Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GÖRÜNEN ZAFER ÖZER

1970’li yılların sonlarına doğru AKÇE (Akademi Çevre Eğitim Merkezi) Fotoğraf Kulübünde tanıdık onu. Elinde fotoğraf

makinesi, hırslı, hırslı olduğunu göstermeyen biriydi ve öğrenciydi.

Gültekin Çizgen o yıllar yeni fotoğraf dergisini yayınlıyordu. Zafer Özer’in fotoğrafı yayınlandı o dergide. Bu büyük bir

konuydu hele Anadolu’da bir genç fotoğrafçı için. Çünkü ülkemizin tek fotoğraf dergisiydi ve derginin yarısı teknik bilgilere

ayrılıyordu. İstanbul’da Ankara’da fotoğraf çok hızlıydı, büyük ustalar Ara Güler’ler, Ozan Sağdıçlar, Şahin Kaygunlar

kimler kimler vardı. Zafer Özer başarılı fotoğrafıyla yer almıştı. Ardın’dan ulusal düzeyde düzenlenen fotoğraf

yarışmasından ödül aldı. Bu ödül fotoğraf sanatında Eskişehir’e gelen ilk ödül oldu. Yine o yıllar Yücel Saraçoğlu K.P.

Caddesinde Eskişehir’in ilk özel sanat galerisini açmıştı ilk sergisini İstanbul’dan bir grubun sergisini getirmişti. İkinci

sergisi Zafer Özer’in fotoğraf sergisi olmuştu. Hatta o sergideki fotoğrafları bile anımsıyorum. Kırmızı renkli horoz fotoğrafı

da hemen satılmıştı. Heykeltraş Mustafa Özdemir, Zafer Özer Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde Eskişehir’de ilk dada

sergisi açmak istediler. Kasap çengellerine asılı çıplak kadın bedenleri, Nü fotoğrafları sergilenecekti. Galeri Müdürü

önlerine çocukları koruma kanununu koymuştu. Zafer Özer okulu bitince ayrıldı Eskişehir’den. Trakya’da gazeteciydi. 30

yıl görmemiştim. Geçtiğimiz gün bir sergi açılışında Mustafa özdemir ile beraberdi. Eskişehir’i özlemiş karşılaştık. Yine

Mustafa Özdemir ile beraberdi. Yine sergi kokusu vardı. İzmir’de yaşıyormuş. Eskişehir pek çok sanatçının ilk göz

ağrısının olduğu yerdir. İlk burada sanata başladım, ilk eserim burada yayınlandı, ilk ödülü burada aldım, dedirtmek

kentlerin yarattığı ortama bağlıdır ve onurudur. Zafer Özer’in hakkında ilk yazıyı yazmak, ilk ödülünün haberini yapmak

bunlar da benim için önemliydi. Kırk yıla yakın zamandır tanıttığım sanatçıların sayısını biliyorum. Ama Zafer Özer’i hiç

unutmadım...

pixel.gif

pixel.gifŞEHABETTİN TOSUNER

GEZGİN SEVİNÇ SARACIK'IN SERGİSİ

Gezmek yaşadığımız çevremizin dışına çıkmak, başkalarını görmektir. Başkaları nasıl yaşıyor demek de kendini

başkalarının yaşadıklarıyla zenginleştirmektir.

Gezme tutkusu insan kadar eskidir. Hartman “İnsanın en masum tutkusudur” der. Bizde gezgine “Tanrı misafiri” denilmesi

boşuna değildir. Çünkü gezgin çiçekten çiçeğe gezen arı gibidir. Yaşamı, iyilikleri, güzellikleri taşır, barışı, sevgiyi,

insanlığı taşır. Ünlü fotoğraf sanatçımız Çerkez Karadağ: “Görmek bana yetmiyordu. Çünkü, gördüklerimi kendime

saklıyordum. Halbuki bunu başkalarıyla da paylaşmak istiyordum. Hem daha iyi görmek, hem de gördüklerimi paylaşmak

için fotoğraf çekmeye başladım.” diyor. Eski gezginlerde gördüklerinin resmini yapıyorlardı hem de fotoğraf gibi. Bazıları

da gördüklerini yazıyorlar. Gezmek paylaşmak ister. Paylaşıldığı zaman işe yarar.

