici şirket, bu araçla havacılıkta yeni bir pazar yaratmayı planlıyor. İlk etapta hobi amaçlı bir alet olarak piyasaya sürülecek olan jetpack, daha sonra ticari talep doğrultusunda sağlık, savunma gibi sektörlerde de pek çok uygulamaya sokulacak.

 

Jetpack’e temel olan cihaz, ilk olarak 1961 yılında Amerikan ordusu tarafından, askerî komandolar için roket atma amacıyla kısa mesafelerde 26 saniyelik bireysel seyahat sağlamak üzere geliştirilmişti.

 

Jetpack’in büyük kitlelerle tanışması, 1965’te James Bond filmi Thunderball ile gerçekleşti. Ünlü ajanı canlandıran Sean Connery, filmde jetpack’ine binip kötü adamlardan kaçıyordu.

 

Jetpack, yine bir James Bond filmi olan Die Another Day‘de de seyirci karşısına çıktı. 1984 yazında Los Angeles Olimpiyatları’nın açılışında, Bill Suitor ve Gordon Yaegar’ın yaptığı jetpack uçuşunu ise, aralarında eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın da olduğu yüz bin kişi izlemişti.


İçinde Olduğu Dizin:

Fotoğraflı Haberler - Alıntılar

· 191 fotoğraf
  • 191 fotoğraf
  • 55 fotoğraf yorumu

Fotoğraf Detayları


Kullanıcı Geri Bildirimi

Görüntülenecek hiçbir kritik bulunamadı.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.