pixel.gif

Eskişehir’de de gezginler var hem yurt içinde hem de yurt dışında geziyorlar. Bunların gördüklerini, fotoğraf sergileriyle,

saydam gösteriyle paylaşıyorlar. Kimi zaman bir antik kenti, kimi zaman dünyamızın en modern kentini yaşamı

görüyoruz.

pixel.gif Sevinç Saracık Eskişehir’deki gezinlerimizden biri. Hem de fotoğraf çekerek, sergileriyle paylaşan fotoğraf sanatçısı

olarak. 1993 yılında karma fotoğraf sergilerine katılıyor ve bugünler Büyükşehir’in Haller Gençlik Merkezi Sergi Salonunda

dördüncü kişisel sergisini gerçekleştirdi. Sevinç Saracık daha önce ülkemizin güzelliklerini sergilemişti. Bu kez

sergisinde Vietnam’dan Nepal’den, Tibet’ten, Hindistan’dan, Burma’dan, Endonezya’dan, Fas’dan, Bhutan’dan fotoğraflar

sergiledi.

pixel.gif Bu sergide kültürleri ve benzerliklerini gördük. Bilhassa taş ve ağaç işçiliğini süsleme öğelerinin ortak anlayışını yani

benzerliğini gördük. Saracık’ın gözlemlerini aldık. Bin yıllarda oluşmuş kültürlerin yaşamdaki yerini, insanın yaratıcılığını,

beğenilerini gördük. Sevinç Saracık usta bir fotoğraf sanatçısı, kültürel birikime ve beğeniyle bakış açısına sahip. Neyin

fotoğrafı sorusuna yanıtı olan, paylaşan bir arı misali taşıyıcı. Gezmek, görmek, gördüklerini paylaşmak için fotoğraflıyor,

sergiliyor. Gezgin olmak yaşamı sevmek, yaşamı algılamak. İnsanın ortak yanlarını buluşturmaktır. Gezgin olmak zor

değildir. İnsan yaşadığı yerden başlar. Siz yaşadığınız Eskişehir’i gezdiniz mi? Fotoğrafladınız mı?

pixel.gif

pixel.gif

pixel.gifSANAT HABERLERİ SERGİLER

pixel.gif*Karikatür sanatçısı İsmet Lokman’ın sergisi Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesinde.

pixel.gif*Ressam Aylin Güler’in resim sergisi Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde.

pixel.gif*Fotoğraf Sanatçısı Gülbin Özdamar’ın fotoğrafl sergisi Anadolu Üniv. Kütüphane Sergi Salonunda

pixel.gif*Ressam Arzu Aydın Dev-eci’nin resim sergisi Vestel Sanat Galerisinde.

pixel.gif*Ressam Aylin Güler’in resim sergisi Esk. DGS.Galerisinde

pixel.gif*71 Evler İlköğretim Okulu öğrencilerinden “Dünyada Çocuk Portreleri” sergisi Büyükşehir Sanat Merkezinde.

pixel.gif

pixel.gif

pixel.gifÖĞRENCİLERİ ANI YARIŞMASI

Anı, kişinin yaşadıklarından, gördüklerinden ya da birebir dinlediklerinden yazılan bir edebiyat türüdür. Yazar kendini en iyi

yazdığı anılarla ifade eder. Anı edebiyatla tanışmada ve ilk eser vermede önemlidir. Buradan hareketle Eskişehir Sanat

Derneği Türk Hemşireler Derneği Eskişehir Şubesi ile Hemşireler Haftasında ödülleri verilmek üzere İlköğretim öğrencileri

arasında “Yaşamımızda Hemşire” konulu anı yazma yarışması düzenledi.

A4 kağıdına bilgisayarla ya da okunaklı olarak yazılmış, üç sayfayı geçmemiş olacak. İlk sayfanın sağ üst köşesine adı,

soyadı, okulu, sınıfı, öğretmeninin adı ve öğrenci kendi ev telefonunu yazacak.

Eserler 5 Mayıs’a kadar İsmet İnönü Cad. Köprübaşı İşhanı Kat 4/403 adresine teslim edilecek.

Kullanıcı Geri Bildirimi

Görüntülenecek hiçbir inceleme bulunamadı.

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.